Yıldız Sunta işçileri greve çıktı

Yıldız Sunta işçileri greve çıktı

Kocaeli’de faaliyette olan Yıldız Sunta işçileri toplu sözleşme görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlık üzerine greve çıktı.

Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki Yıldız Sunta fabrikası işçileri, 6 aydır sürdürülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine greve çıktı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (Türk-İş) bağlı, Türkiye Ağaç ve Kağıt Sanayii İşçileri Sendikası (Ağaç-İş) üyesi işçiler, 3 dönem sözleşmesinde ücret zammı almadan çalıştı, ancak bu kez talepleri yine reddedilince pankartı asarak hakları için grev başlattı. Ağaç İş Sendikası Genel Sekreteri Gökhan Kibar, “2010 yılından beri fedakarlık gösterdik, şimdi işverenin fedakarlık göstermesini istiyoruz” dedi.

‘HEP İŞÇİLER FEDAKARLIK YAPIYOR’

Gökhan Kibar, işçilerin fabrikanın 21 yıldır ayakta durması için özveriyle çalıştığını belirterek şunları söyledi: “Bu nedenle 3 dönemdir, yani 2010 yılından beri ülkenin ekonomik şartlarını düşünerek hem işçiyi hem fabrikayı üzmeyecek zam oranları aldık. Gerçekten büyük fedakarlık gösterdik. Ancak bu kez fabrikanın fedakarlık göstermesini istiyoruz. Aynı iş kolunda çalışan Yıldız Entegre’de de yüzde 30 istemiş yaklaşık yüzde 19’da anlaştık. Maalesef Yıldız Sunta yoksulluk sınırını düşünmeden yalnızca enflasyon oranında zam yapıyor.”

İŞÇİLERİN TALEPLERİ NELER?

Sendikalı 436 işçinin bulunduğu fabrikada, ortalama 1750 TL civarında olan ücretlere yüzde 30, mesai zammı olarak da yüzde 50 çıkmasını isteyen Ağaç-İş Sendikası dini bayramlar için 1’e 4 oranında zam talep etti. Toplam 57 maddenin bu 2 maddesinde anlaşamayınca da greve çıkıldı.

İşyerindeki görüşmeler 6 aydır sürüyordu.