11 Ağustos Perşembe Notları: “Demokrasi Nöbeti” kisvesinde linç histerisi

11 Ağustos Perşembe Notları: “Demokrasi Nöbeti” kisvesinde linç histerisi

'Bugün ne oldu?' köşemizde her gün Editör yorumuyla günün öne çıkan başlıklarını hatırlatıyoruz.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından iktidar ve medyanın özel çabalarıyla sürdürülen “Demokrasi Nöbeti” eylemleri, İstanbul ve Ankara’da düzenlenen mitinglerle sona erdirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı ve İstanbul Yenikapı’a düzenlenen miting, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla da gündem olmuştu.

Yenikapı mitingi, sadece muhalefet liderlerinin değil, aynı zamanda birçok ünlünün ve kamuoyunda tanınan ismin de katılımını sağlamak için iktidarın çaba harcadığı bir miting oldu. Nitekim çeşitli müzik, sinema, televizyon, spor dünyasından çok sayıda isim Yenikapı mitinginde arz-ı endam ederek AKP/Saray Rejiminin vermek istediği fotoğrafta boy gösterdiler. Yaratılmak istenen ise, Erdoğan’ın mutlak bir otorite ve sultan olarak öne çıktığı, geri kalan herkesin de bu sultanın ardı sıra sahnede yerlerini aldığı bir şov görüntüsüydü.

Kuşkusuz bu şovun parçası olmayan sanatçılar ve isimler de oldu. Sıla Gençoğlu, Yenikapı’daki mitinge katılmayacağını açıklayan bu isimlerden biriydi. Sıla’nın bu sözlerinin ardından, yandaş medyada ve sosyal medyada başlatılan linç kampanyasına suç duyurusu da eklendi. Hemen ardından Sıla’nın İstanbul ve Bursa’da yapacağı konserlerin belediyeler tarafından iptal edildiği duyuruldu.

Aynı sıralarda, Ankara’da birçok araziyi cemaate “parsel parsel” satmış olan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de Sıla’yı hedef göstererek Ankara’daki konserlerin de iptal edildiğini açıkladı.

Müzisyen Aylin Asım ise Sıla’ya destek vererek, “umarım Pazar günü mitinge katılan sanatçı arkadaşlar buna ses çıkarır umarım. Demokrasi için gitmiştiniz ya, o sebepten” şeklinde paylaşımda bulundu.

Bütün bu gelişmeler karşısında geri adım atmayan ve sözlerinin arkasında olduğunu söyleyen Sıla ise, sözlerinin kasten çarpıtıldığını da belirterek “Demokrasi farklılıklara saygı duymanın, o rengi farklılıklarla omuz omuza yaşamayı becerebilmenin adıdır” dedi.

Tüm bu yaşananlar ise, AKP/Saray Rejiminin “demokrasi nöbeti” kisvesi altında ülke çapında güçlendirmeye çalıştığı dikta rejiminin işaretlerini bir kez daha ortaya koydu. Kendisi gibi düşünmeyen herkesi hedef gösterip linç ettiren, sanatçıların iktidara kul olup biat etmesini bekleyen bu dikta zihniyeti, her şeye rağmen arzu ettiğini elde edebilmiş görünmüyor. Sıla gibi, onlarca sanatçı ve aydın AKP/Saray Rejiminin dikta inşasına dikkat çekmeye ve bu baskıya boyun eğmeyip direnmeye devam ediyor.