Seçimler ve adaylar

Türkiye’de olduğu gibi kentimizde de gündem seçimlere kilitlendi. İnsanlar, her lafın başında ya da ortasında mutlaka seçimden ve olası sonuçlarından söz ediyor. Böyle bir durumda, kentin nabzını tutmak da zor oluyor. Çünkü, herkes, kendi siyasal anlayışına uygun galibiyet hesapları yapıyor ve bunu gerçekmiş gibi anlatıyor.

Kentimizde, AKP’nin hem yerelde hem de genelde seçmen üstünlüğü var(dı). Ancak, bu kez tablo biraz değişecek gibi. Çünkü, başta ana muhalefet partisi CHP olmak üzere MHP ve HDP’de seçimlere asılıyor. CHP 4, hatta 5-6 milletvekili çıkarabilmenin yollarını arıyor. MHP 1 garanti diyor, 2’yi hedefliyor. HDP ise 1 milletvekili çıkarmanın hesaplarını yapıyor.

Geçen seçimlerde AKP’nin 7, CHP’nin 3 ve MHP’nin de 1 milletvekili çıkardığı kentte, politik haritanın biraz da olsa değişeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Öyleyse, bize de adaylar ölçekli değerlendirme yapmak düşüyor…

CHP’deki sıralamayı görünce, ilk değerlendirmem sıralama tercihi sürpriz gibi görünse de, büyük oranda doğru yapılmış. Bu konuda nasıl bir veri tabanı oluşturulmuşsa, PM’ye bu bilgileri aktaran perspektifin doğru olduğunu söylemeliyim.

İlk sıradaki Av. Fatma Kaplan Hürriyet, sevilen, çalışkan ve insan ilişkilerinde temas düzeyi yüksek safkan bir sosyal demokrat. İkinci sıradaki Haydar Akar, 24. dönem parlamentosunda Kocaeli adına çalışan ve öne çıkan bir milletvekili olarak deneyim kazandı. Tahsin Tarhan, kent ve oy dengeleri gözetildiğinde Gebze kontenjanı için listeye konulacak isimlerin başında görünüyordu, öyle de oldu. Dördüncü sıradaki eczacı Turan Dumlu, sürükleyici bir isim.

Sıralamaya, Doğu ve Güneydoğu kökenli seçmen hesaba katılarak müteahhit Cuma Karavar 5’ten dahil edilmiş. Geçen dönemin baro başkanı olan Av. Tamer Solakoğlu hemen ardında yer alırken, onu Dr. Ayhan Mutlu takip etmiş. Örgütten gelen, isimler Rasim Meriç 8, Asude Fırat Özkan 9, Kemal Nişancı 10 ve Sabriye Gülşah Şahin ise 11. sıraya koyulmuş.

Sürprizler ise Genel Başkan kontenjanından uzun süre il başkanlığı yapmış olan Yalçın Kuşkan, akademik kadrolardan gelen milletvekili Hurşit Güneş ile örgütten gelen isim 23. milletvekili Mehmet Hilal Kaplan’ın listede adının bulunmamasıdır.

AKP’de bütün hesaplar altüst oldu, temayülde çıkan sıralama pek dikkate alınmamış gibi…

Fikri Işık, bilindiği gibi Kocaeli Teşkilatı’nın patronu olarak ilk sıraya oturdu. Üç dönem kotasını henüz doldurmamış olan Zeki Aygün ile İlyas Şeker üç ve dördüncü sırada kendine yer buldu.

İkinci sıraya, kent kamuoyu tarafından pek tanınmasa da 2004 yılında Kocaeli İl Kadın Kollarında siyasete başlayan ve 2005 yılından itibaren de Genel Merkez Kadın Kollarında MKYK üyesi olarak görev yapan Radiye Sezer Katırcıoğlu oturdu.

Beşinci sıraya, laiklik karşıtı ilk söylemleriyle bir dönem gündeme oturmuş isimlerden olan eski Rize Milletvekili Şevki Yılmaz’ın oğlu Mehmet Akif Yılmaz yer aldı. Sonraki sıralarda ise örgüt tercihleri gözetilmiş. Körfez İlçe Teşkilatı Başkanı Cemalettin Kaflı altıncı, Sami Çakır yedinci, Ayşe Müge Olşen sekizinci, Av. Halit Çokan dokuzuncu, Yalçın Coştur onuncu ve nihayetinde genç isimlerden Yahya Coşkun da onbirinci sırada yer buldu.

MHP’de, tablo biraz tabana hitap etmiyor gibi görünüyor. Birinci sıra eski futbolcu Saffet Sancaklı’nın oldu. TBMM’deki 24. dönem milletvekilleri arasında etkin bir isim olan Lütfü Türkan ancak ikinci sıraya, kadın kontenjanınından Av. Hilal Elmas üçüncü sırada yer buldu. Onları Rıza Ağdağ, Ruhi Çavdar, Kemal Köse, Nurdoğan Kaçar, İlhan Tan, Süleyman Pekin, Dijle Akın ve Ahmet Yeşil takip ediyor.

HDP’ye gelince…

İlk sırayı kentin demokrat kamuoyunca yakinen tanınan ve sürükleyici kabul edilen Av. Ali Haydar Konca’yı görüyoruz. Ardından kadın kotası gereği Ayfer Koçak yer aldı. Üçüncü sırada ise SES ve EMEP saflarında mücadeleden tanınan Güner Kizir var. soL Haber Portalı’nın İzmir’den yazarı olan Ali Örnek’in annesi Dilber Örnek ise dördüncü sırada yer aldı. Ardından İbrahim Ergin, Sevda Özer, Sinan Odabaşı, Ayten Yılmaz, Hasan Avşin, Bediha Salhan ve Ahmet Okuyucular geliyor.

Gelelim neler olabileceğine…

AKP kan kaybedecek ve 7 milletvekilinden daha az çıkartacak gibi. CHP, sayıyı yükseltecek görünüyor. MHP elindeki milletvekili sayısını koruyacak gibi. HDP ise 1 milletvekilli çıkartmak için daha çok çalışmak zorunda. Ama, CHP, Kocaeli için öyle bir liste yapmış ki, bütün dengeleri gözetmiş. Kadınlar, Aleviler, Kürt kökenli yurttaşlar ve diğer kesimleri bütünüyle kapsayacak bir görüntü var. Bu yüzden, HDP'nin işi oldukça zorlaşmış görünüyor.

Evet, 7 Haziran seçimleri, her açıdan hem ülkemiz hem de kentimiz ölçeğinde önemli kırılmaların yaşanacağı bir seçim olacaktır.

Bu tabloyu da kapsayan öngörümüz, 8 Haziran’da daha direngen bir kent ve ülke için mücadelenin kızışacağında.

Hepimize kolay gele…