Yozgat'ta 8 milyon yıllık fosil bulundu

Yozgat'ta 8 milyon yıllık fosil bulundu

Yozgat'ta mamuta ait olduğu düşünülen yaklaşık 8 milyon yıllık fosil bulundu.

Yozgat'ın Şefaatli ilçesinde mamuta ait olduğu düşünülen yaklaşık 8 milyon yıllık çene kemiği fosili bulundu. 

Yozgat’ın Şefaatli ilçesinde tarlasını işleyen çiftçi Alper Düşünceli, mamuta ait olduğu düşünülen yaklaşık 8 milyon yıllık çene kemiği fosili bularak Yozgat Müzesi Müdürlüğü’ne teslim etti. Fosil üzerinde incelemeler yapıldığını belirten müze müdürü Hasan Şenyurt, Yozgat’ın değişik bölgelerinde daha önce birkaç fosil bulunduğunu ancak bir mamut veya file ait olduğu düşünülen bir buluntuya rastlamadıklarını belirtti.

“Yozgat’ın fosil yatakları açısından çok zengin olduğu biliniyor. Ancak bu son 3 yılda fosiller konusunda Yozgat’ta bir çalışma yapılmaya başlandı. Ahi Evran Üniversitesi’nden Doç. Dr. Cem Erkman, Yozgat’taki omurgasız fosil yataklarıyla ilgili çalışmalarını sürdürürken bu yeni gelişme oldu. Böyle büyük bir antik fil veya mamut iskeleti şimdiye kadar çıkmamıştı” diyen Şenyurt, bulunan fosilin 8 ila 9 milyon yıllık olduğunun tahmin edildiğini belirterek ekledi, “Artık mamutun iskeletleri tamamen taşlaşmış ve fosil haline gelmiş. Bu diş parçasıyla ilgili gerekli incelemeleri Ankara Üniversitesi ve Ahi Evran Üniversitesi’ndeki farklı hocalarımıza gösterme imkanımız olacak. Bundan sonra Yozgat bölgesinde antik dönem yaşamış hayvanlarla ilgili çalışma yapılmasını umuyoruz.”

Fosili bulan ve yetkililere haber veren çiftçi Alper Düşünceli, tarlasını sürerken fosilin traktörün arkasındaki tarım aletine takıldığını belirterek, “Fosilin çene kemiğini buldum. Devamının da olduğunu düşünerek, bulduğum bölgede tarla işlemeyi durdurdum” dedi. (DHA)

MAMUT NEDİR?

Mamut, filgiller familyasının nesli tükenmiş bir cinsidir. Yaklaşık 4,5 metre boyunda ve 8 ton ağırlığında olan mamutlar, oldukça tehlikeli hayvanlardır.

Son buzul çağında Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika’da birçok farklı türü yaşamıştır. Mamutların Dördüncü Zaman’ın son buzul dönemi sırasında (yaklaşık 2.5-3 milyon yıl önce) ortaya çıktığı ve yaklaşık 8.000 yıl öncesinde de neslinin tükendiği sanılmaktadır. 

DAHA FAZLA