Yüzlerce ilaca çifte zam

Yüzlerce ilaca çifte zam

Anadolu Eczacı ve Depocuları Derneği Başkanı Our Tokel yaptığı açıklamada Türk Lirası’nın Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesinin ardından 915 kalem ilaca zam geleceğini açıkladı.

Birgün Gazetesi’nden Burcu Cansu’nun haberine göre Anadolu Eczacı ve Depocuları Derneği Başkanı Tokel yaptığı açıklamada “Kanser hastalarının kullandığı mamalardan tansiyon ilacına, antibiyotikten aşılara 915 kalem ilaca zam gelecek” ifadelerini kullandı. İlk zam iki hafta içerisinde kanser ve tansiyon ilaçları dahil olmak üzere 915 kalemde gerçekleşecekken ikinci zammın Şubat ayında gerçekleşeceği belirtildi.

Gerçekleşecek zamların döviz kuru ile bağlantılı olduğunu iddia eden Tokel; “Sağlık Bakanlığı döviz kuru ile ilgili yılda bir defa artış yapar. Kur artışı Şubat ayında yapılacak. Bu zam ‘firmaların zam isteme’ talebi doğrultusunda yapılan ara zam. İlaçlara göre değişkenlik gösteren bir zam bu. Bizim fiyatlarımız yurt dışına endeksli olduğundan kaynak ülkede fiyat artıyorsa bizde de artıyor. Beş ülke içerisinde en ucuz ülkeyi referans alan bir uygulamamız var. Referans ülkede fiyat artışı olduğunda firmalar Türkiye’de de zam istiyor. Bakanlık incelemesi sonrasında zam yapılma kararı alındı. Şu anda ilaçta döviz kuru 2.32 aslında, avro 4.60’ı gördü. 1.98 olan avro kuru 2.32’ye taşınmıştı, yüzde 19 zam yapılmıştı. Yine öyle bir zam bekliyoruz. Şubat ayında tekrar genel bir artış olacak” dedi.

DAHA FAZLA