3 Tane 61: Beşiktaş, Trabzon, Hava

Beşiktaş Trabzonspor’u kendi evinde 4-3 yendi. Haberlerde en fazla geçen ifadelerden birisi “Kartal 61’i 61’de buldu” ve bunun çeşitli şekilleriydi. 61-Trabzon, ligde 61 puan. Tamam iki 61’i bulduk. Bir de üçüncüsü var, geçen hafta çoğu kişinin farkına varmadığı, haberini dahi okumadığı…

“İş kazası denen şey, belirsiz şans eseri olaylar silsilesi değildir...

İş kazası denen şey, gayet bilinen, tahmin edilebilen, hatta çoğu zaman kesin denen olayların sonucudur.

İş kazası denen şeye maruz kalma olasılığı, sizin toplumda ait olduğunuz sınıfla doğrudan ilgilidir.

İş kazası diye bir şey yoktur, iş cinayeti vardır.

"İş kazası" sınıfsaldır!” (http://ilerihaber.org/yazar/is-kazasi-sinifsaldir-31476.html)

“Trabzon'un Şalpazarı ilçesinin Çamkiriş Mahallesi’nde yapımı devam eden bir inşaatın 3. katından düşen kadın işçi yaşamını yitirdi. Sabah Saat 07.30 sıralarında meydana geldiği öğrenilen iş cinayetinde, 61 yaşındaki işçi Hava Şahin tuğla taşırken inşaatın merdiven aydınlatma boşluğuna düşerek hayatını kaybetti. Hava Şahin, iş güvenliği ve sosyal güvencesi olmadan çalıştırılıyordu.” (İleri Haber)

“Havva Şahin ve kızı tuğlaları günlük 80 TL karşılığında taşımak üzere anlaştı. Şeker hastası olan Havva Şahin, önceki gün saat 07.30’da arkadaşlarıyla birlikte işbaşı yaptı. İlerleyen saatlerde yorulmasına rağmen işi bitirmek için devam eden Havva Şahin, dengesini kaybederek 3’üncü kattan merdiven boşluğuna düştü.” (Hürriyet)

Haberlerin satır aralarında okuduklarımız her şeyin yanlış olduğunu ortaya koyuyor:

Şeker hastası bir işçi inşaatta yüksekten düşme riski olan yerde çalışıyor (hani derslerde anlatıyoruz ya “işe uygunluk” “sağlık raporu” diye)

İnşaatta merdiven boşlukları kapatılmıyor (hani derslerde anlatıyoruz ya, yüksekten düşmeler ölümlerde birinci sıradadır, yüksekten düşmelerde de merdiven boşluklarının oranı çok fazladır diye)

Yorulmasına rağmen işi bitirmek için… (hani derslerde anlatıyoruz ya yorgunluk ve “iş kazaları” arasında büyük bir ilişki vardır diye)

Daha neler söyleyelim, günlük 80 TL almasından mı söz edelim, 61 yaşında torunuyla zaman geçirmesi gerekirken, yılların yorgunluğunu emekliliğinin keyfini sürerek atması gerekirken, tatile çıkması, gidemediği pek çok yere gitmesi, okuyamadığı kitapları okuması, izleyemediği filmleri izlemesi, hadi hiç biri olmadı gün boyunca belki de torunuyla çizgi film izlemesi gerekirken inşaatta çalışmasından mı söz edelim…

Evet, son 61 bu fotoğrafta torunuyla gezen Hava Şahin. 

61 yaşında bir kadının, bir inşaatın merdiven boşluğuna düşme olasılığı nedir sorusuna bir soruyla karşılık verilmelidir; sorduğunuz 61 yaşındaki kadın hangi sınıfa mensuptur?