Beceriksiz(lik)ler!

AKP iktidarının ülke genelinde, ve belediyelerinin ise yerelliklerde seçimler öncesi ‘yapacağız’ diyerek bildirgelerine koyduğu makro projelerin neredeyse tamamına yakını yapılamadı. Önemli sayılan ve öne çıkan birkaç tanesi ise öngörülen ve taahhüt edilen sürede tamamlanamadı.

Hal böyle olunca, çağdaş dünyanın kıyısındaki kentlerden biri olan, yarattığı katma değerle ülke bütçesine önemli girdi sağlayan Kocaeli’nde yaşayan insanların yaşam kalitesini artırma becerisini gösteremeyen AKP kadroları, beceriksizliklerini ‘özür dileme’ ya da maneviyata dayalı terimlerle geçiştirmenin yolunu arıyor.

Hal böyle olunca da, yalanları ya da beceriksizlikleri kabul etmeyip hesap sormak isteyenlerle her şeye rağmen biat edip söz konusu piyasacı, işbirlikçi, gerici ve yalancı kadroları başarılı bulanlar arasındaki uçurum gittikçe derinleşiyor.

Bu yolla, beceriksizliklerin ve de beceriksizlerin yarattığı en önemli tablo ayrışmanın derinleşmesi ve taraflılaştırma oluyor.

Meselenin özünde de, hem yerelde hem de genelde taraflılaştırma politikası yatıyor.

AKP, kendi tarafını konsolide edebileceğinden ya da ettiğinden emin olduğu için kendinden olmayanlara çok rahat saldırıyor, yapıp yapamayacağı konusunda yeterli ön çalışma yapmadan makro projelerin sözünü veriyor, sonra da özür diliyor.

Eh, ne de olsa, ‘Allah bizi affetsin’ diye başlayan konuşmalar rahatlıkla ‘özür dileriz’ ifadesiyle sonlanabiliyor. Bu yaklaşım da, toplumun yarısı tarafından her şeye rağmen derin bir hoşgörüyle karşılanıyor.

Bu kadar şeyi önsöz olarak yazmamın nedeni, İzmit’teki kent içi ulaşımını rahatlatacak diye yerel seçimler öncesi anons edilen ve dönemin yeniden aday olan AKP’li isminin makro projelerden biri olan ‘’raylı sistem’’ yani halk arasındaki deyimle tramvay projesi.

Bu proje için uygun zemin olmayan kentte aklı evvel bir değerlendirmeyle kargaları bile güldürecek olan ve dünyada eşi benzeri bulunmayan bir güzergah belirlenip işe koyuldular. İlan ettikleri iş programına göre, proje 550 işgününde tamamlanacaktı. Belediyenin internet sayfasına da sayaç koydular ve o sayaç hergün azalan bir şekilde attı.

Zurnanın zırt dediği yere 3 Şubat’ta gelindi ve internet sitesindeki o sayaçta artık geri sayacak bir programlama olmadığı için Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ağzıyla kent halkına ‘’ÖZÜR DİLERİZ’’ mesajı verildi.

Şimdi,o sayaç ileri sarıyor. Ve de, AKP’nin beceriksiz kadrolarına, planlamaya ek olarak ne kadar sürede tamamlanacağını gösterecek.

Bunu bile avantaja çevirmenin yolunu arayan Genel Sekreter, ‘’Gecikmenin ne kadar olduğunu görüp, diğer başka projeler öncesi ders almış olacağız’’ sözüyle, adeta kent halkıyla dalga geçtiğini vurgulamaya çalışıyor.

Çünkü, biliyorlar ki, ‘’Allah affetsin, halkımdan özür dilerim’’ denilince akan sular duruyor. Ve, kamusal sorumluluk en azından yüzde 50’lik kesim içinde hiç kimsenin aklına gelmiyor.

Yerel yönetimlerde üçüncü dönemini icra edeceksin, söz verdiğin onlarca makro projeden sadece 1-2’sini gerçekleştirebileceksin ama yine de pervasızca bir edayla kendini ve kadrolarını başarılı bulacaksın.

Yok artık, kazın ayağı öyle değil,

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde, başkandan en alt kademeye kadar görev yapan tüm kadrolar, AKP’nin projeksiyonları kapsamında değerlendirildiğinde ortaya çıkan tek sonuç ‘BAŞARISIZLAR ORDUSU’, yapılamayanlar da bu ordunun adını koyuyor, ‘’BECERİKSİZLİKLER’’…

Bu beceriksizliğin altında yatan nedenler nelerdir diye bakıldığında ve en azından tramvay projesindeki gecikmenin nedeni merak edildiğinde, Genel Sekreter kent halkının aklıyla alay edercesine yanıtlar veriyor.

Diyor ki;

“Akçaray inşaatının yapımı için kendimize 550 günlük hedef koyduk ve bu hedefi kamuoyuna duyurduk.  Belirlediğimiz hedefin süresi bugün tamamlandı. 15 Temmuz darbe girişiminin yarattığı olumsuz koşulların da etkisiyle hedefi gerçekleştiremedik. Zaman kaybının nedeni ne olursa olsun, hedefimizi gerçekleştiremediğimiz için üzgünüz ve özür dileriz. Mart ayı sonuna kadar inşaat çalışmalarını tamamlayıp, test sürüşlerine başlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Akçaray ilk raylı sistem yatırımı. Vatandaşlarımızın gösterdiği sabır ve anlayışa minnettarız.’’

Hem ön gördüğün sürede tamamlayamayıp beceriksizlik örneği sergile hem de pişkince kamuoyu önüne çıkıp sabır ve anlayışa minnettar olduğunu söylemeye çalış.

Ne olacaktı yani, bir de çıkıp halkı azarlasaydınız.

Hem, bu açıklamayı neden bürokrat kadro yapıyor da halka karşı gerçek sorumlu kişi olan Büyükşehir belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu yapmıyor, yapamıyor ?

Çalı(şın)ca oluyor diyordunuz, hani nerede?

Yoksa, 550 günde çalışmadınız mı?

Yoksa ‘çalışıyor(muş) gibi yapıp’ halkı bir kez daha kandırdınız mı?

Şimdi, referandum öncesine tarih veriyorsunuz, yani ‘Nisan’a kadar tamamlarız ama siz de referandumda EVET verirseniz’’ demeye getiriyorsunuz.

Bunun adı siyasi şantajdır ve halk şantaja pabuç bırakmaz. Ülke siyaset çöplüğünde o kadar çok siyasi şantajcı var ki, kendinize yer bulamazsınız.

Gelinen noktada söylenecek tek kelime, BECERİKSİZ(LİK)LER ordusunun halka hesap verme zamanının iyice yaklaştığıdır. 

Kentlerimizi ve ülkemizi AKP kadrolarından kurtaracak HAYIR’lı gelişmeler olsun…