Zarrab davası Erdoğan'a uzandı

Zarrab davası Erdoğan'a uzandı

ABD'de Reza Zarrab ile Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davaya yeni eklenen dosyalarda Erdoğan'ın da adı geçti. Dosyalarda, Erdoğan ve ailesinin, Zarrab'ın faaliyetlerinden haberdar olduğu ve desteklediği belirtildi.

AKP'ye yakınlığıyla bilinen sermayedar Reza Zarrab ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tutuklu yargılandığı davaya, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da adının geçtiği dosyalar eklendi. 

Bloomberg'den Christian Berthelsen'in haberine göre, New York Güney Bölgesi Savcılığı tarafından davaya eklenen dosyalarda, Erdoğan ve ailesinin Zarrab'ın faaliyetlerinden haberdar olduğuna ve desteklediğine ilişkin 3 önemli delil yer aldı. 

"2 MİLYAR YAPSAK BİLE ÖNEMLİ"

Dosyalarda Zarrab'ın 19 Eylül 2013 tarihinde bir çalışanı ile yaptığı telefon görüşmesinin kaydı yer aldı. Habere göre kayıtta Zarrab, "2 milyar yapsak bile önemlidir. Anlıyor musun? Benim için başbakanın (dönemin başbakanı Erdoğan) gözünde önemli, çünkü doğrudan ona gideceğim" ifadelerini kullandı. 

ERDOĞAN İLE ZARRAB'IN "DÜĞÜN GÖRÜŞMESİ"

Dosyalarda ayrıca Erdoğan ile Zarrab arasında Nisan 2013'te bir düğünde, İran'a yönelik faaliyetlerde kullanılmak üzere bir bankanın satın alınması konusunda görüşmenin gerçekleştiği bilgisi yer aldı. Buna ilişkin telefon görüşmesinde Zarrab'ın "Ona gittim ve yapacağım şey hakkında konuştum. O gün düğünde açıkladım. Geri döneceğim ve 'Sayın Başbakan onaylıyorsanız bana lisans verin' diyeceğim" ifadelerini kullandığı belirtildi. 

ZARRAB'IN ERDOĞAN AİLESİNİN "HAYIR KURUMLARINA" BAĞIŞLARI DA DOSYADA

Dosyalarda ayrıca Zarrab'ın, Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ve başka aile üyeleriyle ilişkili "hayır kurumlarına" bağış yapması için yönlendirildiğine dair bilgilerin de yer aldığı belirtildi. Zarrab'ın mahkeme dosyalarında Emine Erdoğan tarafından yönetilen bir "hayır kurumuna" para bağışladığını söylediği aktarıldı. 

DAVA 27 KASIM'DA BAŞLAYACAK

Reza Zarrab ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tutuklu yargılandıkları dava 27 Kasım'da başlayacak. Dava öncesinde Zarrab'ın savcılık ile işbirliği yapacağı iddia edilmişti. 

Reza Zarrab, Mart 2016'da gittiği ABD'nin Miami kentinde gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Zarrab hakkında "kara para aklamak" ve "ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek" suçlamalarıyla dava açılmıştı.

Zarrab'ın ardından Mart 2017'de ise Mehmet Hakan Atilla, New York'ta tutuklanarak aynı davaya dahil edilmişti. New York Güney Bölgesi Savcılığı, 9 Eylül'de iddianameye ek yaparak eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan dahil dört kişiye daha suçlamalar yöneltmişti.