1 ayda 36 kadın cinayeti işlendi

1 ayda 36 kadın cinayeti işlendi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Nisan 2019 Raporu yayınlandı.

İleri Haber

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Nisan 2019 raporunu yayınladı. 

Raporda yer alan bilgiler şu şekilde:

Her ay basına yansıyan kadına yönelik şiddet haberlerinde davalar, yeni yaşanan olaylar ve kadın hareketine dair ayrıntılar yer almaktadır. Kadın cinayeti haberleri şikayete bağlı olmaksızın direkt kamuya yansırken; cinsel şiddet ve çocuk istismarı haberlerinin ortaya çıkması, gerek bu suçların üstünün örtülmesi gerek soruşturma ve dava süreçlerinin devam ediyor olmasından dolayı net sayının belirlenmesi zorlaşmaktadır. Dolayısı ile çocuk istismarı ve cinsel şiddet verileri açıkladığımız ve basına yansıyan haberlerden çok daha fazla olduğunu belirtmek isteriz. İstanbul Sözleşmesi kapsamında devletin ilgili mercilerinin tespit etmesi ve buna göre şiddetle mücadele yöntemlerini belirlemesi gerekirken; söz konusu makamlar bunları yapmamaktadır. Bizler, basına yansıyan ve doğrudan bize gelen başvurular halini derleyerek bir sayıya ulaşıp, bu çerçevede raporumuzu hazırlıyoruz. Kadın Cinayeti raporumuzu Femicide kavramına göre ele alıyor, bir araya getiriyor ve değerlendiriyoruz. Yani Femicide kavramına göre; “embriyodan cenine, bebekten çocuğa, erişkinden yaşlıya kadar tüm kadın cinsiyetteki bireylerin sadece cinsiyetlerinden dolayı ya da toplumsal cinsiyet kimliği algısına aykırı eylemleri bahane edilerek, bir erkek tarafından öldürülmesi ya da intihara zorlanmasıdır. Femisidler salt kadın cinsiyetteki insanların öldürüldüğü cinayetler olarak algılanmamalıdır. Nefretle işlenen bu cinayetlerde, saldırıya uğrayan şey kadın kimliğidir.

Buna göre 2019 yılının Nisan ayında 36 kadın öldürüldü, çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etti.

36 KADIN CİNAYETİ İŞLENDİ

Bu ay işlenen kadın cinayetlerinin 8’i şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 5 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 1 kadın ekonomik bahaneyle ve 22’si kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe;  adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.

İllere göre Nisan ayının kadın cinayetleri verileri ise şöyle:

İstanbul 4, İzmir 4, Adana 3, Afyonkarahisar 3, Şanlıurfa 3, Kahramanmaraş 2, Bursa 2, Manisa 2, Mersin 1, Niğde 1, Zonguldak 1, Erzurum 1, Malatya 1, Tekirdağ 1, Kocaeli 1, Muğla 1, Konya 1, Sakarya 1, Batman 1, Tunceli 1, Osmaniye 1

Her biri birer yaşam olan 36 kadın kardeşimizin isimlerini sizinle paylaşmak isteriz:

Hamide Gezer, Aslı Yıldız Güçlü, Emine Yıldız, Najia Arabzai, Eda Kaymaklı, Nur Muhammet Berzo, Ayla Ö., Reyhan İrketi, Özge Y., Hayat Meşail, Sabah Meşaili, Mukadder Nogay, Dudu Çeştepe, Gözde Çulhaoğlu, Aysel Şahin, Rabia Bayram, Fatma Bayram, Hatice şahin, Arzu S., Ş.A., Dilan Tutucu, Gülsüm Taş, Sultan Çınkır, Sibel Akçalı, Cemile Aydın, Hülya Haney, Aycan Bozbay, Ayşe İ., Hatice Ü., Gamze Ünlü, Dilek Ö., Gökselin Türkel, İlkay Sivaslı, Esra K., Naciye Saygın ve kimliği henüz tespit edilemeyen 1 kadın.

5 kadının hangi bahane ile öldürüldüğü tespit edilememişken, 22 Kadının kendi hayatına dair karar almak isterken, 1’i de ekonomi bahane edilerek öldürülmüştür. 8 kadının şüpheli ölümü ise aydınlatılmayı bekliyor.

Kadınların çalışma durumlarını tespit etmek ise çok zor. Önemli olan bu verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Ulaşılabilen veriye göre kadınların 7’si bir işyerinde çalışıyor, 29 kadının çalışma durumu bilinememektedir.

Birbirinden farklı bölgelerde ve illerde kadınlar öldürülüyor ve kadınlar öldürülmediği şehirler istiyor.

Nisan ayında öldürülen kadınların 29’unun  koruma kararının olup olmadığı bilinmezken; 7 kadının herhangi bir uzaklaştırma veya koruma kararı bulunmamaktadır.

Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen; kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik değiştirmeye birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren  6284 etkin uygulandığı takdirde kadınları koruyor.

Bu ay 6284 etkin uygulansaydı,kadınlar yaşıyor, çocuklar da annesiz kalmayacaktı. Öldürülen kadınların 15‘inin çocuğu vardı.

Kadına karşı şiddet ve cinayetleri olgusu dünyada şiddetini artıyor. Bangladeş’te 19 yaşındaki Nusret Cihan Rafi, öğretmeninin cinsel saldırısına uğradıktan sonra şikayette bulundu. Şikayetinden sonra yakılarak öldürüldü.

Portekiz'de düzenlenen Aerobik Cimnastik Dünya Kupası'nda altın madalya kazanan Ayşe Begüm Onbaşı ve Dünya Paralimpik Yüzme Serisinde altın madalya kazanan Sümeyya Boyacı gibi bütün kadınlar başarılar kazanmaya devam edecek.

Aydınlatılmayan ve üstü kapatılan her kadın cinayeti, toplumda kadına karşı şiddeti ve kadın cinayetlerini artırmaktadır. İstanbul Pendik'te, evi terk etmek isteyen kadına evli olduğu erkek kamyonetle çarptı.

KADIN CİNAYETLERİ VE CİNSEL SALDIRILAR DEVAM EDİYOR

İzmir’in Ödemiş ilçesindeki 33 yaşındaki Hamide Gezer, butik bir otelde silahla vurulmuş olarak bulundu.

Batman Hasankeyf'de Hayriye Arıca darp edilerek öldürüldü ve bedeni dereye atıldı, fail bulunamadı.

İstanbul Bahçelievler'de 25 yaşındaki Najıa Arabzai'yi öldüren Zivar G.R., “ikinci eş olarak aldığını” söyledi.

Bursa’da yaşayan 30 yaşındaki Hayat ve annesi Sabah Meşail evlerinde öldürülmüş halde bulundu. Şüpheli olarak gözaltına alınan K.J. ifadesinde, kadınların altınlarını almak için Meşail’in dini nikahla evli olduğu Ali Hattab’ın cinayeti işlediğini söyledi. Hattab’ın yakalanması için çalışmalar sürüyor.

İzmir’de yaşayan Hatice Ü., evli olduğu Suat Ü. tarafından uyurken boğularak öldürüldü. Olaydan sonra kaçan zanlı yakalanarak tutuklandı.

Konya’nın Kadınhanı ilçesinde kesik bir kadın başı ve aynı kişiye ait olduğu değerlendirilen vücut parçaları bulundu. Öldürülen kadının kimliği henüz belirlenemedi.

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Hasan Bilgili, genç kadın hekime şiddet uyguladı ve cinsel saldırıda bulundu.

İstanbul’da bir kadın metrobüste Fatih Özdemir tarafından cinsel saldırıya uğradı. “Ben susmayacağım, sen utanacaksın” diyerek tacizciyi cep telefonuyla görüntüleyen kadın şikayetçi oldu, Özdemir tutuklandı.

Sultangazi'de de 23 yaşındaki G.Y. kendisini takip edip cinsel organını gösteren kişiyi cep telefonu kamerasıyla kaydedip şikayetçi oldu.

21 Nisan’da İstanbul'da Y.S. isimli kadın, taksi şoförü Fatih K. tarafından cinsel saldırıya ve gaspa uğradı, taksici tutuklandı.

Samsun’da hakkında cinsel saldırı ve şiddetten birçok suç kaydı bulunan A.A. sahilde yürüyüş yapan 6 kadına cinsel şiddette bulundu. Gözaltına alınan A.A. (38); adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

ÇOCUK İSTİSMARLARI DEVAM EDİYOR

23 Nisan günü Küçükçekmce’de 5 yaşındaki çocuk istismara uğradı. Ardından mahalleli çocuk istismarına sessiz kalmıyoruz diyerek mahallede eylemler başlattı. Farklı illerden Kadın Meclisleri üyeleri bulundukları illerde sessiz kalmayarak, faillerin derhal yakalanması için bir araya geldi ve açıklamalarda bulundu. Star gazetesi yazarı Ersoy Dede “5 yaşında bir çocuk ebeveyni yanında olmaksızın sokakta ne yapıyormuş” açıklaması yaptı. Çocuk düşmanı açıklamalar, çocuk istismarlarının aklanması ve cezasız kalması çocuk istismarlarının daha da artmasına ve faillerin istismarlarına devam etmesine sebep oluyor. KÜüçükçekmece'de halkın protestoları ve kadınların eylemleriyle fail yakalandı.

Balıkesir’de bir ilkokulda rehber öğretmen Ö.A.’nın 9 ve 11 yaşındaki kardeşlere cinsel istismardan tutuklandı. Ö.A.’nın Tokat'ta görev yaparken, evinde çok sayıda çocuk pornosu bulunmuş olduğu, ama hakim tarafından serbest bırakılarak öğretmenliğe devam etmesine izin verilmiş olduğu öğrenildi.

9 yaşındaki bir kız çocuğunu istismar ettikten sonra serbest bırakılmasının ardından duruşmada faili göreceği için çocuk kalp krizi geçirerek ölmesine sebep olan Tuncay Çınar, Muğla'nın Menteşe ilçesinde 2 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu için tutuklandı.

Çorum’da camii tuvaletinde 65 yaşındaki M.S. 11 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğuna istismarda bulundu. Haberler, Çorum Valisi’nin talimatı ve yayın yasağıyla kaldırıldı.

DAVA SONUÇLARI

Giresun’da yüzde 75 zihinsel engelli Havva’ya 65 yaşındaki komşusu ve bir akrabası sistematik cinsel istismarda bulundu. Havva hamile kaldı ve geç kalındığı için doğum yapmak zorunda kaldı. Failler beraat ettirildi.

Oyuncu Ahmet Kural, şarkıcı Sıla Gençoğlu'na karşı 'hakaret, tehdit ve kasten yaralama' suçlarını işlediği iddiasıyla yargılandığı davada, 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Kural'ın cezası ertelendi.

Tehdit ve ısrarlı takibe maruz kalan İlayda Özen’in uzaklaştırmayı ihlal duruşması, sanık korumayı ihlal etmeyi sürdürdüğü için erkene alındı.

Fatih'te polis otomobilinde polisler tarafından cinsel saldırıya uğrayan ve gasp edilen I.K. (27)'nin tutuklu sanık Şeref Ş. ile tutuksuz sanıklar İsmail K., Enes S., Yaşar S., Ahmet B. yargılandığı davasında karar çıktı. “Böyle bir olay olduğundan dolayı pişmanım” ve “Suçsuzum, mağdurum” gibi bahaneler sundukları mahkemede heyet, sanıklar hakkında duruşmadaki iyi halleri nedeniyle oy çokluğuyla indirim uyguladı. Bir üye hakim, indirim uygulanmadan ceza verilmesi gerektiğini belirterek karara muhalefet şerhi düştü.

17 yaşında başından vurularak öldürülen Aleyna Can’ın davasında, Bayram Ekici hakkında uzaklaştırma kararı bulunmasına, Aleyna'yı ve ailesini ölümle tehdit etmesine rağmen tahliye edildi.

Evli olduğu erkek tarafından tornavidayla öldürülmeye çalışılan Büşra Gençalp’ın davasının yaralama değil öldürmeye teşebbüs olduğuna karar verildi. Dava ağır ceza mahkemesinde tekrar görülecek.

DAHA FAZLA