Yön Dergisi’nin 8. sayısı çıktı!

Yön Dergisi’nin 8. sayısı çıktı!

Yön Dergisi’nin 8. sayısı “Yüz yılın yıldızı Ekim Devrimi yaşıyor!” kapağıyla çıktı.

Aylık siyaset ve kültür-sanat dergisi Yön'ün 8'nci sayısı çıktı. 

Yön Dergisi’nin 8. sayısı insanlık tarihinin en kuvvetli sıçrayışı olan Büyük Ekim Devrimi’nin 100. yıl dönümünün kutlandığı bu günlerde yayınlanıyor. 

Sayı, Can Soyer’in Ekim Devrimi’nin bugüne ışık tutan yanlarına değinen yazısıyla başlıyor.

Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan gündemlerinden TEOG sınavı ve eğitim sisteminin dönüştürülmesi konusunda eğitimci Doğan Özgür’ün yazısı AKP’nin eğitim sistemini geri dönülmez biçimde çökertişini anlatırken, esas hedefin imam hatiplerin doldurulması olduğunu gösteriyor. 

Yine eğitim konusunda, lise sosyoloji ders kitaplarından Marx’ın çıkarılması hakkında Prof. Dr. Kadir Cangızbay ile bir röportaj yer alıyor.

Serhan Kayır Suriye’deki son durumu ele aldığı yazısında, emperyalistlerin Suriye’ye yönelik provokasyonlarının sona erdiğini düşünmemek gerektiğini belirtiyor. Hamide Yiğit IKBY’de gerçekleşen referandumu Barzani liderliğinin hesapları ile Kürt halkının çıkarları arasındaki çelişki ekseninde ele alıyor. Doruk Cengiz ise Trump yönetiminin kısa bir bilançosunu çıkararak, ABD politikasındaki dengeleri konu ediniyor.

Yine bu sayıda Esra Mine Güngör, Türkiye sosyalist hareketinin kıymetli önderlerinden Behice Boran’ı, Ali Burak Yılmaz ise dünya devrimci hareketinin en güçlü liderlerinden Che Guevara’yı kaleme alıyor.

Derginin dosya konusu ise, “Yüz yılın yıldızı: Ekim Devrimi yaşıyor!” başlığını taşıyor. Dosya kapsamında Metin Çulhaoğlu Ekim Devrimi’nin güncelliğini; Doç. Dr. Candan Badem Ekim’in ardından kurulan Sovyet ülkesinde yurttaşların gündelik yaşamlarını; Sinan Dervişoğlu Ekim Devrimi’nin hem dünya kapitalizmine hem de ilerici ve devrimci hareketlere olan etkisini; Fatma Gül Eryıldız ise Sovyet kent planlamacılığının dünyaya armağan ettiği kazanımları masaya yatırıyor. Can Soyer ise, Ekim Devrimi’nin anlaşılmasında vazgeçilmez yere sahip eserleri ve bu eserlerin yazarlarını özet halinde sunuyor.

Kültür-Sanat sayfaları da Ekim Devrimi ile açılıyor. Murat Meriç Ekim Devrimi’nden Latin Amerika’ya ve elbette Türkiye’ye uzanarak devrim şarkılarını hatırlatırken; Berkay Akbudak genç Sovyet ülkesinin sinemayı bir sanat olarak inşa edişini büyük ustaların eserleriyle birlikte gösteriyor. Kültür Sanat sayfalarının konuğu ise oyunlarıyla şimdiden kendi izleyicisini yaratmış olan Yolcu Tiyatro Topluluğu’dan Ersin Umut Güler.

Yaşam sayfalarında Erhan Öncü’nün yazısıyla Ankara’da Gökçek tarafından katledilen ODTÜ ormanı vesilesiyle kentleşme konusuna değiniliyor. Ardından Emek Bizimdir İnisiyatifi ile son belgesel film çalışmaları hakkında gerçekleştiren söyleşiye geçiliyor. 

Hakan Gülseven ise, hayli ilginç bir tartışmayı, siyaset ile iştah arasındaki ilişkiyi Yön sayfalarına taşıyor. Derginin son yazısı ise, Sovyet edebiyatının unutulmaz başyapıtlarından olan Gladkov’un Çimento adlı eserini tanıtan Yunus Başaran’a ait.

 

DAHA FAZLA