Zapatistaların desteklediği aday: Bizi tüketen bu kapitalist sistemi yıkmanın vakti geldi

Zapatistaların desteklediği aday: Bizi tüketen bu kapitalist sistemi yıkmanın vakti geldi

Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (EZLN) destek verdiği başkan adayı María de Jesús Patricio Martínez “Bizi tüketen bu kapitalist sistemi yıkmanın vakti geldi” diye konuştu.

Meksika başkanlık seçimlerinde aday olan yerli aday María de Jesús Patricio Martínez “Artık bütün halkların vakti geldi, birleşmenin ve bizi tüketen bu kapitalist sistemi yıkmanın vakti geldi” diye konuştu.

Yerli Konseyi (CIG) adayı ve sözcüsü Marichuy olarak tanınan María de Jesús Patricio Martínez, adaylığının ilk 3 gününü, 2018 başkanlık kampanyasının bir parçası olarak, Zapatist Ulusal Özgürlük Ordusu’nun (EZLN) kontrolündeki beş bölgeyi gezerek tamamladı.

Marichuy, Caracol de La Garrucha bölgesine binlerce kişinin karşılamasıyla girdi. Yerli aday burada “Artık bütün halkların vakti geldi, birleşmenin ve beraber bizi tüketen bu kapitalist sistemi yıkmanın vakti geldi, eğer bunu şimdi yapmazsak sonrası herşey için çok geç olacak” dedi.

Marichuy’un adaylığı 14 Ekim tarihinde EZLN tarafından açıklanmış ve ertesi gün 23 yıldır EZLN tarafından yönetilen özerk bölge Chiapas’ta yürüyüşünü başlatmıştı.

MARİA DE JESUS PATRİCİO

Meksikada, ünlü olmayan, yerli bir kadın, önümüzdeki temmuz ayında yapılacak başkanlık seçimleri için mütevazı bir kampanyayla büyük kitlelere ulaşmayı başardı. İsmi  María de Jesús Patricio ancak herkes onu MariChuy olarak biliyor. Bağımsız aday olarak anılmak istiyor ve Chiapas özerk bölgesinde Zapatistaların desteğini alıyor. Seçimlere katılabilmek için, 12 Şubattan önce 866.000 imza toplaması gerekiyor. Eğer bunu başarabilirse, gerçekten yerlileri temsil eden ilk aday olacak. 

MariChuy’un adaylığını destekleyen aktivistler, bu kadar imzayı toplamanın zorluğunu protesto etmek için Ulusal Seçim Kurumu’nun (INE) internet sitesini hackledi. 

“KENDİ KARDEŞLERİMİZİN KADERİNİ TERSİNE ÇEVİRME VAKTİ”

María de Jesús Patricio konuşmalarından birinde, “Şimdi kendi topluluklarımızın ve kardeşlerimizin kaderini tersine çevirme vaktidir. Bizden başka renkte olsalar da, bizden farklı düşünseler de bizim çektiklerimiz, onların çektikleridir” dedi. 

MariChuy seçim kampanyasını Meksikadaki sosyal eşitsizlikler üzerinde yoğunlaştırıyor. Kapitalist, patriarkal ve ırkçı sistemi sonlandırmak ve kadınların da ülkeyi yönetebileceğini göstermek istiyor.