‘Zeytinlik kıyımı’ düzenlemesinin altından Bandırma Limanı çıktı

‘Zeytinlik kıyımı’ düzenlemesinin altından Bandırma Limanı çıktı

Tepki toplayan zeytinlik kıyımı düzenlemesinin  Üretim Reform Tasarısı’na Bandırma Limanı nedeniyle girdiği orataya çıktı.

Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek Meclis’ten geçti ve yasalaştı.

Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı AKP Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız zeytin alanlarının imara açılmasını öngören maddenin tasarıya Bandırma Limanı nedeniyle girdiğini söyledi.

Altunyaldız, zeytinlik alanların kıyımı anlamına gelecek düzenleme hakkında, “Özellikle liman arkası lojistik yatırım cazibesi olan yerlere entegre yatırımlar için bu düzenleme planlanmıştı. Bandırma Limanı gibi” dedi.

 Habertürk'ten Yavuz Barlas’a konuşan Altunyaldız şunları söyledi:

”Özellikle liman arkası lojistik yatırım cazibesi olan yerlere entegre yatırımlar için bu düzenleme planlanmıştı. Bandırma Limanı gibi. Amaç Türkiye’nin bu tip potansiyeli olan bölgelerine küresel yatırımcıyı çekerek lojistik merkezlerin oluşumunu sağlamaktı. Şu aşamada konunun algılanması için zaman olduğu görüldü.” 

NE OLMUŞTU?

AKP tarafından TBMM'ye sunulan Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile zeytinlik, mera ve kıyı alanlarının sanayi tesisleri için gerekli görüldüğü takdirde imara açılması hedefleniyordu. 

Tasarıda zeytinlik alanlara ilişkin, "Alternatif alan bulunmaması ve bakanlık temsilcilerinin çoğunlukta olduğu Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu’nun uygun görmesi halinde kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ya da valiliklerin izniyle yatırım yapılabilecek." şeklinde bir düzenleme yer alıyordu. Tasarıda ayrıca bir dekarında en az 15 zeytin ağacı bulunmayan alanların zeytinlik alan olarak kabul edilmeyeceği belirtiliyordu.

Tepki çeken yasa tasarısı komisyondan geçmesinin ardından TBMM Genel Kurul'a gelmiş ancak tepkilerin artması sonucu yeniden komisyona gönderilmişti. 

 Daha sonra zeytinlik ve mera alanlarının imara açılmasını ön gören maddeler kamuoyunun çabası ve tepkisiyle tasarıdan çıkartıldı.

DAHA FAZLA