1 Mayıs'ta alanlara çıkmak isteyenler gözaltına alınıyor

1 Mayıs'ta alanlara çıkmak isteyenler gözaltına alınıyor

1 Mayıs'ta çeşitli illerde alanlara çıkmak isteyen yurttaşlar darp edilerek gözaltına alınıyor.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, geçen sene olduğu gibi bu yıl da pandeminin gölgesinde yaşanıyor. Salgın önlemleri gerekçe gösterilerek alanlarda 1 Mayıs kutlamaları yasaklansa da sokağa çıkarak 1 Mayıs'ı kutlayanlar ise gözaltına alınıyor.

İSTANBUL

İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü, Taksim Tarlabaşı'nda "1 Mayıs alanı Taksim'dir" pankartı açarak yürüyüş düzenledi. İTK ve Emeğin Gücü üyeleri polis trafından gözaltına alındı. Taksim’e doğru "Kampüsten sokağa, biz kazanacağız" pankartıyla Taksim'e doğru yürüyüşe geçen üniversiteliler Osmanbey'de polis saldırısıyla karşılaştı. Çok sayıda üniversiteli gözaltına alındı.

Taksim'e yürümek isteyen Gençlik Meclisleri üyeleri, Gençlik Komiteleri üyeleri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu ile Devrimci Gençlik Birliği üyesi 4 kişi ve Devrimci Anarşist Federasyon (DAF) üyeleri gözaltına alındı.

İstiklal Caddesi'ne çıkarak Taksim Meydanı'na yürümek isteyen Devrimci Hareket üyesi 5 kişi ile Devrimci Gençlik Dernekleri (DGD) üyesi 5 kişi de gözaltına alınanlar arasında.

Taksim'e yürümek isteyen DİSK’ bağlı Limter-İş, Dev Yapı-İş, Dev Turizm-İş Marmara Bölge Şubesi ile İnşaat İş, Genç İşçi Derneği ve Birleşik İşçi Kurultayı (BİK) üyeleri de polis saldırısı sonucu gözaltına alındı. 

Esenyurt'ta 1 Mayıs'ı kutlamak için sloganlarla yürüyen Birleşik Mücadele Güçleri üyeleri polisin saldırısına uğrayarak gözaltına alındı.

Şişli'nin Abide-i Hürriyet Caddesi'nden Taksim'e yürürken gözaltına alınan Birleşik Mücadele Güçleri üyesi Ömer Akgün'ün polis işkencesi sonucunda kolu kırıldı. Akgün, kolunun kırılmasına rağmen saatlerce ters kelepçeyle bekletildi.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Günün erken saatlerinden bu yana 1 Mayıs'ı kutlamak için sokağa çıkan yurttaşlar gözaltına alınırken, İstanbul Valiliği'nden Taksim'e girişlerde yapılan gözaltı sayılarına ilişkin açıklama geldi.

Valiliğin açıklamasında, "Taksim'e çıkmaya çalışan 212 kişi gözaltına alındı" ifadeleri kullanıldı.

İZMİR

İzmir’de 1 Mayıs kapsamında Konak’ta yapılmak istenen yürüyüş engellenerek 3 kişi gözaltına alındı. Buca'da ise 8 kişi darp edilerek ve ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Av. Özge Usanmaz da bulunuyor.

İzmir’de bulunan Konak Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılmak istenen 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamasına polis polis saldırdı. Umut Sendikası'ndan yapılan açıklamaya göre, eylemcilerin pankartını parçalayan polis 7 kişiyi gözaltına aldı.

İzmir 1 Mayıs İnisiyatifleri'nin Buca'da düzenlemek istediği 1 Mayıs kutlamalarına da polis saldırdı. Polis 8 kişiyi ters kelepçeyle gözaltına alırken, gözaltına alınan eylemciler, “Her yer direniş, her yer 1 Mayıs” sloganlarıyla tepki gösteri.

Çağdaş Hukukçular Derneği'nin İzmir Şubesi'nden yapılan açıklamada, 1 Mayıs eylemlerinde gözaltına alınanların Konak Güvenlik Şubesi’nde de ifade işlemlerinin devam ettiği belirtildi. 

ANTALYA

Antalya Muratpaşa'da sokağa çıkan Halkevleri üyesi 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, kısa süre sonra ceza kesilerek serbest bırakıldı.

ANKARA

Ankara'da Konur 2. Sokaktan Güvenpark'a "Kavgadır 1 Mayıs" pankartıyla yürümek isteyen DAF üyesi 5 kişi ile "Reklerimizi kuşandık, yaşasın 1 Mayıs" pankartıyla 100. Yıl Mahallesi'nde sokağa çıkan Öğrenci Kolektifi üyesi 8 kişi gözaltına alındı.

TRABZON

Trabzon'da 1 Mayıs eylemine polis saldırdı. 12 kişi gözaltına alınırken, Halkevleri üyesi bir eylemci polisin saldırısı sonucu yaralandı.