1 Eylül Dünya Barış Günü: Kapitalizm Saldırıyor, Kenetlenin!

1 Eylül Dünya Barış Günü: Kapitalizm Saldırıyor, Kenetlenin!

Alman Nazi ordularının Polonya’ya saldırarak başlattığı 2. Dünya Savaşı’nın başlangıcı olan 1 Eylül, Türkiye’de ‘Barış Günü’ olarak çeşitli etkinliklerle anılıyor. Bu sene İstanbul Bakırköy’de yapılacak olan 1 Eylül Dünya Barış Günü Mitingi’nde yine ülke ve dünya için “barış, kardeşlik ve özgürlük” çağrısı yapılacak.

2. Dünya Savaşı’nın başlangıcı olan ve “Dünya Barış Günü” olarak kutlanan 1 Eylül’ün geçmişi 1930’lara dayanıyor.
1 Eylül 1939 tarihinde 20. yüzyılın en kanlı savaşını başlatan Alman faşist diktatör Adolf Hitler öncülüğündeki Nazi orduları, Polonya’ya saldırarak bir dünya savaşının başlamasına, bu süreçte milyonlarca kişinin ölümüne, sakat kalmasına ve göçe sebep olmuşlardı. 

Hitlerci Nazi ordularının Polonya’ya saldırmasıyla başlayan II. Dünya Savaşı, 60 milyon insanın ölümüne yol açmış, Nazi faşizmini durdurmayı başaran ve en en ağır kayba uğrayan Sovyetler Birliği tek başına 25 milyonun üzerinde insanını kaybetmişti. Savaş bittiğinde, ilerici insanlık, kapitalizmin yol açtığı bu felaket unutulmasın diye, bu günü 1 Eylül Dünya Barış Günü ilan etti.

Daha sonra SSCB ve Varşova Paktı’nın dağılmasından sonra, Birleşmiş Milletler 21 Eylül gününü Uluslararası Barış Günü olarak kutlanmasına karar verirken, Türkiye ve KKTC’de bu gün 1 Eylül’de kutlamaya devam ediyor.

TÜRKİYE’DE BU YIL DA BARIŞ GÜNÜ ETKİNLİKLERİ DÜZENLENİYOR

1 Eylül Dünya Barış Günü her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’de çeşitli miting ve etkinliklerle anılacak. HDK, HDP, EMEP, DİSK, KESK ve İHD'nin de aralarında olduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri tarafından çağrısı yapılan 1 Eylül Dünya Barış Günü 2 Eylül saat 15.00'da Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda ‘barış, özgürlük ve kardeşlik’ temalarıyla gerçekleştirilecek. 

BM’NİN KABUL ETTİĞİ 21 EYLÜL ULUSLARARASI BARIŞ GÜNÜ NEDİR?

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981’deki 57. birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her Eylül’ün üçüncü salı gününü “Uluslararası Barış Günü” ilan etti ancak 7 Eylül 2001’de aldığı kararla 21 Eylül’ü Uluslararası Barış Günü olarak ilan etti. Her yıl 21 Eylül’de Birleşmiş Milletler Merkezi'ndeki üzerinde “Çok Yaşa Mutlak Barış" yazılı ‘Barış Çanı’ çalınırken, Türkiye’deki toplumsal muhalefet, Dünya Barış Günü’nü tarihin en büyük katliamlarına yol açan, en kanlı savaşı olan 2. Dünya Savaşı’nın başladığı gün olan 1 Eylül’de anmayı sürdürüyor.

Halkların kardeşliğine ve emekçi kesimlerine yönelik küresel çapta emperyalist saldırılar gün geçtikçe büyürken, dünya halkları, gerek 1 Eylül Dünya Barış Günü, gerekse 21 Eylül Uluslararası Barış Günü’nde verdikleri kardeşlik ve birlik mesajlarıyla barışın hava, su ve ekmek kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu dile getiriyor ve kenetlenmeye çağırıyor.