10 Ekim katliamında yaşamını yitirenler çeşitli illerde anıldı

10 Ekim katliamında yaşamını yitirenler çeşitli illerde anıldı

103 kişinin yaşamını yitirdiği 10 Ekim katliamının 3’üncü yılında yaşamını yitirenler mezarları başında anıldı.

ANKARA

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı önünde düzenlenen “Barış, Emek ve Demokrasi” mitinginde IŞİD’in gerçekleştirildiği bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren 103 kişi, katliamın 3’üncü yılında Karşıyaka Mezarlığı’nda anıldı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK); 10 Ekim Dayanışma Derneği (10 Ekim-Der); Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) ortaklığıyla düzenlenen anma etkinliğine, sendika ve siyasi parti temsilcileri, yaşamını yitirenlerin aileleri, katliam mağdurları ile sivil toplum örgütleri katıldı.

Mezarlığın girişinde bir araya gelenler, “10 Ekim'i Unutmadık, Unutturmayacağız” pankartını açtı. Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıyan kitle, sık sık “Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek” ve “10 Ekim’i unutma, unutturma” sloganlarını attı. Yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşu sonrası KESK Dönem Sözcüsü Devrim Kaya basın metnini okudu.

'KARANLIK GÜÇLER DEVREYE GİRDİ'

Kaya, 10 Ekim katliamını anlamak, unutmamak ve unutturmamak için 2015 yılında ülkede yaşanan siyasi ve toplumsal olayların hatırlatılması gerektiğini söyledi. Kaya, “2015 yılında çözüm sürecinin yarattığı umutlara girmiştik. En son Dolmabahçe Mutabakatı ve ardından Newroz mitinglerinde açıklanan deklarasyonlarla barışa dair umutlarımızın canlandığı günleri yaşadık. Ancak birtakım karanlık güçler, halkların, emekçilerin lehine olan bu süreci tersine çevirmek için harekete geçtiler. Yanı başımızda Suriye ve Ortadoğu’daki gelişmelerle birlikte ülkemizde şiddetin hızla tırmandırıldığı bir döneme girdik” dedi.

'103 YOLDAŞIMIZ ALÇAKÇA KATLEDİLDİ'

10 Ekim katliamından önce gerçekleşen Diyarbakır ve Suruç katliamlarını hatırlatan Kaya, “Bu gidişten kaygı duyan tüm emek ve demokrasi güçleri, barış ve demokrasi talebindeki ısrarını bir kez daha belirtmek için 10 Ekim 2015 günü Ankara’da miting yapma kararı almıştı. Ancak barış ve demokrasi istemeyen, aydınlıktan korkan cani ve karanlık güçler, halaylar çekerek barış şarkılarını söyleyen bu güzel insanların ortasında piyonlarını patlatarak 103 yoldaşımızı alçakça katlederek, 500’ün üzerinde yoldaşımızın yaralanmasına neden oldular” diye konuştu. 

'BU DAVANIN TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Kaya, 10 Ekim katliamının insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyleyerek, “Bizler bu katliamı unutmayacağız, unutturmayacağız. Bizlere düşen görev; yoldaşlarımızdan devraldığımız insanlık bayrağını her koşulda daha yükseklere çıkartarak ve anılarına bağlı kalarak mücadeleye kesintisiz devam etmektir. Bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

'OĞLUM İKİ YAŞINDAN BERİ BABASININ MEZARINDA'

Basın açıklamasının ardından katliamda yaşamını yitirenlerin mezarları ziyaret edilerek karanfiller bırakıldı. Mezar ziyaretin esnasında katliamda yaşamını yitiren avukat Uygar Coşgun’un eşi Mehtap Sakinci Coşgun, “Katliamın üçüncü yılını dolduruyoruz. Her doğum günlerinde, yılbaşında geliyoruz buraya. Oğlum iki yaşından beri burada. Babasının mezarıyla o ilgileniyor. Hayatımızın sonuna kadar buraya gelmeye, babasının ve yoldaşlarının mücadelesine devam edecek. Onların mücadelelerini devam ettireceğiz” dedi.

'ONLARIN MÜCADELESİ HEP DEVAM EDECEK'

Katliamda yaşamını yitiren Ali Kitapçı’nın eşi Emel Kitapçı ise, “Biliyorum Ali bizim aramızda. O hiçbir zaman içimizden ayrılmadı. Biz şu an Ankara Garı katliamında yaşamını yitiren 103 kişiyi gömmedik, gerçek failler yargılanacak, onları öyle defnedeceğiz. Onların mücadelesi hep devam edecek” şeklinde konuştu.

'KATİLLER YARGILANANA KADAR'

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre 10 Ekim mağdurlarından Yavuz Demirkol da, “Bizler bu katliamları hiçbir zaman unutmayacağız. Arkadaşlarımızın katilleri yargılanana kadar mücadelemizi devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

ANTALYA

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri 10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybeden yurttaşları Alanya Cikcilli Mezarlığı’nda andı.

Mezar başı anmasına, saldırıda hayatını kaybeden yurttaşların aileleri, Emek ve Demokrasi Güçleri ve HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül katıldı.

'MÜCADELEMİZDE YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD tarafından gerçekleştirilen kanlı saldırıda hayatını kaybeden Teyfik Dalgıç, Hasan Baykara, Sevim Şinik, Bedriye Batur ve Fatma Batur'un mezarları başında gerçekleştirilen anmada söz alan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül: “Bu saldırı insanlığı, barışı, adaleti savunanlara karşı işlenmiş bir suçtur. Biz hayatını kaybeden arkadaşlarımızı asla unutmayacağız ve onları mücadelemizde yaşatmaya devam edeceğiz” dedi. 

'IRKÇI TUTUMA MARUZ KALDIK'

Ayrıca Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına yapılan konuşmada: “Ölen arkadaşlarımızı defnedeceğimiz zaman Alanyalı olmadıkları gerekçesiyle şehir merkezindeki mezarlıktan yer verilmeyerek ırkçı bir tutuma maruz kaldık. Bugün ise bu ırkçı tutum artarak devam ediyor. Bizler 10 Ekim'de arkadaşlarımızdan miras kalan barış, emek ve demokrasi mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz” denildi.

Yapılan konuşmaların ardından mezarlıkta yapılan anma son buldu.

TEKİRDAĞ

Katliamda hayatını kaybeden Ercan Adsız da Çorlu Emlak Konutları’ndaki mezarı başında anıldı.

Anmaya Çorlu Katılımcı Demokrasi Grubu, Emekli-Sen Çorlu Temsilciliği , EMEP, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve HDP katıldı.

'SUÇLULAR KORUNUYOR'

Ercan Adsız’ın ağabeyi Emir Adsız burada yaptığı konuşmada, 3 yıldan beri devam eden davanın failleri ve gerçek suçluları korumaya dönük olduğunu ifade ederek “Bu durumu bizim kabul etmemiz mümkün değildir” dedi . Var oldukları sürece dünyanın neresinde olursa olsun katillerin peşlerini asla bırakmayacaklarını söyleyen Adsız, etkinliğe katılan bütün bileşenlere teşekkür edip Ercan Adsız için düzenlenen yemeğe herkesi davet etti.