“Umut insanda”

“işler atom reaktörleri işler  
yapma aylar geçer güneş doğarken  
ve güneş doğarken hiç umut yok mu  
umut umut umut... umut insanda.”

diyerek sesleniyor usta şair Nazım Hikmet, “Umut” şiirinde.

Geçtiğimiz yazıda Bolivarcı Venezuela örneğinden bahsederek, kültür ve sanat yaşantısına on yıllardır yapılan saldırının geri püskürtülebileceğini belirtmiştik. Venezuela öyle bir örnek oluşturdu ki, birçok ülke halklarında büyük umut ve beklenti uyandırdı. Yakın çevremize baktığımızda, devrimci sanatçı Ruhi Su’nun anısının yaşatılması ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi Ankara’nın yeni sezon hazırlıkları bizlere umut veriyor.

20 Eylül büyük usta, devrimci, halk şairi Ruhi Su’nın 29. ölüm yıldönümü. 1985 yılında aramızdan ayrılan sanatçı, halkını aydınlatmak, haksızlıklardan korumak için, insan sevgisini en üstte tutarak mücadele etti. Dik duruşuyla milyonların gönlünü kazanan usta bir sanatçı Ruhi Su. Yaşadığı dönemde ve ardından gelen süreçte, birçok insana daha iyi bir dünya için mücadeleye ilham vermiş, dünyalarını zenginleştirmişti. Unutulmadığını görmek, ardında bıraktığı zengin repertuvarın yaşaması, gençlerin sahip çıkması bizlere umut veriyor... Umudu sürdüren, sanatçının kurmuş olduğu Ruhi Su Dostlar korosu’nun yaktığı ateşin, gençler tarafından bu denli sahiplenmesidir aynı zamanda.  Zor dönemlerden geçen koro gençleşerek yeni dönemde varlığını ve ağırlığını güçlendirecek.

Koro’nun kurucusu, ve daimi ilham kaynağı büyük usta Su, güzel bir anma etkinliği ile, 20 Eylül’de İstanbul’da Fulya Sanat Merkezi’nde anılıyor. 1975’ten günümüze koristleri, İrfan Ertel, Yusuf Başaran, Emin İgüs, Güvenç Dağüstün, Ender Balkır ve Grup Yorum bu konserde yer alacak. Mücadele geleneği olan koromuzu, sanatçı dostları ve sevenleri yalnız bırakmıyor.

Ankara’ya baktığımızda ise, umut Karanfil Sokak 58 numaradaki mütevazi binasındaki NHKM Ankara’da…  Burada “Nazım Sanat Apartmanı” yola çıkıyor. “Yeni insan” umudu güçlü bir şekilde yeşeriyor.

Eşit, özgür, kardeşçe bir gelecek ve laik yaşamın devamı için, Ankara’nın gittikçe boğucu olan kültürel yaşantısına onay vermeyenler, boyun eğmeyenler burada bir araya geliyor.

Cumhuriyet’in kültürel kazanımlarının geri alınmasını kabul etmeyen aydınlar, akademisyenler, sanatçılar, gençler ve üniversiteliler, ortak mücadele edecekleri Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde ve yeni Nazım Sanat Apartmanı’nda buluşuyor.

Bağımsız mücadele veren ve üretimde bulunan dernekler ile kültür, sanat ve atölye mekanlarını çatısında birleştiren “Nazım Sanat Apartmanı”  halkımıza önümüzdeki haftadan itibaren kapılarını açacak. “Yeni” bir proje olarak kısaca NSA, sanatsal üretimin, akademik çalışmalarla, sosyal ve politik sorumluluk projeleriyle buluştuğu bir kültürel buluşma “mekanı”. 

NSA, öğrenmek, tartışmak, kendini geliştirmek isteyenler için ortam ve mekan sağlıyor. “Açık” bir kültür merkezi olarak tanımlıyor kendini.

Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde, dans, tiyatro, çocuklar için sanat atölyeleri, çalgı atölyeleri, koro çalışmaları, plastik sanatlar, fotoğraf, edebiyat alanlarındaki çalışmaların yanı sıra  gerici müdahaleye karşı ortak mücadele eden ilericiler, aydınlanmacılar, dernekler ve bağımsız sanatçılar da bir araya geliyor. Birleşerek, ortak ve bağımsız bir platform oluşturuyor.

NSA bünyesinde ayrıca iş ve işçi sorunlarına yönelik bir dernek ve Halkın Doktorları da faaliyet gösteriyor. NHKM Ankara da yeni oluşturulmuş daha dinamik, güçlü ve açık yapısıyla, NSA’da kurucu güç olarak faaliyetlerini devam ettirecek. 

 NSA, mekanlarının izin verdiği ölçüde sanatsal, politik ve sosyal sorumluluk projelerine açık. Üniversite Öğrenci Kulüpleri ve topluluklar da  unutulmadı.  Binanın imkanları her türlü ilerici, aydınlanmacı projelerin gerçekleşmesi için kullanılabilir. 

NSA’nın temel düşüncesi, katılımcı, birlikte çalışmaktan keyif alan, birlikte mücadele eden ve birlikte dönüştüren bir yapı oluşturabilmek.

Görüş, önerilerinizi ve destekleriniz ile ilgili taleplerinizi doğrudan [email protected] adresine iletebilirsiniz. NHKM Ankara ve Nazım Sanat Apartmanı, yeni bir birlikte mücadele kültürü yaratmak için yola çıktı, sıra Ankara’lılarda…