'Yoksulluğun kadınlaşması' Meclis gündeminde: Türkiye cinsiyet eşitliğinde son sıralarda

'Yoksulluğun kadınlaşması' Meclis gündeminde: Türkiye cinsiyet eşitliğinde son sıralarda

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, Türkiye'deki cinsiyet eşitsizliği konusunda meclis araştırması talep etti.

Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre 144 ülkeden 130’uncu sırada olan Türkiye'nin hükümet politkalarının eşitsizliği artırdığını belirten HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, meclis araştırması talep etti.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, yakın zamanda açıklanan TÜİK verilerinden faydalanarak, Türkiye’de cinsiyet eşitsizliğinin, kadınlara yönelik politika ve söylemlerin kadınların gündelik hayatları üzerindeki etkilerinin ve bu konuda alınabilecek önlemlerin güncel boyutlarıyla ortaya koyulması için bir Meclis Araştırılması talep etti.

Sujin'in haberine göre, Dilan Taşdemir, önergesinde şunları kaydetti:

YOKSULLUĞUN KADINLAŞMASI

“Kadınlar cinsiyet eşitsizliğine dayalı engeller nedeniyle, eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmakta, ev işleri/hane üyelerine ayrılan bakıma günde erkeklerden en az 3 saat daha fazla zaman ayırmakta ve anne-çocuktan oluşan aileler başta olmak üzere yoksulluk kadınlaşmaktadır. Buna karşın Hükümetin cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan sorunları, eşitliği güçlendirici politikalar yerine, yarı zamanlı çalışma ve çocuk bakımında nakit transferi uygulamalarında görüldüğü gibi hane içinde çözmeye çalışması, kadınları aileye dayalı olarak desteklemeye yönelmesi, cinsiyetçiliğin tasfiyesini engellemektedir.

CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNDE TÜRKİYE 130'UNCU SIRADA

Türkiye’nin Dünya Ekonomik Forumu tarafından her yıl yayınlanan 2016 Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre, 144 ülke içinde 130’uncu sırada yer aldığı ve bu sırada her sene gerilediği göz önünde bulundurulduğunda,  sorunun önemi daha net anlaşılacaktır. Türkiye’de cinsiyet eşitsizliğini ve buna yönelik önlemleri güncel boyutlarıyla ortaya koyan tablonun netleştirilmesi hedefiyle Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.”

DAHA FAZLA