Yükseliş ve düşüş: İşte Tillerson'un Timeline'ı

Yükseliş ve düşüş: İşte Tillerson'un Timeline'ı

Aylar süren söylentilerden sonra Amerika Devlet Başkanı Trump, Rex Tillerson’ı Dışişleri Bakanlığı görevinden aldı.

İleri Haber

Salı günü saah saatlerinde Trump Twitter üzerinden, CIA Yöneticisi Mike Pompeo’yu Tillerson’ın yerine göreve getirdiğini belirten bir gönderi paylaşmıştı. Yine aynı gönderide Pompeo’nun bıraktığı göreve Yardımcı Yönetici Gina Haspel’in geldiğini ve böylece Haspel'in bu görevi yapacak ilk kadın olacağını açıkladı.

Air Force One*’a binmeden önce muhabirlerle konuşan Trump, Tillerson’ın görevi bırakmak konusunda oldukça mutlu olacağını düşündüğünü ve ‘’farklı görüşte’’ olduklarını söyledi. Ama Tillerson’ın ortakları aynı fikirde değildi, aksine Tillerson’ın o sabah Trump ile konuşmadığını, dolayısıyla da yapılan görev değişikliğinin asıl nedenini bilmediğini ve Tillerson’ın görevine devam etme niyetinde olduğunu iddia ettiler.

Bu görev değişimi sonucunda ortaya çıkan zıtlaşma olayın sadece en son aşamasını yansıtıyor. Bundan öncesi ise Trump ile Tillerson arasındaki fikir çatışmaları ve tartışmalarla dolu.

Time dergisi ise yaptığı bir haberle Tillerson'un kronolojisini yayınladı. İşte bu ilişkinin zaman çizelgesinden bölümler: 

11 Aralık 2016, Trump Tillerson’ı listeye ekliyor: New York eski Belediye Başkanı Rudy Giuliani’den, Massachusetts eski Valisi Mitt Romney’e kadar herkesi gözden geçiren Trump, yakında emekliliğe ayrılacak olan Exxon Mobil CEO’su olan Tillerson’u bu tarihte  listesine aldı. Böylelikle Tillerson, neredeyse yüzyıl içinde daha önce hükümet/yönetim deneyimi olmayan biri olarak göreve getirilecekti.

13 Aralık 2016, Trump Tillerson’ın seçildiğini açıklıyor: Konuşması sırasında Trump Tillerson’ın, "çalışma sektöründe dünyanın en iyi liderlerinden biri" olduğunu söylemişti.

22 Mart 2017: ‘Bu işi istemiyorum’: Geleneğin dışına çıkıp Asya seyahatinde yanında muhalif eğilimleri olan Independent Journal Review’den yalnızca bir muhabir götüren Tillerson, işi kabul ederken istekli olmadığını söyledi. Tillerson ayrıca, "Bu işi kabul etmeyi hiçbir zaman istemedim, bu iş için istekli değildim. Eşim bana bunu yapmam gerektiğini söyledi." ifadelerini kullandı.

27 Ağustos 2017, 'Trump kendi adına konuşuyor': Fox News Sunday’de sunucu Chris Wallace’a "Başkan kendi adına konuşuyor" cümlesini kurdu. 

30 Eylül 2017, Tillerson KDHC ile görüşmeye sıcak bakıyor: Tillerson röportajında ABD’nin Kuzey Kore ile iletişimde olduğunu ve iki tarafın da nükleer test ve füze konularında görüşmeye sıcak baktığını söyledi.  

1 Ekim 2017, Trump görüşmelerin zaman kaybı olduğunu söylüyor: Tillerson’ın açıklamasından bir gün sonra Trump Twitter hesabından anlaşmaya varmanın zaman kaybı olduğunu yazdı. Trump, "Rex’e söylüyorum, 'Küçük Roket Adam' ile görüşmek zaman kaybıdır. Enerjini sakla Rex, yapılması gerekeni yapacağız…" dedi.

4 Ekim 2107, Tillerson’ın Trump’a ‘moron’ dediği haberi yapıldı: NBC News, Tillerson’ın geçen yaz, Beyaz Saray'la olan çatışmaların ortasında, istifanın eşiğinde olduğunu ve 20 Temmuz'da Pentagon’daki miting sırasında Trump’a ‘moron’ dediğini iddia etti.

10 Ekim 2017, ‘Sanıyorum ki IQ testlerimizi karşılaştırmamız gerekecek’: Trump bir röportajında, Tillerson'a hitaben 'Sanıyorum IQ testlerimizi kıyaslamamız gerekecek. Size şimdiden kimin kazanacağını söyleyebilirim.’ yorumunda bulundu. Bunun üzerine Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Trump’ın yalnızca şaka yaptığını, amacının bundan ötesi olmadığını belirtti.

16 Kasım 2017, Demokratlar endişelerini dile getiriyor: 20’nin üzerinde Demokrat Tillerson’a 100 yabancı servis çalışanının Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrıldığını söyleyen bir mektup gönderdi. Mektupta bu istifaların "oldukça kaygı barındırdığı" yazıyordu.

30 Kasım 2017, Tillerson’ı görevden alma planı basına sızıyor: New York Times, Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly’nin Tillerson’ın ‘belki de birkaç hafta içinde’ görevden ayrılmasını ve yerine Pompeo’nun getirilmesini sağlayacak bir plan yaptığını yazdı. Fakat bu haber kısa sürede doğrulanmadı.  

6 Ocak 2018, ‘Niyetim yaklaşık bir sene boyunca burada olmak’: CNN ile röportajında Tillerson, ayrılma ihtimalinin çok abartıldığını, kendisinin oldukça başarılı ve üretken bir sene hedeflediğini söyledi. "Niyetim yaklaşık bir sene boyunca burada olmak." dedi.

9 Mart 2018, 'Kuzey Kore görüşmeleri olmayacak': Afrika seyahatinde Tillerson, KDHC ile Amerika arasındaki koşulların birebir konuşmak için henüz uygun olmadığını söyledi.  "Antlaşmalardan oldukça uzağız. Bu konuya oldukça açık ve gerçekçi bakmak zorundayız. Daha önce de söylediğim gibi ilk adım görüşüp konuşmaktır, görüşmeler hakkında bazı görüşmeler yapmaktır" dedi.

10 Mart 2018, Trump 'Kuzey Kore' müzakerelerini duyuruyor: Trump KDHC ile olan görüşmeleri duyurduktan sonra, halen Afrika seyahatinde olan Tillerson, bunun Trump’ın 'bir süreden beri düşünüp' kendi başına aldığı bir karar olduğunu ve yine de şaşırtıcı olmadığını söyledi.

13 Mart 2018, Trump Tillerson’ı kovdu: Trump Twitter hesabından Tillerson’ı görevden aldığını yazdı. Haberlere göre Trump Tillerson’a 9 Mart’ta istifa etmesini söylemişti. Fakat Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Steven Goldstein Tillerson’ın 'görevde kalmak için niyetinin olduğunu' ve kovulduğu gün Trump’ın Tillerson ile konuşmadığını söyledi. Bu açıklamasının ardından Goldstein de görevinden alındı.

* Amerikan başkanlarının makam uçağı olarak kullanılan taşıt.