100 milyon doz Covid aşısı imha edildi

100 milyon doz Covid aşısı imha edildi

Hindistan'da tarihi geçen 100 milyon doz Covid aşısı imha edildi.

Bugüne dek 2 milyar dozdan fazla Covid aşısının yapıldığı Hindistan'da tarihi geçen 100 milyon doz Covid aşısı imha edildi. 

Dünyanın en fazla nüfusa sahip ülkelerinden Hindistan’da aşı üreticisi Hindistan Serum Enstitüsü (SII), kullanım tarihi geçen 100 milyon doz Covid-19 aşısının imha edildiğini açıkladı. Şirketin CEO’su Adar Poonawala, geçen yıl Aralık ayında düşük talep gerekçesiyle Covishield aşısının üretimini durdurduklarını açıkladı. Dünyanın en büyük aşı üreticisi olan SII, AstraZeneca’nın ürettiği Vaxzevria aşısının yerli versiyonunu imal ediyordu.

Covishield, Hindistan’da yapılan aşıların yüzde 90’ını oluşturuyor. Hindistan’da 2 milyar dozdan fazla Covid aşısı yapıldı. Federal Sağlık Bakanlığı'na göre ülke nüfusunun yüzde 70’inden fazlası en az iki doz aşı oldu. Ocak 2022’de sağlık çalışanlarına ve kronik hastalığı olan 60 yaş üzerindekilere hatırlatıcı doz yapılmaya başlandı. Daha sonra da tüm yetişkinler hatırlatıcı doz kapsamına alındı.

Ağustos ayında ülkenin bağımsızlığının 75. yıl dönümünde tüm yetişkinlere 75 gün boyunca Covid aşısı sağlandı. Ancak Sağlık Bakanlığı'na göre şu ana dek sadece 298 milyon doz aşı yapılabildi.

'HALK BIKMIŞ GÖRÜNÜYOR'

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Poonawala gazetecilere yaptığı açıklamada "Hatırlatıcı dozlara talep yok çünkü halk Covid’den bıkmış gibi görünüyor" derken, "Dürüst konuşmak gerekirse ben de bıktım. Hepimiz bıktık" ifadesini kullandı.

Poonawala’ya göre SII’in stoğunda 100 milyon doz dolayında aşı bulunuyordu. Aşıların raf ömrü 9 ay ve bu süre eylül ayında sona erdi.

Gelişmekte Olan Ülkeler Aşı Üreticileri Ağı toplantısında konuşan Adar Poonawalla, "İlerleyen dönemde, insanlar yıllık grip aşısı yaptırdıklarında yanında bir de Covid aşısı yaptırabilirler. Ancak Hindistan’da Batı’da olduğu gibi her yıl grip aşısı yaptırmak gibi bir adet yok" diye konuştu.