Zimbabve'de askeri müdahale: 'Devlet başkanı ev hapsinde'

Zimbabve'de askeri müdahale: 'Devlet başkanı ev hapsinde'

Afrika ülkesi Zimbabve'de ordu güçleri, ülke yönetimini ele geçirdi. Güney Afrika'dan yapılan açıklamada Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin ev hapsinde olduğu duyuruldu.

Afrika'nın güneyinde bulunan Zimbabve'de ordu güçleri hükümete askeri müdahalede bulundu. Askerler, sabah saatlerinden itibaren başkent Harare'deki önemli ulaşım bağlantılarını ve devlet binalarını ele geçirdi. 

Devlet televizyonu ZBC'de ordu açıklamasını okuyan Tümgeneral Sibusiso Moyo, yaşananların askeri bir darbe olmadığını, "suçlulularla mücadele edildiğini" söyledi. 

NASIL BAŞLADI?

Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, geçtiğimiz hafta yardımcısı ve halefi Emmerson Mnangagwa'yı "ihanet" suçlamasıyla görevden aldı. 1970'lerde ülkenin bağımsızlık mücadelesinde öne çıkan isimlerden olan Mnangagwa'nın görevden alınmasına ordudan tepki geldi. 

Mnangagwa'ya bağlılıklarını bildiren ordu güçleri önceki gün başkente tank ve askeri araç sevk etmeye başladı. Ordudan yapılan açıklamada yönetimin hedef alınmadığı, Başkan Mugabe'nin etrafındaki "suçluların" hedefte olduğu belirtildi. 

'DEVLET BAŞKANI EV HAPSİNDE'

Güney Afrika'dan yapılan açıklamada ise Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın Mugabe ile telefonla görüştüğü belirtilerek, "Mugabe kendi evinde ev hapsinde olduğunu ancak iyi olduğunu söyledi" denildi. 

AFRİKA BİRLİĞİ'NDEN KINAMA

Sputnik'in haberine göre, Afrika Birliği'nden yapılan açıklamada ise Zimbabve'deki askeri müdahale kınanarak, "Gine Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Lideri Alpha Conde'nin bildirdiğine göre, birlik 'askerlerin iktidarı zor kullanarak el geçirmeye çalıştığı' Zimbabve'de askeri hareketliliği kınamaktadır." denildi.