10 Ekim Ankara Katliamı sanığından itiraf: 'IŞİD saflarında savaştım'

10 Ekim Ankara Katliamı sanığından itiraf: 'IŞİD saflarında savaştım'

10 Ekim Ankara Katliamı davasında ilk kez bir tanık IŞİD mensubu olduğunu itiraf etti.

10 Ekim Ankara Katliamı davasının bugünkü duruşmasına sanık ifadeleriyle devam edildi. Bugünkü duruşmada ilk kez bir sanık IŞİD'e katıldığını itiraf etti ve dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Sanık Resul Demir, araç teminiyle ve örgüt üyeliğiyle ilgili kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. Hiçbir örgüte üye olmadığını savunan Demir, Halil İbrahim Alçay gibi Genç Muvahhitler Derneği’ne bir süre gidip geldiğini söyledi. Demir özetle şunları ifade etti: “Türkiye'nin anayasal düzeniyle ilgili bir sıkıntım yok. Türkiye'nin Irak, Afganistan'a dönmesini istemem. Burada bir teyze "çocuklarımız paramparça oldu" dedi. Ben katil değilim. Eğer yaptıysam benim çocuğum da paramparça olsun. Burdaki insanlar size güveniyor. Cumhurbaşkanına güvenmiyorlar ama bizim üzerimize de çok geliyorlar katil diyerek. (Hakimin önceki ifadelerini hatırlatması üzerine) Polis bana ‘ben seni götürürüm alacağım terfiye, paraya bakarım’ dedi. Allah şahit, siz de biliyorsunuz ki bu olayın faili bu dosyada yok”

DURMAZ: ‘IŞİD VE NUSRA SAFLARINDA SAVAŞTIM’

Evrensel'de yer alan habere göre; katliamın kilit organizatörü ve IŞİD’in Antep Emiri olarak bilinen Yunus Durmaz’ın kardeşi ve sanıklardan Abdulmuttalip Demir’in kayınbiraderi Hacı Ali Durmaz da duruşmanın öğleden sonraki bölümünde ifade verdi. IŞİD ve El Nusra saflarında savaştığını kabul eden Durmaz, “Ankara patlamasından sonra Suriye'den Türkiye'ye geldim. 8 ay boyunca Suriye'deydim. Türkiye'ye döndükten sonra siyah kasklı biri beni karşıladı. Daha sonra beni abimin yanına götürdü. Ben abimi Irak'ta sanıyordum. Halil İbrahim Durgun'un evinde 2 gün kaldım. Orada Suriye uyruklu 2 kişi vardı” dedi.

‘AİLECE IŞİD’E KATILDIK’

Suriye’ye IŞİD’e katılmak üzere ailecek gittiklerini anlatan Durmaz, “Ben kamplarında 15 gün kaldım, burada silah eğitimi aldım. Sanık Yakup Şahin'i Resulayn cephesinde gördüm. Suriye'den döndüğümde abimin planlarını bilmiyordum. Abimin bu işleri yaptığından haberim yoktu. Antep sorumlusu olduğunu bilmiyordum. İlhamı Balı ve Deniz Büyükçelebi'nin Türkiye-Suriye geçişinde görevli olduklarını biliyorum. Diğer sanık Kenan Kutval'ı tanıyorum. Suriye'de öldü 2 yıldan fazla oldu öleli” şeklinde ifade verdi.

‘BEN KAÇARKEN, ABİM KENDİNİ PATLATTI’

“IŞİD'in sadece belli bir bölgesi yok. Ben genelde Arapların yanında kalmayı tercih ediyordum. Ben sadece nöbet noktasındaydım. Alyaz Sitesi’nden sonra abimle başka eve taşındık. Evde zırhlı araçları görünce abime söyledim. Ben kaçarken abim kendini patlattı. Abim bana harçlık verirdi, bunları bilgisayara geçtiğini bilmiyordum ama bilgisayarda yazı yazdığını görürdüm. Halil İbrahim Durgun'u hiç görmedim onu medyada duydum” diyen Durmaz, IŞİD’e savaşçı olarak katılmasına ilişkin de şunları anlattı: “Suriye’den Türkiye’ye geçecek kişi sınır emirine kimliklerini verip izin ister. Suriye'den geldikten sonra hep Antep’teydim, ancak bir kaç kez ev değiştirdik. Abimin çok fazla parası vardı. Bu para içerden geliyordu. Bu para akışı kuyumcular vasıtası ile sağlanıyordu. Kod adım Mervan. IŞİD'e savaşçı olarak katıldım. IŞİD'e aileden ilk ben katıldım. Babam hayatını kaybetti. Annem IŞİD saflarında” dedi.

[ih2]

‘ANTEP SALDIRISI SONRASI EVE MALZEMELER GELDİ’

10 Ekim katliamından bir gün önce kaldıkları Alyaz sitesindeki görüntüler izletilen Durmaz, eniştesi ve aynı zamanda davanın sanığı Abdulmuttalip Demir’i teşhis etti. Kendisi, abisi ve diğer sanıkları görüntülerde teşhis edemediğini söyleyen Durmaz, avukatların soruları üzerine Antep’teki emniyet patlaması sonrası eve ne olduğunu bilmediğini söyledi ve bazı malzemeler geldiğini anlattı. Suriye’ye ilk Karkamış üzerinden geçtiğini ifade eden Durmaz, “Türkiye'den Suriye'ye geçerken kaçakçılar vasıtası ile gidiyoruz. Ordan Türkiye'ye geçerken IŞİD'in sınıra yakın evlerinden izin istiyoruz” dedi.

Kod adının 'kılıç' anlamına gelen Mervan olduğunu söyleyen Durmaz, “Abim milliyetçiydi. Türk devletini çok sevdiği için polisler geldiğinde onlara zarar vermeden kendini patlatmıştır” dedi. Sanık Durmaz, “Suriye’de kimseyi öldürdünüz mü” sorusuna ise; “Onlar da bize gül atmıyordu. PKK ve Esad ile savaşıyorduk” yanıtı verdi.

[ih3]

‘IŞİD TERÖR ÖRGÜTÜ’

IŞİD için savaşmaya Suriye’ye 3-4 kez gittiğini anlatan Durmaz, “Türkiye'den IŞİD’e bir destek görmedim. Lojistik desteği kendisi sağlıyor. Ama silahlar nerden geliyor bilmiyorum. Sınırdan giriş çıkışlarda IŞİD’in hudut birlikleri var. Evlerde kimlik kontrolü yapıyorlar. Suriye'den Türkiye'ye girişlerde oluyor bu kontrol. Türkiye'den Suriye'ye öyle kimse kontrol yapmıyor. Kaçakçılar götürüyor. El Nusra’dan para almadım ama IŞİD’den alıyordum. 100 dolar veriyordu. Türkiye sınırında kontrol şimdi daha sıkı. Şimdi gelene geçene sıkıyorlar” dedi.

İfadesinde IŞİD'in terör örgütü olduğunu kabul eden Durmaz, “Ankara patlamasından sonra abime kızdım ama ben de arandığım için abimin yanından ayrılamadım” dedi.