Zeytinburnu'nun yarısı TOKİ'ye veriliyor

Zeytinburnu'nun yarısı TOKİ'ye veriliyor

Zeytinburnu'nda 6 mahallede yürütülecek 'kentsel dönüşüm' projesi için AKP'li Zeytinburnu Belediyesi, TOKİ ile protokol imzalayacak. Proje kapsamında, TOKİ'nin yurttaşlara belirsiz bir yerde konut tahsis etmesi planlanıyor. CHP yurttaşların sürüleceği gerekçesiyle teklife karşı çıkıyor. 

İstanbul'un çeşitli inşaat ve ulaşım projeleriyle öne çıkan ilçelerinden olan Zeytinburnu'nda 6 mahalleyi kapsayan 'kentsel dönüşüm' çalışmaları başlatılıyor. AKP’li Zeytinburnu Belediyesi ise süreci Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile yürütmek istiyor.

İLÇENİN YARISI TOKİ'YE VERİLİYOR

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, Zeytinburnu Belediyesi İmar Komisyonu’na konuya ilişkin önceki gün çok tartışma yaratacak bir teklif geldi.

Çırpıcı, Veliefendi, Sümer, Yeşiltepe, Seyitnizam ve Nuripaşa Mahalleleri’ni kapsayan teklifte projenin yürütülmesi için belediye başkanına, TOKİ ile 'protokol yapma yetkisi' verilmesi isteniyor. Teklif kabul edilirse TOKİ neredeyse Zeytinburnu’nun yarısında kentsel dönüşüm faaliyetlerini yürütecek.

YURTTAŞLARA BAŞKA BÖLGELERDE EV VERİLECEK

Teklifte 'hak sahiplerinin tespiti, hak sahipleri ile uzlaşma, dönüşüm alanındaki hak sahiplerinin mülkiyetini öncelikle trampa (takas) yöntemini benimseyerek TOKİ adına devir alma, bedeli karşılığında ya da trampa yöntemi ile TOKİ ile ödeşme, kamulaştırma vs gibi' işlemlerin yapılacağı belirtiliyor.  Bu bölümü göre TOKİ yurttaşın kentsel dönüşüme giren evinin yerinde değil de başka bir bölgede yeni ev verebilecek.

"VATANDAŞLARA NEREDE EV VERECEKLERİ BELLİ DEĞİL, TEKLİFTE HİÇBİR AYRINTI YOK"

CHP’li Meclis üyesi mimar Esin Hacıalioğlu teklife 'ret' oyu kullanacaklarını belirterek, "Vatandaşa nerede ev verecekleri belli değil. Komisyonda sorduğumuzda TOKİ maliyetine ev verecek deniyor. Yetki talebinin ayrıntıları açıklanmıyor. Teklifin içeriği yok. Teklifte hiçbir ayrıntı da yazmıyor. Bu teklif kabul edilirse insanları şehrin bir ucuna sürebilecek yetkiye sahip olacaklar. Kentleşme anlamında her türlü yetkiye sahip olacak. Ayrıca bu teklif bir anlamda da ‘biz Zeytinburnu’nda kentsel dönüşümü başaramadık, TOKİ’ye devrediyoruz’ demek"ifadelerini kullandı. 

DAHA FAZLA