11 yaşındaki Atlas'tan 15 Mart'taki iklim grevine destek çağrısı

11 yaşındaki Atlas'tan 15 Mart'taki iklim grevine destek çağrısı

15 Mart'ta dünyanın her yerinde çağrısı yapılan iklim grevine bir destekte Türkiye'deki Atlas isimli öğrenciden geldi. Konuyla ilgilenen Elif Arığ'la iklim grevini ve sorunları konuştuk.

Seçkin Barbaros

15 yaşındaki Greta Thunberg'in “Eğer politikacılar olgulara kulak asmayacaklarsa neden okulda bir şeyler öğrenmek için bunca zahmete katlanacak mışız?” diyerek başladığı ve Avrupa ve diğer kıtalarda yayılmaya başlayan protestoların ardından 15 Mart'ta dünyanın her yerinde iklim için okulu boykot çağrısı yapıldı.

15 yaşındaki Greta'nın çağrısına İstanbul'da yaşayan 11 yaşındaki Atlas isimli öğrenciden de destek geldi. Atlas, herkesi iklim için 15 Mart günü okulları boykot etmeye ve saat 12.00'da Bebek Parkı'nda buluşmaya çağırdı.

15 Mart okul boykotu vesilesiyle, iklim değişikliği konusunda Alakır Nehir Kardeşliği'nden tanıdığımız Elif Arığ ile bir röportaj yaptık.

İklim değişikliğine sebep olan insan faaliyetlerini düşündüğünde en başa neler yazılmalı sence?

Bencesinden ziyade bilimsel veriler ışığında konuştuğumuzda görüyoruz ki, konvansiyonel hayvancılık  küresel ısınma etkenlerinin başında geliyor ve fosil yakıt kullanımı ile sera gazı etkisi arasında doğru orantı olduğu görülüyor. Ancak ben yine kendi ajite edici bakış açımı kullanarak konuşacak olursam manipüle edilerek azdırılan açgözlülük, medya organları aracılığı ile gerçekleştirilen algı yönetimi, rekabet ve bencillik gibi hastalıklar elbette kendini değiştirme iradesini kaybeden insanoğlunun tüketerek iklimi dahi değiştirebilecek bir zararlıya dönüşmüş olmasından kaynaklanmaktadır.

Peki böyle giderse öngörülen şey nedir? Yani bir şeyler yapılmazsa ya da bir şeyler ısrarla yapılmaya devam ederse ne olacak?

10 sene gibi kısa bir süre içerisinde karbon salınımı düşürülemez ve ısınma 1,5 derecenin altına alınamazsa, toprağın altından metan gazı salınımı başlayacaktır. Metan gazı ise zehirli ve ölümcül bir gazdır. Fosil yakıtları yerin altından çıkartmayı, nehirleri kurutarak elektrik üretmek tıpkı din derslerinde bize öğretilen cehennem ile eşdeğer bir izlenim yaratıyor bende. Düşünsenize aslında her yerde ateş var ve bir anlık kıvılcım her yeri sarabilir ve alevler içinde kalabilir dünya, her nasılsa insan kendine bu kadar güveniyor ve tüm bu ateşi kontrol edebileceğine inanıyor peki madem öyle göstersin insanoğlu marifetini, küresel ısınma değerlerini aşağı çekip dengede tutarak.

İklim değişikliği konusunda medyada yeterli farkındalığın oluştuğunu düşünüyor musunuz?

Yeterli olsaydı şayet bu sene başından itibaren paralı olan plastik poşetlerin neden paralı olduğunu halkımız biliyor olurdu. Yeterli farkındalık olsaydı devlet yetkilileri konuya dair açıklamalar yapar, tedbir ve tasarruflarını bizlere bildirirlerdi.

'GRETA'NIN CESUR DURUŞU TÜM DÜNYANIN GÜNDEMİNE OTURDU'

Greta'nın eylemlerini yakından takip eden biri olarak bu eylemlerin etkisini nasıl buluyorsun?

Greta’nın  cesur duruşu ve çocukların kendilerini ifade edebilecek güveni bulmuş olmaları tüm dünyanın gündemine oturdu. Bu gerçek ve ciddi bir etki. Küçümsenecek bir tarafı yok. Bizi harekete geçiriyor. Diğer tüm gündem konuları önemini yitirerek tek başlık altında yaşamımızı mercek altına almayı zorunlu kılıyor.

Sen de bir velisin ve dünyanın ve çocuğunun geleceğinden kaygı duyuyorsun. Milyonlarca ebeveyn'in bu kaygısına dönük ne düşünüyorsun, ne yapılması gerekiyor?

Ebeveynler olarak çocukların yaşadığı kaygıyı gerçekten birazcık anlayabilseydik eğer şu an oturuyor olmazdık. Bu kaygıyı duyanlar olarak ise yaşamımızın her alanında taleplerimizi değiştirmemiz ve bunu her muhattap olduğumuz durumda korkmadan dile getirmemiz gerekir. Çocuklarımızın geleceğinden daha önemli bir şey yok. Çocuklarımıza İklim Krizi gerçeğini neden ve nasıl olduğunu açıkça anlatmalı yetişkinler olarak da kendi içimizde bu durumu çekinmeden konuşmalı, çözüme yönelik girişimlerde bulunulmalı.

İstanbul'da Atlas isimli bir öğrencin başlattığı bu çağrı konusunda ne düşünüyorsun?

İyi ki Atlas var. Dünyada kardeşlerinin yükselen sesine ses kattı. Böylece bu topraklarda henüz ses çıkarmamış kardeşlerinin yolunu açtı.

15Mart vesilesiyle bu röportajı okuyan insanlara çağrın nedir? Bu hususta ne yapabilirler?

15 Mart’ta dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri, şiddet yok, yerlere çöp atmak yok, nefret söylemi yok, karbon ayak izi bırakmak yok! Yetişkinler bir an önce sorumluluklarının farkına vararak çocuklara daha iyi bir dünya bırakacak önlemleri alsınlar!  Her nerede bulunuyorlarsa oradan başlasınlar. Artık konuşacak tek konumuz var ve muhatabımız tüm insanlık!

DAHA FAZLA