100 kişinin gözaltı gerekçesi 'Durdurun bunları' ihbarı

100 kişinin gözaltı gerekçesi 'Durdurun bunları' ihbarı

Dün Diyarbakır merkezli 5 ilde yapılan operasyonlarda aralarında gazeteci ve siyasetçilerin de olduğu 100 kişinin gözaltı gerekçesinin isimsiz bir ihbar olduğu ortaya çıktı.

Diyarbakır merkezli olarak önceki gün 9 ilde yapılan operasyonda gözaltına alınan Kürt siyasetçi ve gazeteciler Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutulmaya devam edilirken, operasyonun isimsiz bir ihbarla ”durdurun bunları abi” denilmesiyle başladığı öğrenildi.

Dün gözaltına alınan ve aralarında gazeteciler Semiha Alankuş, Abdurrahman Gök, Kibriye Evren, Esra Solin Dal, Cihan Ölmez ve Lezgin Akdeniz, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Çamcı, DTK Eş Başkanlık Divanı üyeleri Hasan Hüseyin Ebem, Mehmet Nuri Özdemir ile TJA aktivistleri Figen Ekti, Elif Harran, Figen Aras’ın da bulunduğu 100 aşkın kişinin ifade işlemlerinin yarın başlayacağı öğrenildi.

İSİMSİZ İHBAR TELEFONU

Öte yandan operasyonun, 19 Eylül’de yapılan “İsimsiz ihbar” ve 12 Eylül’de “FİRAR” isimli gizli tanığın beyanları sonucu başlatıldığı ortaya çıktı. Gözaltına alınanlardan arasında bulunan bir kişinin ifade tutanağında, 19 Eylül 2018 tarihinde Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü’ne yapılan 2037860 sayılı ihbar telefonu üzerine operasyon başladığı ortaya çıktı.

'DURDURUN BUNLARI ADIM GİZLİ KALSIN'

İsim verilmeyen söz konusu ihbarda şu ifadelerin yer aldı: “Kolay gelsin. Kcklılar bişeyler yapıyor abi. Gizli toplantılar yapıyular. Iraka kandile arbile gidip geliyolar. Bazen pasaportla bazen kaçak gidip geliyular. Orda toplantı yapıp emirleri türkiyeye getiriyolar. Avrupayada gidip toplantı yapıyolar. Diyarbakırda çok fazla evleri var. bu evlerde gizli toplantılar yapıyolar. Durdurun bunları adım gizli kalsın.”  *İhbarcının ifadelerindeki yazım yanlışları kendisine aittir.

Savcılık, ihbarla birlikte yapılan operasyonu 12 Eylül 2018 tarihinde “FİRAR” isimli gizli tanığın beyanlarına da dayandırdı. Gizli tanık halka açık HDP ve DBP binalarında “kozmik odalar olduğunu” iddia etti. Tüm bu soyut ve ciddiyetsiz iddialara ve ihbarlarda isim verilmemesine rağmen 9 ilde 183 adrese baskın yapıldı 151 kişi hakkında ise “yakalama kararı” çıkartıldı. (MA)