10 Ekim Katliamı'nda ihmalleri ortaya çıkaran gazeteciler yargılanıyor

10 Ekim Katliamı'nda ihmalleri ortaya çıkaran gazeteciler yargılanıyor

Evrensel ve Cumhuriyet çalışanlarına 10 Ekim Katliamı'na dair polislerin ihmallerini ortaya çıkaran haberleri nedeniyle açılan dava yarın görülecek.

10 Ekim Ankara Katliamı’nda emniyete ulaşan canlı bomba istihbaratına rağmen önlem alınmadığını ortaya çıkaran haberler hakkında açılan dava yarın görülecek.

Dava açılan 5 gazeteci arasında Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar da bulunuyor. Dava öncesi konuşan Polat, yargının şu ana kadar bu haberlerle olayın aydınlanması ve sorumluların yargılanması yerine haberleri yapanları ve yayınlanmasına izin verenleri yargılamayı seçtiğini söyledi.

İLK DURUŞMA YARIN

Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlenen Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi’ne IŞİD tarafından gerçekleştirilen canlı bomba saldırısı ile 103 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Katliam öncesinde ulaşan istihbarata rağmen önlem alınmamasını haber yapan Evrensel  ve Cumhuriyet gazetesine açılan davanın ilk duruşması yarın saat 09.50’de Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre, emniyet görevlilerinin yaptığı suç duyurusu üzerine açılan davada Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve dönemin Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile haber sahibi dönemin Evrensel Ankara Temsilcisi Cem Gurbetoğlu, Muhabiri Tamer Arda Erşin, Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Kemal Göktaş’a üç yıla kadar hapis istendi.

Davada, 12-13-14 Nisan 2016 tarihlerinde yayımlanan “Bombayı biliyorlardı”, “Ankara Katliamı’nın bir tek saati bilinmiyormuş” ve “Güvenlik Şube amirinden 10 Ekim itirafı: MİT, TSK ve EGM önlem almadı” haberleri suç delili olarak gösterildi. Savcılık Ankara Emniyeti’nin 10 Ekim mitinginde canlı bomba eylemi olacağı istihbaratına rağmen gerekli önlemlerin alınmamasının ortaya çıkarıldığı haberde emniyet görevlilerinin hedef gösterildiği iddia edildi.

GAZETECİLERDEN ÇAĞRI

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şubeleri de yaptıkları ortak çağrıda “Meslektaşlarımız, katliama ilişkin müfettiş raporlarına dayanan haberleri nedeniyle ‘kamu görevlilerini hedef göstermekle’ suçlanıyor. Davanın 15 Ocak Pazartesi günü görülecek ilk duruşmasında herkesi bir kez daha 'Gazetecilik suç değildir' demeye çağırıyoruz” dedi.