Yıldırım'dan Alman gazeteciye: Propaganda yapma, Afrin'e gel

Yıldırım'dan Alman gazeteciye: Propaganda yapma, Afrin'e gel

Başbakan Yıldırım ile Almanya Başbakanı Merkel yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bir dizi görüşme için Almanya'ya bulunan Başbakan Binali Yıldırım, burada Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü. Görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Türkiye’de uzun süredir tutuklu bulunan Almanya vatandaşı gazeteci Deniz Yücel’in durumuna da değinildi.

Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“-Almanya'da ve Türkiye'de son iki yılda birbirimize vakit ayıramadık. Şimdi bunlar geride kaldı artık yeni bir dönemdeyiz.

-Türkiye terörle mücadele ederken NATO'nun sınırlarını da koruyor. Terörün Avrupa'ya yayılmasının da önüne geçiyoruz.

-Deniz Yücel ve diğer zanlılar tabii ki belirli suçlamalara maruz olarak tutuklu durumdalar. Bunlar mahkemelerin kendi kapasitesinde görülüyor ve bunlardan geçmişte birkaç tanesinin mahkemesi görüldü ve gereği yapıldı. Ümit ediyorum ki hukuk devleti kuralları içinde gereği yapılacaktır. Bize düşen mahkemenin işini kolaylaştırmak ve onların önünü açmak”

‘İDDİANAMENİN HAZIRLANMASINA İLİŞKİN UMUT TAŞIYORUZ’

Yıldırım’ın ardından sözü alan Merkel’in açıklamasından satırbaşları şöyle:

"-Şiddet Almanya'da kesinlikle yasaktır. Çok net hukuk devleti ilkeleri bulunmaktadır. Şiddet söz konusu olduğunda mahkemeler harekete geçer. Türk kökenliler ve Kürtlerin Almanya'da barış içinde yaşamaları önemlidir.

-Görüşmemizde Deniz Yücel konusuna işaret ettim. 1 yıl sonrasında artık bir iddianamenin hazırlanmasına ilişkin umut taşıyoruz. Bunu da ifade ettim.

-Türk tarafının görüşmeye hazır olduğunu, iki tarafın da ilişkileri iyileştirmeye gönüllü olduğunu gördük.

-Bir Alman vatandaşı söz konusu olduğu zaman, elimizden gelen her şeyi yapmak yükümlülüğüne sahibiz. Fakat biz farklı konular arasında bir bağlantı kurmuyoruz. Elbette ki farklı konular üzerine konuşuyoruz. Mesela NATO müttefikleri olarak savunma sanayii ilgili konuları da ele alıyoruz. Her bir konu bağımsız olarak ve kendi başına ele alınır. Deniz Yücel üzerine de elbette konuşuyoruz.”

-(Osmanlı tokadı Almanya'ya da gösterilecek mi? sorusuna) Okuduğum bazı haberler var. Kullanılan belli kavramlara değinmek istemiyorum. Ben açık bir dili tercih ediyorum. Bu temelde bir araya geldik ve görüşlerimizi dile getirdik"

UZUN SÜREN TUTUKLULUĞA RAĞMEN ‘HUKUKA SAYGI’ VURGUSU

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım şunları söyledi:

“-Türkiye büyük bir darbeye maruz kaldı. Mahkemeler çok yoğun. Dolayısıyla iş yükünden kaynaklı gecikmeler olabilir. Türk yargısının bu konuları kanunlar çerçevesinde ele alıp gereğini yaptığını bilmenizi isterim. Umut ederim kısa sürede duruşması yapılır ve bir sonuç elde edilir. Her duruşma bir umuttur.

-Tabii ki Almanya ve Türkiye vatandaşlarının haklarını arayacak. Tabi ki hukuka karşı da saygılı olmamız lazım. Hukukun kararları her şeyin üzerindedir. Yapmamız gereken süreçleri hızlandırmak”

‘PROPAGANDA YAPMA, AFRİN’E GEL’

Soru-cevap kısmının sonunda, Afrin’e ait olan fotoğraflarla ilgili bir soru soran Alman gazeteciye Yıldırım şu cevabı verdi:

"Arkadaş meşgul herhalde. Onlar başka olayların resimleri. Burada propaganda yapma. Afrin'de olanları bilmek istiyorsan oraya gel orada görürsün. Gösterdiklerin başka olaylara ait, burada etkilemeye kalkma. Bize yalan yanlış resim gösteren arkadaş bu gerçeği görsün. Ne yaptığımızı biliyoruz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla çalışıyoruz"