‘Zina gibi’ denmişti: Halk oyunları kursları durduruldu

‘Zina gibi’ denmişti: Halk oyunları kursları durduruldu

MEB Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü, Halk Eğitim’lerdeki “halk oyunları” kurslarının açılmasını durdurdu.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, halk eğitim merkezlerindeki “halk oyunları’’ kurslarının açılmasını durdurdu. Malatya Gazi Anadolu Lisesi’nin müdür yardımcısı Nevzat Turan halk oyunu oynayan çocukların fotoğrafını paylaşarak ‘zina gibi’ demişti.

Tüm halk eğitim merkezlerine gönderilen yazıda, “Son altı ay içerisinde ‘halk oyunları’ alanında açılan kursların kayıtları ile kurs bitirme belgesi alan kursiyerler arasında büyük farkın olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle Halk oyunları Kurs Programları’nın yeniden incelenmesi, ihtiyaç olması halinde tekrar güncellenmesi için 01.08. 2017 tarihinden ikinci bir talimata kadar halkoyunları kurslarının açılması durdurulmuştur’’ denildi.

FİİLEN İMAM HATİP

Cumhuriyet'in haberine göre, halk eğitim merkezlerinin fiilen imam hatip okulları gibi eğitim vermeye başladığına dikkat çeken eğitimciler, “Yazıda sertifika alan sayının azalması gerekçe gösteriliyor. Talep görmeyen birçok alana teşvik verilirken, folklor gibi çok önemli bir konuda neden teşvik verilmiyor eğer gerçekten talep azsa bile?’’ dediler.

'Zina gibi'

Malatya Gazi Anadolu Lisesi’nde müdür yardımcılığı yapan resim-iş öğretmeni Nevzat Turan sosyal medya hesabı üzerinden halk oyunu oynayan öğrencilerin fotoğraflarını paylaşıp, resmin üzerine şunları yazmıştı:

 “Allah aşkına şu güzelim memleketimizin hangi yöresinde böyle kızlı erkekli bir halkoyunu, maalesef gençlerimize çocuklarımıza Halk oyunları adı altında halt oyunları oynatılıyor. Hangi baba 16 - 17 yaşındaki kızının elini bir erkeğin tutmasını, diz dize, göz göze, kol kola sarmaş dolaş halt oyunu oynamasını ister. Namusu için cinayet işleyen adam buna izin verir mi? Bence de vermez. Bu şekilde bir halkoyununun neresi İslama uygun. Geleneksel kıyafetler giyince bu durum helal mi oluyor? İslamdaki zina mevzusunu okumalı ey analar, babalar.”

DAHA FAZLA