Yordam’dan yeni kitaplar

Yordam’dan yeni kitaplar

Yordam Kitap, 2017 yayın programında duyurduğu kitapları yayınlamaya devam ediyor. Yordam Kitap bu ay 4 yeni kitap ve 2 tekrar basım kitapla okurlarının karşısında olacak.

Dünyada ve Türkiye’de toplumcu düşünceye katkıda bulunan klasik yapıtlarla birlikte özgün çalışmaları da okurlarla buluşturan Yordam Kitap bu ay 4 yeni kitap ve 2 tekrar basım kitapla okurlarının karşısında olacak.

Tanıtım yazıları ile birlikte kitaplar şöyle:

Felsefenin Aşılması ve Gerçekleştirilmesi Cilt I

Devrimin Cebiri Hegel’den Marx’a

Yazar: Hans Heinz Holz

Çeviri: Sadık Usta

Felsefenin Aşılması ve Gerçekleştirilmesi, çağımızın en önemli felsefecilerinden Hans Heinz Holz’ün 50 yıllık felsefi çalışmasının özünü oluşturan başyapıtıdır.

Holz üç ciltlik bu kapsamlı çalışmasında birinci cildin başlığını koyarken, Rus devrimci Herzen’den esinlenmiş; Devrimin Cebiri: Hegel’den Marx’a, Almanya’dan Rusya’ya, oradan tüm dünyaya uzanan bu devrimci bağlarla ortaya çıkmıştır.

“Tüm dünyaya” dedik, zira Holz, Georg Lukács’tan Antonio Gramsci’ye, Palmiro Togliatti’den Mao Zedong’a, 20. yüzyıl boyunca tüm dünyada Marksist felsefe alanında önemli çalışmalara imza atmış yazar ve eylemcileri, kendi çelişki ve diyalektik kavrayışı doğrultusunda değerlendirip yeni sentezlere ulaşmaya çalışmış, denebilir ki diğer çağdaş felsefecilerin pek de yanaşmadığı bir işe soyunmuştur.

Bilimin ilerlemesi, bilgiye ulaşmak ve hayatı zenginleştirmek için karşıtların çatışmasını zorunlu gören Holz’e göre, çelişki yoksa hareket de, hayat da yoktur. O yüzden bu çalışmasında çelişkilerin ve onun ortaya çıkardığı eylemin önemini her şeyin üstünde tutmaktadır.

Hegel felsefesine odaklanıp Marx’a uzanan bu ilk ciltte, bir bakıma diyalektik materyalizmin kuramsal zemini ve temel aldığı felsefi birikim açıklığa kavuşturulmaktadır. Holz bu çalışmasında Hegel felsefesinin Avrupa üzerindeki etkisini, günümüzde Hegel düşüncesini, metafiziğin siyasal boyutlarını, Hegel’in mirasını ve felsefenin dönüşümünü tartışırken, hem modern anlamda Hegel’le başlayan diyalektiğin günümüze kadarki izini sürmekte hem de felsefe tarihinden hareketle pratiğin (siyasetin) felsefeyle olan kopmaz bağına Marx’tan ilham alarak dikkat çekmektedir…

***

İdeoloji Kuramları

Yabancılaşma ve Boyun Eğme Güçleri

Yazar: Jan Rehmann

Çeviri: Şükrü Alpagut

Neoliberal kapitalizmin, yaşadığı bunca krize rağmen, hegemonik istikrarını koruması nasıl açıklanabilir? İdeoloji kuramlarının ortaya çıkışı, yabancılaşmanın ve boyun eğmenin işleyişine ilişkin Marksist araştırmaların bir yeniden temellendirilmesini yansıtmaktadır. Geleneksel kavramlar olan “manipülasyon” ve “yanlış bilinç” kavramlarının ötesine geçen bu kuramlar, dikkatlerini, hegemonik aygıtların maddi varoluşuna yöneltmiş ve ideolojik pratiklerin, ritüellerin, söylemlerin çoğunlukla bilinçdışı olan etkilerine odaklanmıştır. Jan Rehmann, ideoloji kuramlarının Marx’tan Adorno/Horkheimer’a, Lenin’den Gramsci’ye, Althusser’den Stuart Hall’a, Bourdieu’den W. F. Haug’a, Foucault’dan Butler’a kadar uzanan farklı damarlarını yeniden inşa ediyor. Bunları, sahici bir diyaloğu mümkün kılacak şekilde karşılaştırıyor ve farklı yöntemleri, bugünkü ileri teknoloji kapitalizminin “piyasa totalitarizmi”ne uyguluyor.

***

Socialist Register 2015

Sınıflar Dönüşürken

Hazırlayanlar: Leo Panitch, Greg Albo, Vivek Chibber

Çeviri: Tuncel Öncel

Yılda bir sayı yayımlanan saygın uluslararası Marksist dergi Socialist Register, 2015 sayısını sınıfların dönüşümüne ayırdı.

Tarihle birlikte sınıfları da “sona erdiren” yaygın anlayışın karşısına, sınıf gerçekliğinin nasıl dönüştüğünü ve bugün farklı coğrafyalarda sınıf ilişkilerinin nasıl tesis edildiğini anlatarak çıkan Socialist Register’ın bu ufuk açıcı sayısını, Leo Panitch, Greg Albo ve Vivek Chibber hazırladı.  

Socialist Register 2015, Sınıflar Dönüşürken başlıklı bu kapsamlı seçkide, “sınıf ilişkilerini hareket noktası olarak alan” çok sayıda Marksist yazar, “farklı ülkelerdeki işçi sınıflarının neoliberalizme, kemer sıkmaya ve otoriter hükümetlere karşı mücadele içerisinde oluşma ve yeniden oluşma yollarını” değerlendiriyor.

Hindistan’dan Güney Afrika ve Avrupa’ya, Türkiye’den Mısır ve ABD’ye sınıf ilişkileri ve siyasetiyle birlikte dayanışma hareketlerini ve sınıfın dönüşümünü de yakından inceleyen Socialist Register yazarları, “Piketty balonu”nu da es geçmiyorlar. Anayolcu çevrelerin Thomas Piketty’nin 21. Yüzyılda Kapital çalışmasına olağanüstü ilgi göstermesini değerlendiren yazarlar, “Sınıf mücadelesi mi, yüzde birlerin ve onların mücadelesi mi?” diye sorarak analiz çerçevelerini genişletiyorlar.

Çin’de Komünist Parti iktidarı altında sınıfların kapitalist dönüşümü, finansallaşmış kapitalizmde “yeni orta sınıf”ın krizi, Hollywood’da Amerikan Rüyası’nın bunalımları gibi ilgi çekici başlıklar da, yine Socialist Register’ın mercek altına aldığı konular arasında.

21. yüzyılda sınıf analizinin, sınıf vurgusunun ve sınıf siyasetinin yerini ve önemini kavramak; dünyamıza, bölgemize ve ülkemize dair dersler çıkarmak için…

***

Kapital’e Giriş

Yazar: Michael Heinrich

Çeviri: Koray R. Yılmaz

Sadece Karl Marx’ın ve Marksist düşüncenin başyapıtı değil; içinde yaşadığımız sistemin temel dinamiklerini kavramamızın, bugünkü ve geçmişteki krizleri anlamamızın, yarın neler olabileceğini zihnimizde canlandırmamızın da başlıca yapıtıdır Kapital.

Meta, para, emek, değer, artık değer, sömürü, sermaye, kâr, faiz, kredi… derken tüm bir düzen belirli bir dizgeyle ve onu bunalıma sürükleyen yasalarıyla gözlerimizin önüne seriliverir.

Bu uyaran, uyandıran, gerçeği sorgulatan, dolayısıyla devrimci bir öz barındıran “serimleme”nin içine girmek için kılavuz niteliği taşıyan bir giriş kitabı var şimdi elimizde.

Prestijli Marksist yayınlardan Prokla’nın baş editörlüğünü yapan, sadece Almanca değil İngilizce iktisat literatüründe de kaleme aldığı çalışmalarla öne çıkan Alman iktisatçı Heinrich’in Kapital’e Giriş’i, bu alandaki en yetkin çalışmalardan biri. Benzer giriş kitapları, çoğunlukla, Kapital’in sadece ilk cildiyle sınırlı kalırken, üç cilde birden odaklanmasıyla fark yaratan bu çalışma, hem Marksizmin başyapıtıyla ilk kez tanışanlara hem de Kapital’le ilgili daha kapsamlı okuma yapmak isteyenlere hitap ediyor.

Tekrar basım kitaplar:

Kalkın Nâzım’a Gidelim, Fahri Erdinç, 2. Basım, Yordam Kitap, Mart 2017.

Devrim Provaları Paris 1968, Şili 1972, Portekiz 1974, İran 1979, Polonya 1981, Colin Barker, Çev. Umut Haskan ve İrem Yılmaz, Yordam Kitap, Mart 2017.

DAHA FAZLA