Yıldırım kamu kaynaklarının tasfiye boyutunu açıkladı

Yıldırım kamu kaynaklarının tasfiye boyutunu açıkladı

12 Eylül’le başlayan ve AKP iktidarı döneminde tasfiye boyutuna ulaşan kamu kaynaklarının özelleştirilmesiyle ilgili Başbakan Binali Yıldırım’dan bir itiraf geldi.

Ankara’da basın mensuplarının sorularına yanıt veren Binali Yıldırım. özelleştirmeyle ilgili sorulan sorulara verdiği yanıtta “Devlet artık üretim yapamaz” şeklinde cevap verdi.

Yıldırım, şeker fabrikalarının satışını savunurken, fabrikaların satışından doğacak olan işsizlik ve üretim düşüşü gibi konuları gündeme getirenleri ‘yalancılıkla’ suçladı.

Yıldırım, fabrikaların satışına dair şu açıklamayı yaptı:

“Zannediyorum Nisan ayında teklifler alınacak ve ondan sonra duruma göre karar verilecek.” derken, eleştirilere dair de, “Her şeyden önce bilen de bilmeyen de konuşuyor. Şeker Fabrikaları özelleştirilince kapatılacakmış, Şeker Pancarı üretimi yok olacak, azalacakmış. Tüm bunlar yalan dolan. Bu fabrikalar daha fazla kapasiteyle çalışacak, daha çok pancar üreticimiz bu işten yararlanacak. Bu özelleştirmede tüm çalışanların hakları sonuna kadar korunuyor. Diyelim ki bir fabrika özelleştirildi, orada çalışanlar isterse başka kurumlara geçebilecek. Veya orada 5 yıl mutlaka çalışma garantisi var. Bu tercihi çalışanımız kendisi yapacak”

'EĞİTİM VE SAĞLIK BİLE PATRONLARA PEŞKEŞ ÇEKİLİRKEN, NE ŞEKER FABRİKASI?'

Yıldırım konuşmasının devamında ayrıca AKP’nin iktidarı boyunca yaptığı özelleştirmeleri savundu. Yıldırım, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Devlet artık üretim yapamaz, ticaret yapamaz. Eskiden özel sektör yoktu. 30’lu yıllarda 50’ye kadar her şeyi devlet yapıyordu, devlet yapmak zorundaydı. Devletin aslı görevleri sadece adaleti ve güvenliği sağlamaktır. Sağlık hizmeti bile artık hem özel hem devlet tarafından veriliyor. Eğitim de aynı şekilde. Devlet de yapıyor ama özel de yapıyor”