Zeytinlikleri sanayi tesisleri için imara açacak düzenleme torba yasadan çıkarıldı

Zeytinlikleri sanayi tesisleri için imara açacak düzenleme torba yasadan çıkarıldı

Zeytinlik alanların sanayi tesislerinin inşası için gerek görüldüğü takdirde imara açılmasını öngören düzenleme gelen tepkiler üzerine torba yasadan çıkarıldı.

AKP tarafından TBMM'ye sunulan Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile zeytinlik alanların sanayi tesisleri için gerekli görüldüğü takdirde imara açılması hedefleniyordu. 

Gelen tepkiler üzerine iktidar geri adım attı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, zeytinlik alanlara ilişkin düzenlmeyi tasarıdan çıkardıklarını açıkladı. 

Tasarıda zeytinlik alanlara ilişkin, "Alternatif alan bulunmaması ve bakanlık temsilcilerinin çoğunlukta olduğu Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu’nun uygun görmesi halinde kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ya da valiliklerin izniyle yatırım yapılabilecek." şeklinde bir düzenleme yer alıyordu. 

Tasarıda ayrıca bir dekarında en az 15 zeytin ağacı bulunmayan alanların zeytinlik alan olarak kabul edilmeyeceği belirtiliyordu. 

DAHA FAZLA