Irma Kasırgası’nda çalışmak zorunda olan pizzacılar!

ABD’de bir Pizza Hut şubesi’nde çalışanlara dönük bir yazıyı twitter hesabında paylaşan Jacobin dergisinin paylaşımı ve ardından gerçekleşen tartışmalar kar güdüsünün nasıl insanlıktan çıkaracağının çok net bir göstergesi. Pizza Hut yöneticisi diyor ki:

"Takımımızın (çalışanlarımızın) iş güvenliği ve emniyeti bir numaralı önceliğimizdir, ama bize ihtiyaçları olduğu zaman toplumumuza karşı da sorumluluk ve taahhüdümüz bulunmaktadır"

Sonra ise özetle, şimdiden hazırlığınızı yapın, kasırga bizi vurmadan 6-12 saat önce dükkanlarımızı kapatıyoruz, daha önce gitmeye kalkmayın ve kasırgadan dolayı tahliye işlemi gerçekleştikten 72 saat sonra görevinizin başına dönün deniyor. Bunun dışında her türden davranış işten çıkarılmanıza neden olacaktır! 

Dehşet verici, tiksindirici, insanlık dışı! Ailesinin ve kendisinin canını düşünmek gibi en temel insani içgüdüyle davranan Pizza Hut çalışanlarına “topluma karşı sorumluluğunuz var” deniyor. Nedir o sorumluluk? Pizza pişirmek ve dağıtmak. Buyrun bu zihniyetin ayrıntısını restorana asılan nottan ayrıntılı bir şekilde okuyun (söz konusu restoranın Telesur’un haberine göre Jacksonville’de olduğu söyleniyor). Pizza Hut’a yanıt yazan bir twitter kullanıcısı ise “Beyler Noel’de kapalısınız, ama sürücülerinizi ölümleri pahasına kasırgaya gönderiyorsunuz, buna ne diyeceksiniz” diye tepkisini belirtiyor. Bu ve benzeri tepkilerin sayısı giderek artıyor, onbinleri buluyor. 

Yazının ayrıntısı için ise aşağıdaki fotoya bakabilirsiniz.

Çalışanlara dönük bu tiksindirici davranışın bir versiyonunu da televizyonlarda biraz tebessümle izliyoruz (!) izletiyorlar. İrma Kasırgası ile ilgili haber yapan ve cidden canlarını tehlikeye atan habercilerin fotoğraflarını, pek çok zor doğa koşullarında ve çatışma ortamlarında bulunmuş NTV’den usta haberci Can Ertuna hesabında paylaşıyor:

Florida’da faaliyet gösteren kar amacı gütmeyen bir işçi hakları kuruluşu Central Florida (Adaletli İşler için Florida Merkezi) herkes tahliye için koşuştururken, zorla çalıştırılmakta olanların varlığına dikkat çekiyor ve bu kişilere durumlarını bildirmeleri çağrısında bulunuyor. Açık olan yerler ise ABD’de insana verilen değeri gösteriyor, pizzacılar, waffle dükkanları ve bazı marketler. Şu aralar kasırga ile bağlantılı (!) işten çıkarmaların az da olsa görüldüğüne işaret ediliyor. “Kasırga ile bağlantılı” derken işçilerin pizza dağıtmak yerine ailelerini ve kendilerini son yılların en büyük doğal felaketinden kurtarmaya çalışmalarını anlıyoruz! Hukuksal açıdan durum tam bir felaket. Zira Florida eyaletinde herhangi bir doğal felakette tahliye olmak için işe gelmeyen veya işten erken çıkan çalışanları koruyacak bir yasa, yasal düzenleme yok. OSHA (ABD İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği İdaresi) çalışanlar için güvenli koşulları zorunlu kılsa da, olumsuz hava koşullarında çalışıp çalışmama konusunda bir düzenleme yok.  

Aslında şaşırılacak bir şey de yok. Bir yanda ABD tarihinin en büyük tahliyesine neden olan İrma Kasırgasına “büyük canavar yaklaşıyor” diyerek “bilimsel” bakışını ortaya koyan Trump,  diğer yanda ilkokul birinci sınıf öğrencilerince dahi kasırganın hareket hızı, davranışı, tahliye ve korunma yöntemleri konusunda her ayrıntıyı günlerdir öğrenen Küba halkı (2009 yılında Küba’da bulunduğum sırada kasırgalar konusunda nasıl uzman olduklarını görmüştüm). Bir yanda karını düşünen, 72 saat sonra gelmezsen seni işten atarım diyen patronlar, diğer yanda en yıkıcı 6 kasırgada ABD’nin tek bir kasırgada yitirdiği insandan çok daha azını yitiren sosyalist bir toplum. Nasıl ülkemizde deprem değil kapitalizm öldürür diyorsak, aynı şey İrma Kasırgası için de aynen geçerli görünüyor…


https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2017/09/08/yes-you-can-be-fired-for-missing-work-while-fleeing-hurricane-irma/?utm_term=.9d05cbdbfd71

http://www.sacbee.com/news/nation-world/national/article172294132.html

https://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2017/09/07/some-workers-risk-being-fired-if-they-evacuate-hurricane-irma/644588001/

https://twitter.com/jacobinmag/status/907031322459344896