Yunanistan'dan 'şeriat' kararı: Zorunluluk kalkıyor

Yunanistan'dan 'şeriat' kararı: Zorunluluk kalkıyor

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Batı Trakya'da evlendirme, boşanma ve miras gibi konularda müftülükler üzerinden şeriat kurallarının uygulanmasını zorunluluk olmaktan çıkarıp, opsiyonel hale getirmek için yasa hazırlığı yapıldığını söyledi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Batı Trakya kenti Gümülcine ziyaretinde Türk azınlık için şeriat kurallarının uygulanmasını zorunluluk olmaktan çıkaracaklarını açıkladı. 

Çipras, açıklamasındai "Azınlık toplumun mensupları üyeleri hukuki işlemler için medeni hukuktan yararlanma; yani devlet mahkemelerine başvurma hakkına sahip değildiler. Biz bunu değiştirmeye karar verdik ve azınlık üyelerine bir seçim hakkı sunmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

ŞERİAT KURALLARI ZORUNLULUK OLMAKTAN ÇIKIYOR

BBC Türkçe'nin haberine göre, yapılması planlanan yeni yasal düzenlemeyle birlikte Batı Trakya'da medeni kanunu ilgilendiren konularda, davanın tüm taraflarının kabul etmemesi durumunda şeriat hukuku uygulanamayacak. Bu durumda dava, Yunanistan'daki Medeni Kanunu uygulayan mahkemelere taşınacak. 

Mevcut yasalar çerçevesinde, Batı Trakya'da aile hukukunu ilgilendiren miras, evlenme ve boşanma gibi konularda karar müftüler tarafından Yunanistan kanunlarına göre değil, şeriat esasları temelinde veriliyor. Daha sonra bu kararlar Yunanistan mahkemeleri tarafından onanıyor. Ancak Yunan mahkemeleri, şeriat temelinde alınmış olan kararları esas yönünden inceleyemiyor ve yaptıkları inceleme yalnızca usul yönünden oluyor.

'VATANDAŞLAR ARASINDA EŞİTLİĞİ ARTIRMAK'

Çipras'ın "vatandaşlar arasında eşitliği artırmak" diyerek gerekçesini açıkladığı yeni düzenlemede şu detaylar yer alıyor:

- Aile hukukuyla ilgili bir meselenin taraflarına, konuyu götürecekleri mahkemeyi seçme hakkı tanınıyor

- Bir konunun şeriat mahkemesine götürülmesi ve kararın müftülere bırakılması için tüm tarafların anlaşması gerekiyor

- Müftülüklerin usul ve kuralları, cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile belirlenecek

- Miras konusunda medeni hukuk uygulanacak. Şeriat hukukunun uygulanmasını isteyenlerin bu taleplerini dile getirdikleri bir vasiyetname bırakması şartı aranacak