Çile bülbülüm çile!..

Bir şarkıdır, dilden dile dolaşır,

Bir slogandır tribünleri renklendirir,

Bir yaşam biçimidir belki de, halkı canından bezdirir.

Çok yerel bir konu, belki de duyacağınız cadde ve sokak isimleri sizler için bir anlam ifade etmeyebilir. Ama, sözünü ettiğim İzmit halkı, bir süredir devam eden raylı sistem çalışması dolayısıyla, neredeyse ‘Hay sizin tramvayınıza ………………….’’ diyecek duruma geldi.

O yüzden de, kent halkının bitmeyen tramvay çilesini bu sütunlara taşımayı görev bildim…

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi seçim vaatleri içinde yer verdi ve İzmit merkezindeki tramvay hattı çalışması bu doğrultuda başladı.

Ancak, tramvay çalışmaları nedeniyle yaşanan trafik sorunu ve neredeyse şehir içinde her gün önümüze çıkan ulaşım güzergahları değişikliği vatandaşları çileden çıkartıyor.

Tramvayın kullanacağı güzergaha raylı sistem döşeme İhalesi 2015 yılının mayıs ayında sonuçlandı. Yüklenici firma, 113 milyon 990 bin lira teklif sunan Gülermak firması oldu. Projenin temeli ise aynı yılın ekim ayında törenle atıldı.

Fakat, temel atma meselesinin ardından esnaf ve vatandaşlar proje nedeniyle büyük sıkıntı yaşamaya başladı. Bu sıkıntı halen de çözülebilmiş değil.

Tramvay projesi nedeniyle neredeyse her gün değişen yol güzergahları özellikle toplu taşıma işinde çalışan sürücüleri çileden çıkartıyor. En çok çileden çıkan sürücüler ise Yahyakaptan Mahallesi’ne çalışan minibüs, halk otobüsü ve belediye otobüsü kullananlar oluyor.

Şubat ayında bu mahallede başlayan ve güzergah boyunca devam eden çalışmalar nedeniyle değiştirilen güzergahlar sürücülere zor anlar yaşatıyor.

 Şimdilerde de, D-100 Karayolu Akçakocabey Köprüsü yan yolundan Mehmet Ali Paşa Mahallesi’ne giriş istikametinin kapatılması büyük sorun yaratıyor. Yan yola girişin Symbol Alışveriş ve Sosyal Yaşam Merkezi karşısından verilmesi nedeniyle de Kandıra Sapağı Erenkaya Petrol önünde, yani D-100 karayolunun İzmit geçişindeki en önemli noktasında uzun araç kuyrukları oluşuyor.

Başka bir dert ise yan yola girişin kapatılması. Bundan habersiz olan ve Mehmet Ali Paşa Mahallesi’ne dönüş yapmak isteyen sürücüler, Real AVM arkasından Şehit Rafet Karacan Bulvarı üzerinden dönüş yapmak ya da Doğu Kışla Parkı çevresinden dolaşmak zorunda kalıyor.

Bu durum ise gidilecek yol mesafesini artırdığı gibi trafik sıkışıklıklarına da yola açıyor.

Bir süredir trafiğe kapalı olan Şabahettin Bilgisu Caddesi’ni Leyla Atakan Caddesi’ne bağlayan yolda, özellikle akşam saatlerinde uzun araç kuyrukları meydana geliyor.

Bir de, kentin merkezi pazarının kurulduğu Perşembe günleri ise krizin boyutları büyüyor.

Çünkü, pazarın kurulduğu bölgenin kavşağından

Gazanfer Bilge Bulvarı’na gitmek isteyen araçlara direk geçiş izni verilmiyor. Yeni düzenlemeyle araçlar Atatürk Bulvarı başlangıcındaki kavşaktan “U” dönüşü yaparak yeniden ışıklarda beklemek zorunda kalıyor. Bu nedenle özellikle Perşembe Pazarı’nın kurulduğu alanda araç kuyrukları Ömer Türkçakal Bulvarı sanayi ışıklara kadar uzuyor.

Yetmezmiş gibi, Mehmet Ali Paşa Mahallesi’nde devam eden çalışmalar nedeniyle de, Doğu Kışla Parkı’nın doğu kapısından başlayan trafik sorunu Kandıra Sapağı’na kadar devam ediyor. Özellikle Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nın aylardır süren çalışmalar nedeniyle kapalı olması ve trafiğin Bağdat Caddesi’nden verilmesi akşam saatlerinde trafik sıkışıklarına neden oluyor. Buradan gelen trafik akımının Kandıra Sapağı’ndaki trafikle birleşmesi ise sürücülere zor anlar yaşatıyor.

Son düzenleme ile D-100 Karayolu’ndan Kandıra yolunun giriş değiştirilip Symbol Sosyal Yaşam ve Alışveriş Merkezi önünden verilince, sürücülerin zorluğu bir kat daha arttı.

Dolayısıyla, bu değişikliklere alışana kadar fazladan trafik mesaisi yapmak gerekiyor.

Son günlerde, Merkez Bankası mevkiindeki çalışmalar yoğunluk kazandı. Yan yola ve yürüyüş yoluna bağlanan kavşaklarda gün boyu trafik sorunu yaşanıyor. Çoğu esnaf, çalışmalar nedeniyle işlerinin günden güne kötüye gittiğini ve havaların yağışlı olduğu günlerde iş yerlerinin çamur olduğunu, rüzgarlı günlerde ise tozdan kapılarını açamadıklarını dile getiriyor.

Tüm bunlardan dolayı, kent halkı ve şehir içi ulaşımını sağlayan sürücüler, çalışmaların biteceği günü iple çekiyor.

Özcesi, İzmit’te halk, hep bir ağızdan ‘çile bülbülüm çile’ şarkısını söylüyor. Hem de uzun bir süredir.

Peki, bu şarkı nakarat halinde daha ne kadar tekrarlanacak?

İşte, onu kimse bilmiyor…

Çünkü, tramvay hattı döşeme çalışmalarının yanı sıra altyapıdaki eksikleri de tamamlamak konusunda anlaşılan firmanın iş makinesi operatörleri, pis su kolektörü değişiklikleri sırasında kazdıkları tüm bölgelerde ya doğalgaz iletimini sağlayan boruları patlatıyor, ya su isale hattını patlatıyor ya da TELEKOM hatlarını delip telefon ve internet bağlantısını engelliyor.

İşte, bütün bunlardan dolayı, kent halkının çilesi her geçen gün artıyor. Sorunu giderip projeyi bir an önce bitirmesi gereken yüklenici firma ve onun sahadaki elemanları yeterli dikkati göstermedikleri için, kentin ve kentlinin sıkıntısı bitecek gibi görünmüyor.