10 Ekim’de hayatını kaybedenler yurdun dört bir yanında anıldı 

10 Ekim’de hayatını kaybedenler yurdun dört bir yanında anıldı 

Türkiye'nin en kanlı katliamı olarak kayıtlara geçen Ankara Gar Katliamı'nın 6. yıl dönümünde Emek, Barış ve Demokrasi güçleri ülkenin dört bir yanında bir araya geldi ve yaşamını yitirenler anıldı.

İleri Haber

Cihatçı terör örgütü IŞİD’in 10 Ekim 2015’te Ankara Garı önündeki Barış ve Demokrasi Mitingi’nde düzenlediği canlı bomba saldırısı sonucu hayatını kaybeden 104 kişi, katliamın 6. yıl dönümünde ülkenin dört bir yanında anıldı.

İSTANBUL (Ersan Kınık)

Kadıköy iskelesinde İstanbul Emek, Demokrasi ve Barış Güçleri tarafından düzenlenen anmaya çok sayıda siyasi parti, gençlik örgütleri ve kurumlar da katıldı. 10 Ekim’de yaşamını yitiren yurttaşlarının fotoğraflarının taşındığı anmada, “10 Ekim’in hesabı sorulacak¨, “10 Ekim’i unutma unutturma”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı.

10 Ekim Katliamı Aileleri Derneği’nin açıklamasını 10 Ekim yaralılarından Ömer Değirmenci okudu. "10 Ekim 2015 sabahında bu alanda yüreklerinde sevgi, gözlerinde gülümseme dillerinde barış türküleri olan on binlerce kişi yan yana bulunuyordu. O karanlık dönemde hepimize umut veren coşkulu birliktelik saat 10’u 4 geçe birbiri ardına patlayan iki bombayla kana bulandı" diyen Değirmenci, meydana gelen bu katliamın önlenebilir olduğunun altını çizdi.

'DEVLET BİZE HESAP VERECEK'

10 Ekim’de yaşamını yitiren Vahdettin Ozğan’ın oğlu Hozan Ozğan "Biz hiçbir zaman yılmadık yılmayacağız, yitirdiğimiz 103 canın hepsini bir tohum olarak toprağa gömdük umutlarıyla beraber bir çiçek bağı oldu. Biz hiçbir zaman umudumuzu yitirmedik ve hiçbir zaman umudumuzu yitirmeyeceğiz. Bu katillerin hepsi yargılanacak, devlet bize hesap verecek. Bunların hepsinin hesabını soracağız." şeklinde konuştu.

'10 EKİM ANKARA KATLİAMI SİYASİ BİR CİNAYETTİR'

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dönem Sözcüsü Özer Tuncer, İzmir ve Antalya'da da okunan ortak açıklamayı İstanbul'da okudu. Açıklamanın bir bölümü şu şekilde: 

"Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıllarda, tutuklu sanıklar yönünden 10 Ekim davası karara bağlandı ve 9 kişi hakkında 101 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Ayrıca, ana dosyadan tefrik edilen firari sanıkların yargılandığı dosya, Türkiye’de ilk defa İnsanlığa Karşı Suç kavramının yargıya konu edilmiş dosyası oldu. Bu yönüyle 10 Ekim Katliamı, Türkiye siyasi tarihi ve yargı tarihi bakımından da kamuoyunu ilklerle buluşturan bir konumdadır. Halihazırda ceza dosyası kapsamında 16’sı firari, biri devam etmekte olup davanın duruşması; 24 Kasım’da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecektir. Nitekim, 5 yıldır katıldığımız her duruşmada, katliamda ihmali olan kamu görevlilerinin ve sorumlulukları bulunan siyasetçilerin de yargılanması gerektiğini dile getirdik. Ne yazık ki, geçen bu süreçte mahkeme heyetinin değiştiğine, katılan ve mağdur olanların sanık olarak addedildiğine, “adalet” isteyenlerin mahkeme salonlarından çıkarılmak istendiğine tanıklık ettik. Mahkeme salonlarında denk gelmediğimiz adalet, kamuoyu vicdanında da tecelli etmiş değil!

Ceza dosyası kapsamında dosyaya katılanlar olarak bizlerin talepleri ile damla damla kazandırılan deliller ile artık hepimiz biliyoruz ki; bugün 6. yıl anmasını yaptığımız, devasa acılara karşılık gelen bu katliam önlenebilirdi. İki seçim arasında, 2015 yılının karanlık bir dönemine tekabül eden 10 Ekim Ankara Katliamı siyasi bir cinayettir. Yakın tarihimizin en karanlık döneminin aydınlığa kavuşması için siyasetçilere  sorumluluklarını bir kez daha hatırlatıyor, gerçekleri açıklığa kavuşturmaya çağırıyoruz: Türkiye’nin barış umuduna darbe vuran, insanları sokağa çıkamaz hale getiren 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçimleri arasında yaşanan olayların sorumlusu kimdir? Bizim çocuklarımız neden öldürüldü? Bilinmelidir ki, insanlığa karşı işlenen bu suçların faillerini gizleyenler, bu suçların ortağıdır. İktidarını korumak için toplumu kaos ve şiddet sarmalına sürükleyenleri asla unutmayacağız. Kardeşlerimizin hayatlarından, bizlerin acılarından oy devşirenleri asla affetmeyeceğiz."

ANKARA

Katliamın gerçekleştirildiği Ankara Garı'na sadece yaşamını yitirenlerin ailelerinin alınacağının söylenmesi üzerine anma yapmak isteyen yurttaşlar, bu keyfi karara itiraz etti. Polis, itirazlar üzerine kitleye biber gazı ve copla saldırdı. Saldırıda en az 22 kişi gözaltına alındı.

Kitle örgütleri, polis saldırısına karşın anmayı yapmak üzere Ankara Garı’na yürüdü. Gara girişler ise polisler tarafından engelledi.

İZMİR

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin de katılımıyla Alsancak Gar karşısında bulunan parkta 10 Ekim Anıtı açılışı yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de katıldığı anmada ortak basın açıklaması okundu.

Anmada, 10 Ekim aileleri ve 10 Ekim Barış Derneği Temsilcisi Mustafa Özdoğan da açıklama yaparken, Ankara'da 22 kişinin gözaltına alınması da protesto edildi.

ANTALYA

10 Ekim Katliamı'nın yıl dönümünde anma gerçekleştirilen noktalardan biri de Antalya oldu. Emek, Barış ve Demokrasi güçleri tarafından hazırlanan ortak açıklama okunurken, yaşamını yitirenler anıldı.

DİYARBAKIR

Katliamın yıl dönümünde Diyarbakır'da bir araya gelen yurttaşlar tarafından yaşamını yitirenler anıldı. 

AYDIN

10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenler, Aydın Kent Meydanı'nda da anıldı. Aydın Emek ve Demokrasi Güçleri'nin bir araya geldiği anmaya Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş da katıldı.

KONYA

10 Ekim Katiamı anması için Konya'daki adres Gedavet Parkı oldu. Konya KESK Şubeler Platformu ve Türkiye İşçi Partisi üyeleri anmada yer aldı.

ÇORLU

10 Ekim'de hayatını kaybeden Emek Partisi Çanakkale İl Başkanı Ercan Adsız, Çorlu'daki mezarı başında anıldı. Anmaya EMEP'in yanı sıra, HDP ve TİP Çorlu İlçe Başkanı Barış Saygın ile Tekirdağ İl Başkanı İsmail Öztok da katıldı. Mitinge Eğitim-Sen Çanakkale Şube Yöneticisi öğretmen eşi Yasemin Adsız ile birlikte katılmıştı. 42 yaşında, bir kız ve bir erkek çocuğu olan Adsız uzun yıllar yaşadığı Tekirdağ Çorlu’da 11 Ekim’de son yolculuğuna uğurlandı.

EMEP Tekirdağ İl Başkanı Mukaddes Akdeniz, bir tek adam rejimi kurmak cihatçılarla, tarikatlar iş tutanların Ankara'yı kana buladığını söyledi. Akdeniz, bu rejime karşı Ercan Adsız'ın yaptığı gibi mücadelenin süreceğini belirtti.

Konuşma öncesi katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapılan anmada "10 Ekim'i unutma, unutturma", "AKP'den hesabı emekçiler soracak" ,"Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı