10 Ekim katliamında yaşamını yitirenler İstanbul'da anıldı: Faşizme karşı omuz omuza!

10 Ekim katliamında yaşamını yitirenler İstanbul'da anıldı: Faşizme karşı omuz omuza!

10 Ekim 2015'te 'Emek, Demokrasi ve Barış' Mitingi öncesi IŞİD'in canlı bomba saldırısında hayatını kaybedenler yurt çapında anıldı.

İleri Haber

İSTANBUL

10 Ekim’de yaşamını yitirenler İstanbul’da anıldı.

Kadıköy Rıhtım’da toplanan yurttaşlar “Faşizme karşı omuz omuza”, “10 Ekim’i unutma unutturma”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atarken, üniversite öğrencileri de “Katillerden hesabı gençlik soracak” sloganıyla alana giriş yaptılar.

Ardından katliamda yitirilen 103 yurttaşı ismi tek tek okundu. 

İstanbul Emek ve Dayanışma Koordinasyonu tarafından okunan basın açıklamasında "Barış istemeye devam edeceğiz: Ülkede ve bölgede halkların kardeşçe yaşayacağı bir düzeni kurmak için mücadele sürecektir; savaştan beslenenlerin, gerilimle yaşayanların oyunlarını bozmak, 103 arkadaşımıza ve evlatlarımıza olan borcumuzdur. Bu borç ödenecektir" denildi.

Öte yandan polisin slogan atan kitleyi anonslarla taciz ettiği görüldü.

Katliamda yaşamını yitiren Dicle Deli'nin babası Faik Deli 10 Ekim Derneği adına yaptığı konuşmada, "Katillerin o alana gelişini engellemeyen güvenlik görevlileri, o gün yaralıların üzerine TOMA ve gazla saldırdılar" derken, şöyle devam etti:

"Biz 'bitti' demeden bu dava bitmez. Biz bu davanın takipçisi olacağız. Asla ve asla peşini bırakmayacağız. Kaybettiklerimizden başka kaybedecek bir şeyimiz yok."


 

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ: KATİLLERİ TANIYORUZ, AFFETMEYECEĞİZ

İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt’ta bulunan Ana Kapısı önünde bir araya gelen  öğrenciler 10 Ekim’de yitirilenleri andı.    

“10 Ekim’in hesabı sorulacak”, “Katillerden hesabı gençlik soracak” sloganlarının atıldığı eylemde öğrenciler Gündoğdu Marşı’nı da hep birlikte seslendirdi.

Eylemde okunan basın açıklamasında, tek adam rejiminin inşasına giden sürecin Suruç Katliamı’ndan ve 10 Ekim’den geçtiği belirtilirken, üç yıldır süren davada güvenlik güçleri ve istihbarat birimlerinin katilleri tanıdığı, mahkemenin ise delillerin üzerine gitmediğinin açıkça görüldüğü vurgulandı.

“Egemenler ne yaparsa yapsın bizler, 10 Ekim katliamında ölen arkadaşlarımızı, yakınlarımızı unutmayacağız.” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:  

"Onların gururla taşıdıkları barış bayrakları, demokrasi talepleri, özgürlük istekleri yerde kalmayacak. Her barış talebimizde her demokrasi çağrımızda her özgürlük isteğimizde yanı başımızda olmaya, mücadelemizde yaşamaya devam edecekler.

Zorbalıkla geleceğimizi savaşlara, işsizliğe mahkum etmek isteyenlerin karşısında birleşmekten başka kurtuluş yolu yok.

Bizler biliyoruz ki kurtuluş sadece hayatta kalmak değildir. Uğruna bedeller ödenen barışı bu topraklarda yaşanır kılmak, bunun için gerçekleştirilen katliamlardan hesap sormak, bir daha asla yaşanmamasının koşullarını hep birlikte yaratmaktır kurtuluş.

Savaştan beslenenlerin, gerilimle varlıklarını sürdürenlerin oyunlarını bozmak, 103 arkadaşımıza olan borcumuzdur!

Zorbalara, katliam düzeninin bekçilerine buradan bir kez daha söylüyoruz:

Hesabını soracağız; 103 insanın katledilmesini fırsata çevirenlerden de, ülkeyi çetelerin cirit attığı bir coğrafya haline getirenlerden de, eli kanlı çetelerden de hesap soracağız.

Barış istemeye devam edeceğiz, ülkede ve bölgede halkların kardeşçe yaşayacağı bir düzen
kurma mücadelesine devam edeceğiz.

10 Ekimi, Suruç’u işçilere emekçilere, ezilen halklara dönük gerçekleştirilen  katliamları unutmuyoruz, katilleri tanıyoruz, affetmeyeceğiz!

Davaların takipçisi olmaya, emperyalist savaş ve sömürü politikalarının karşısında barış için, eşitlik için, özgürlük için, demokrasi için mücadeleye devam edeceğiz!

Ve bizler biliyoruz mücadele ettikçe zorbalığın üstesinden geleceğiz; elbet geleceğiz!

Bugün buradan tüm üniversite öğrencilerini mücadele etmeye, böylesi bir mücadelenin parçası olmaya çağırıyoruz."

MERSİN'DE ANMA

10 Ekim katliamında yaşamını yitirenler Mersin'de, Özgür Çocuk Parkı'nda anıldı.

MUĞLA'DA ANMA: GERÇEK ADALET MÜCADELEMİZ SÜRECEKTİR

10 Ekim'de yaşamını yitirenler Muğla'da da anıldı. Sınırsızlık Meydanı'nda yapılan eylemde okunan basın açıklamasında, "Katillere adeta koridor açan, yol kontrollerini kaldıran, saldırı olacağı istihbaratını tertip komitesinden gizleyenler, patlamanın ardından birçok kişinin yaşamını yitirmesine neden olan gaz sıkma emri verenler, ambulansların geç gelmesinin sorumlusu olanlar, güvenlik tedbiri almayanlar yargılanmadıkça gerçek adalet mücadelemiz sürecektir." denildi.

ANTALYA'DA ANMA: KARANLIK TABLOYU YIRTIP ATMAK İÇİN MÜCADELEYİ YÜKSELTMEK BOYNUMUZUN BORCUDUR

10 Ekim'de yaşamını yitirenler Antalya'da Attalos Meydanı'nda anıldı. Burada yurttaşlar tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bizler Ankara Katliamı'nın 3. yılında ilan ediyoruz; Bu dava burada bitmeyecek, katliamda sorumluluğu olan, göz yuman tüm saldırganlar, yetkililer ve kamu görevlileri yargılanana dek adalet mücadelemiz de sürmeye devam edecektir.

Katliamda yitirdiğimiz, yaralanan tüm yol arkadaşlarımızın hesabını sormak ve ülkemizdeki bu karanlık tabloyu yırtıp atmak için mücadeleyi yükseltmek boynumuzun borcudur!"

ANKARA: 'YALNIZCA LİSTELERDE ADI OLANLAR GİREBİLİR'

Ankara Garı’na çıkan tüm ana ve bağlantı yolları polis tarafından kapatıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren bölgeye TOMA ve yüzlerce çevik kuvvet ekibi getirildi.

Çevik kuvvet ekipleri katliamın gerçekleştiği yere yalnızca ellerinde olan listelerde adları olan yaralı ve hayatını kaybedenlerin yakınlarının alınacağını söyledi. Polis, bunu kabul etmeyenlere saldırdı. Yaşanan saldırı sonrası katliamın yaşandığı saat olan 10.04’te Ankara Garı önünde saygı duruşu yapıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba, Kani Beko, İbrahim Kaboğlu’nun aralarında bulunduğu çok sayıda milletvekilinin katıldığı Gar önündeki anmada, 10 Ekim mitingini düzenleyen kurumlar adına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuştu. Çerkezoğlu “Katliam sonrası anket yapıp oylarının ne kadar arttığını hesaplayanlar halklarımıza hesap vermedikçe öfkemiz de acımız da dinmeyecektir. Katillere koridor açan, saldırı olacağını gizleyenler, gaz sıkma emrini verenler, güvenlik tedbirleri almayanlar yargılanmadıkça adalet mücadelemiz sürecektir. Katliamın tüm sorumluları yargılanana kadar öfkemizi diri tutacağız. Arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız” dedi.

Polis saldırısı sırasında Sosyalist Devrimci Gençlik üyesi bir kişi yaralandı. Sosyalist Devrimci Gençlik twitter hesabından "Bir MYK üyemizin vücudunda kırıklar oldu" şeklinde saldırıyı duyurdu.

ADANA'DA ANMA

Adana’da da DİSK, KESK, TMMOB, Adana Barosu ve Adana Tabip Odası’nın çağrıcılığında bir anma gerçekleştirildi. Anma sırasında “Barışa yürüyenler uluorta öldürüldüler” yazılı pankart açıldı.

Kurumlar adına KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Adana Şube Başkanı İrfan Doğan tarafından basın açıklaması okundu.

HAYDARPAŞA GARI'NDA ANMA

Haydarpaşa Garı'nda bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği basın açıklaması yaptı. Kurumlar adına okunan basın açıklamasında “Bundan üç yıl önce, ülkemizin içinden geçtiği şiddet ve çatışma ortamının sona erdirilmesi için “Savaşa inat, barış hemen şimdi” şiarıyla Türkiye’nin dört bir yanından gelen on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingimize savaştan beslenen karanlık odaklar katliamla cevap verdiler” denildi.

ANKARA KARŞIYAKA MEZARLIĞINDA ANMA

Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda düzenlenen anmaya KESK, TMMOB, DİSK , TTB ve10 Ekim Derneği üyeleri ile siyasi parti temsilcileri katıldı.