YÖK, imzasını geri çekmeyen barış imzacısı Stephenson’ın çalışma iznini iptal etti

YÖK, imzasını geri çekmeyen barış imzacısı Stephenson’ın çalışma iznini iptal etti

Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan Bilgi Üniversitesi’nde görevli İngiliz akademisyen Chris Stephenson’ın çalışma izni YÖK tarafından iptal edildi.

Bölgede yapılan operasyonların, sokağa çıkma yasaklarının ve çatışmalı ortamın durması talebiyle Barış için Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan Bilgi Üniversitesi akademisyeni Chris Stephenson, imzasını geri çekmediği için çalışma izni YÖK tarafından iptal edildi.

Stephenson iptal kararını Twitter hesabı üzerinden “18 senelik işimden atıldım. YÖK çalışma iznimi, hiçbir gerekçe göstermeden, iptal etti” ifadeleriyle duyurdu.

KAMPANYA BAŞLATILDI, EYLEME ÇAĞRI YAPILDI

YÖK'ün bu kararı ciddi tepki topladı. Bilgi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri, barış bildirisi imzacısı Stephenson için kampanya başlattı. Sosyal medya üzerinden #ChrissizBilgiyeHayır hastagi açılarak Chris Stephenson ile dayanışma çağrısı yapıldı.

Stephenson için 10 Nisan Pazartesi günü Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü E1 binası önünde yapılacak eylemde, haksız uygulamaya karşı tepkiler dile getirilecek. Konuya ilişkin yapılan açıklama ve eylem çağrısı ise şu şekilde:

"18 yıldır Bilgi Üniversitesi’nde öğretim elemanı olarak çalışan meslektaşımız Chris Stephenson’un çalışma izni, YÖK tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden dönem ortasında iptal edilmiştir. Böylelikle Barış İçin Akademisyenlere yönelik hukuk dışı cezalandırmalara ve hak ihlallerine bir yenisi eklenmiş durumda. 10 Nisan Pazartesi günü saat 12.00’de, Santral Kampüsü E1 binası önünde, meslektaşları bu haksız ve keyfi uygulamaya karşı ortak bir açıklama yapacaklardır.”

AÇIK DERS YAPILACAK

“Açıklamanın ardından Chris Hocamız 12.30-13.30 arasında ‘Matematik, Bilgisayar ve Toplum’ konulu açık dersini gerçekleştirecektir. Tüm akademisyen dostlarımızı ve destek olmak isteyen herkesi orada bulunmaya çağırıyoruz.

#ChrissizBilgiyeHayır”

NE OLMUŞTU?

İngiliz akademisyen Christopher Stephenson, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" üyeleri hakkındaki soruşturmada gözaltına alınan 3 akademisyene destek için geldiği Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda çantasından bulunan newroz bildirileri nedeniyle 15 Mart'ta gözaltına alınmıştı.

'Terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla ifadesi alınan Stephehson sınır dışı talebiyle Kumkapı'daki İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi'ne götürülmüştü. İstanbul Valiliğinin hakkında vereceği kararı beklemeyen İngiliz akademisyen ailesiyle birlikte Londra'ya gitmişti. Daha sonra Valilik tarafından, Stephenson'un Türkiye'ye giriş yasağının bulunmadığı açıklanmıştı. Stephenson da 22 Mart'ta İstanbul'a dönüş yapmıştı.

Newroz davetiyesi nedeniyle hakkında açılan davada 5 yıl hapsi istenen Stephenson, 23 Haziran 2016’da görülen davada beraat etmişti.

CHRİS STEPHENSON KİMDİR?

Chris Stephenson, 25 yıldır Türkiye’de yaşayan bir akademisyen. Türkiye’den ayrılmak zorunda kalmasının ardından dayanışma için açılan internet sitesinde kendisi hakkında yer alan bilgilerden bazıları şöyle:

- 1960'lardan bu yana bilgisayar bilimleri/matematik alanlarında çalıştı.

- Liseden mezun olduktan sonra IBM'de (International Business Machines; Uluslararası İş Makineleri) çalıştı.

- Reuters'da çalıştığı dönemde gerçek zamanlı bir işletim sistemi geliştirdi.

- Aynı yıllarda sendikal hareketlerin içinde de aktif olarak rol aldı.

- Cambridge Üniversitesinde Matematik alanında eğitimini tamamladıktan sonra Bilgisayar Bilimleri alanının önde gelen isimlerinden John Conway ile çalıştı.

- 1991'de Türkiye'ye yerleşti.

- 1999'de İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde çalışmaya başladı, kısa süre sonra Türkiye'nin ilk Bilgisayar Bilimleri bölümünü kurdu.

- Türkiye'de özgür yazılımın yaygınlaşması için aktif bir şekilde çalıştı.

 

DAHA FAZLA