11. Zeynep Cemali Edebiyat Günü: 'Binlerce yıllık kadim bir geleneğin mirasçılarıyız'

11. Zeynep Cemali Edebiyat Günü: 'Binlerce yıllık kadim bir geleneğin mirasçılarıyız'

Günışığı Kitaplığı tarafından düzenlenen Zeynep Cemali Edebiyat Günü, 11. kez gerçekleştirildi. Covid-19 salgını nedeniyle online olarak düzenlenen konferansta konuşan yazar ve yayıncı Mine Soysal, yayıncılık sektörünün yaşadığı zorluklara değinirken, "Yayıncılık sektörünü yaratanlar, kitap dünyamıza emek verenler, binlerce yıllık kadim bir geleneğin mirasçılarıyız" dedi.

İleri Haber

Günışığı Kitaplığı tarafından düzenlenen ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin de desteklediği yıllık yayıncılık konferansı 11. Zeynep Cemali Edebiyat Günü gerçekleştirildi. Kitaplara ve edebiyata emek verenleri bir araya getiren etkinlik, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da internet üzerinden düzenlendi. 

'BİNLERCE YILLIK KADİM BİR GELENEĞİN MİRASÇILARIYIZ'

Online konferansın açılışında konuşan yazar ve yayıncı Mine Soysal, sektörün yaşadığı zorlu günlerden ancak Don Kişot ruhuyla geçilebildiğini söyledi. "Bizler, bugün Türkiye yayıncılık sektörünü yaratanlar, kitap dünyamıza emek verenler, binlerce yıllık kadim bir geleneğin mirasçılarıyız. Hak ettiğimiz, ilham verici adil bir rekabet iklimi, dayanışmayı yücelten sahici işbirlikleri" diyen Soysal, Günışığı Kitaplığı’nın 25 yıllık yayıncılık yolculuğunda asıl rehberinin çocuklar ve gençler olduğunu belirtti.

'ZORLUKLARIN ÜSTESİNDEN GELME KONUSUNDA ÇOK ESKİDEN GELEN MİRASIMIZ VAR'

Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Başkanı, ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri’nin deneyimli yayıncısı Bodour Al Qasimi, kitap endüstrisinin geleceğine ilişkin öngörülerini paylaşırken, "Biz yayıncıların, zorlukların üstesinden gelme konusunda çok eskiden gelen bir mirasımız, tarihçemiz var. En büyük engellerle karşılaştığımızda bile her zaman hayatta kaldık ve başarılı olduk" ifadelerini kullandı.

Qasimi, konuşmasında değişime uyum sağlamanın, yayımlama özgürlüğünün ve kültürel çeşitliliğin altını çizdi.

YAYINCILIĞIN GELECEĞİ

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı ve Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Kocatürk da çevrimiçi konferansta yayıncı Banu Ünal’ın kitap pazarının geleceğine ilişkin sorularını yanıtladı. E-ticaretteki indirimler, kültürel çeşitliliğin korunması yasa tasarısı kapsamında sabit fiyat uygulaması, yeni dijital modeller, baskı maliyetleri gibi sektörün öncelikli konularına ışık tuttu. "Yüksek indirimler nedeniyle kültür hizmetimizin itibarsızlaştırıldığı, okurla bağımızın zedelendiği kısır bir fiyat tartışmasının içine sokuluyoruz" diyen Kocatürk, rekabet yasalarının gözden geçirilmesi gerektiğinin söyledi.

'HER YARATICI EYLEM GELECEĞİ HEDEFLER'

PEN Yazarlar Derneği Türkiye Başkanı Zeynep Oral ise düşleri, düşünceleri, gerçekleri engelleme çabası olan sansürün aynı zamanda geleceğe ipotek koyma tutkusu olduğunu hatırlattığı konuşmasında, bu yıl Türkiye Yayıncılar Birliği’nin "Yayıncılık İlkerimiz" metninden söz ederek "Umutluyum. Çünkü, edebiyatın ve tüm sanatların özünde yaratıcılık yatar. Her yaratıcı eylem ileriye yöneliktir, geleceği hedefler" şeklinde konuştu.

'YAYINCILAR KİTAPLARIN NİTELİĞİYLE İLGİLENMELİ'

Metis Yayınları’nın kurucu yayın yönetmeni Semih Sökmen, kitap çeşitliliğini sınırlayan, daraltan olumsuzlukları ve çözüm noktalarını, 40 yıllık bağımsız yayıncılık emeği ve deneyimiyle yorumladı ve "Yayıncılar kitaplarla, kitapların niteliğiyle ilgilenmeli, iş süreçlerine yoğunlaşmalıdırlar. Yayınlama arzusu ve tatmini burada aranmalı, rekabet de burada yaşanmalıdır. Yayınevini var eden budur" dedi.

'ÇEVRECİ' ÇAĞRI

Konferansta iklim direnci uzmanı Naz Beykan da "İklim Krizinde Geleceğin Yayınevleri" başlığıyla bir konuşma gerçekleştirdi. Türkiye’de iklim değişikliğine uyum konusunda eyleme geçmiş yayınevine henüz rastlamadığını ifade eden Beykan, "Önce veri! Sera gazı emisyon ve iklim riskleriniz hakkında verileri tespit edin ve takibine başlayın" diyerek yayın dünyasına çağrıda bulundu.

EKONOMİK KRİZ

Finans danışmanı Erdal Kesrelioğlu, konferansta 2022’de yayıncılık dünyasını bekleyen zorlu ekonomik iklimi değerlendirdi. Yaşananın tarihi bir yüksek enflasyon ve eksi büyümenin peşi sıra işsizlik ve yoksullaşma süreci olduğunu vurgulayarak, firmaların yeni yılda büyüme öngörmek yerine verimliliğe ve tasarrufa öncelik vermesini önerdi.

ÖDÜL TÖRENİ

Edebiyat günü, Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2021 Ödül Töreni ile sona erdi. Çocukların ve gençlerin kendilerini yazarak ifade etmeleri ve edebiyatla yakınlaşmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen öykü yarışmasının ödül töreninde konuşan proje başkanı, editör Müren Beykan, "doğa sevgisi" temasının gençlerin yazdığı yüzlerce öyküye nasıl yansıdığını anlattı. Gençlerin, doğanın bilinçli ya da bilinçsiz harap edilmesini esas aldığını belirten Beykan, "Gençler, doğaya saygının, onunla uyum içinde yaşamanın acilen hayata geçirilmesi gereğini hatırlatıyor ve bu uğurda eylem planları öneriyorlar" dedi.

Konferansın tüm içeriği, Aralık’ta Keçi’nin KIŞ 2021 sayısında, keciedebiyat.com adresinde yayınlanacak. 12. Zeynep Cemali Edebiyat Günü ise 2022 sonbaharında gerçekleştirilecek.

DAHA FAZLA