%100 Zam Geliyor: Fiyatlar Cep Yakacak!

%100 Zam Geliyor: Fiyatlar Cep Yakacak!

Nevzat Akcan, örtü altı üretimde kullanılan ipten tohuma, ilaçtan gübreye tüm girdilerin ithal edilmesinden dolayı yeni sezonda fiyatların tüketicinin cebini yakacağını söyledi. Akcan, "Ucuza yiyeceksiniz demek vatandaşı kandırmak olur" dedi.

AKP hükümetinin ABD ile takas pazarlığı yaptığı rahip Brunson ile ilgili içi boş restleşmeden, halka düşen; ekonomik kriz, açlık ve yoksulluk oluyor. 

Asıl zamların Ekim ayında %100'e varacak boyutlarda yaşanacağı ve fiyatların vatandaşın cebini yakacağı açıklandı.

Antalya Toptancı Hal Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, örtü altı üretimde kullanılan ipten tohuma, ilaçtan gübreye tüm girdilerin ithal edilmesinden dolayı yeni sezonda fiyatların tüketicinin cebini yakacağını söyledi. Fiyatların Ekim’den sonra aratacağını belirten Akcan, "Ucuza yiyeceksiniz demek vatandaşı kandırmak olur" diye konuştu.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre Antalya'da üreticiler, döviz hareketliliğinden olumsuz etkilendi. Ekim ayında iç pazara girmesi beklenen örtü altı ürünlerin fiyatının, ithal girdiler nedeniyle yüzde 100 zamlı olması bekleniyor. Dövizde yaşanan hareketliliğin çiftçinin ürün yetiştirmek için ihtiyaç duyduğu her türlü girdiye zam olarak yansıdığından dert yanan Akcan, domates fidelerini bağlamak için 150 TL'ye satın aldığı bir çuval ipi iki gün önce 300 TL'ye aldığını söyledi.

%100 ZAM İÇ PAZARA OLUMSUZ YANSIYACAK

Yüzde 100 zammın yeni sezonda iç pazara olumsuz yansıyacağını söyleyen Nevzat Akcan, "Geçen sene 1 TL'ye mal ettiğimiz ürün bu sene 2 TL oldu. Maliyetin altında sattığımız zaman ne yapıyor üretici? Ertesi sene ekmiyor, üretmiyor. Tarım Bakanlığımızın para etmeyen ürünler için üreticiye teşvik vermesi lazım. Üretim odaklı çalışmamız lazım" dedi.

‘FİYATLAR CEP YAKACAK’

Örtü altı ürünlerin çıkmasıyla birlikte yeni sezonun ekim ayından itibaren başlayacağını anlatan Akcan, fiyatların tüketicinin cebini yakacağını söyledi.

‘UCUZA YİYECEKSİNİZ DEMEK VATANDAŞI KANDIRMAK OLUR’

Dövize müdahale edilmediği ve ithal ürünlerin fiyatında ayarlama ya da bakanlığın üreticiyi üretmeye teşvik edecek bir uygulamayı devreye almadığı sürece, ucuza sebze meyvenin hayal olduğunu aktaran Akcan, "Girdiler arttı. Ucuz sebze-meyve yedirmek hayal. Bu ürünler denizden toplanmıyor. Tohumdan ipine tüm tarım girdilerimiz ithal. Maliyet de artınca ‘Ucuza yiyeceksiniz' demek vatandaşı kandırmak olur. Tüketiciye ucuz sebze-meyve yedirmemiz mümkün değil" diye konuştu.

'DESTEK YAPILMAZSA TÜKETİCİ ÜRÜN ALAMAZ'

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazip Alp de girdi maliyetlerinin arttığını belirterek, dövizin artmasının pazar fiyatlarını etkilediğini söyledi.

Tarımda yılda iki defa kullanılan ve çok tercih edilmeyen azotlu gübrenin dahi fiyatının arttığını aktaran Alp, "50 kilogramlık gübre çuvalı 35 TL iken şimdi 70 TL oldu. Bu girdilere güzel bir destek yapılmazsa tarım yapılamaz, tüketici ürün alıp yiyemez.”

‘TARIM ŞU ANDA CAN ÇEKİŞİYOR’

“Domatesin fiyatı 1.50 TL, salatalık 1 TL, kabak 1 TL, biber 1.80 TL” diyen Alp, “Bu girdilerle tarım nasıl yapılabilir. Tarım şu anda can çekişiyor" ekini yaptı.

DAHA FAZLA