Zonguldak'ta madenciler kendini ocağa kilitledi

Zonguldak'ta madenciler kendini ocağa kilitledi

Zonguldak maden işçileri, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden sahalarının özelleştirilmesine karşı kendini ocağa kilitledi.

Torba Yasa’yla Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden sahalarının özelleştirilmesine karşı çıkan Zonguldak maden işçileri kendilerini ocaklara kilitledi.

Torba Yasa’nın 58. maddesiyle TTK’nın özelleştirmesine karşı uzun bir süredir mücadele eden, geçtiğimiz hafta Perşembe günü de Zonguldak’ta kitlesel bir eylem yapan madenciler yerin altında eylem başlattı.

Genel Maden İşçileri Sendikası’ndan edindiğimiz bilgilere göre, gece 00.00-08.00 vardiyasında çalışan işçiler ocaktan çıkmadı. 08.00 - 16.00 vardiyasında çalışan işçiler de işbaşı yapmadı.

GMİS TOPLANTI HALİNDE

Madencilerin yerin altındaki eylemi sürerken, GMİS Genel Başkanı ve şube başkanları da toplantı halinde. Gündüz vardiyasında çalışan madencilerin ise ocak dışındaki bekleyişi sürüyor.

NE OLMUŞTU?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Torba Yasa Tasarısı'nın, 'TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir' şeklindeki 58. maddesinin özelleştirmenin önünü açacağını belirten madenciler, “Özelleştirme ölüm demektir” şiarıyla uzun bir süredir mücadele ediyor.

Madenciler geçtiğimiz hafta Perşembe günü, söz konusu tasarıyı protesto etmek için Zonguldak'ta kitlesek bir eylem düzenlemiş, binlerce işçi tasarıya tepki göstermişti. Eyleme, kent halkı da destek vermişti.