Yıkıma direnen Sur için bugün nöbet başlıyor

Yıkıma direnen Sur için bugün nöbet başlıyor

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Alipaşa ve Lalebey mahallelerindeki yıkıma karşı nöbet eylemi başlatılıyor. Sur’un Yıkımına Hayır Platformu öncülüğünde bugün başlayacak olan nöbete ilişkin platform Eş Sözcüsü Cizrelioğulları ile eylem programını konuştuk.

Twitter: @Meryem_Yildrim Mail: [email protected]

Diyarbakır’ın tarihi ilçesi Sur’da bulunan ve ‘kentsel dönüşüm’ adı altında ranta kurban edilmek istenen Alipaşa ve Lalebey mahalleleri halkı yıkıma karşı direnişini sürdürürken, kentteki demokratik kitle örgütlerinin oluşturduğu Sur’un Yıkımına Hayır Platformu öncülüğünde yürütülen mücadele de hız kesmeden sürüyor.

Yıkımın devam ettiği, hala elektrik ve suyun verilmediği bölgeler olan iki mahallede, yurttaşlar buruk bir bayram geçiriyor.

Sur Kaymakamlığı tarafından mahallelilere “Bayramdan sonra boşaltın” şeklinde sözlü talimatlar verildiği iddia edilirken, Sur’un Yıkımına Hayır Platformu, ranta kurban edilmek istenen UNESCO koruması altındaki tarihi ilçedeki yıkıma ve halkın göçe zorlanmasına karşı bugünden itibaren nöbet eylemine başlayacak.

Nöbet eylemi ve programına ilişkin görüştüğümüz Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Büşra Cizrelioğulları, platform öncülüğünde her gün sabah 08.00 akşam 20.00 saatleri arasında nöbet eylemi yapılacağını bildirdi.

İLK NÖBET BUGÜN

Büşra Cizrelioğulları

“Her gün kurumlardan temsilciler nöbete katılacak, haftanın bir günü de kitlesel etkinlik ve eylemler yapılacak” diyen Cizrelioğulları, platformun çağrısıyla bugün başlayacak olan ilk nöbeti kadın örgütü TJA’nın (Tevgera Jinên Azad) üstlendiğini söyledi.

‘BİZ BURADAN AYRILIRSAK YAŞAYAMAYIZ’

Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde elektrik ve su kesintilerinin devam ettiğini belirten Cizrelioğulları, yurttaşların mahallelerini terk etmek istemediklerinin altını çizdi. Cizrelioğulları, “Bölge halkı biz buradan ayrılırsak yaşayamayız diyor” dedi.

AKREP VE TOMA’LAR BEKLETİLİYOR

Resmi tebligat görmediklerini ama Kaymakam’dan mahallelilere yönelik “bayram sonuna kadar müsaadeniz var, boşaltın evleri” şeklinde bildirimler yapıldığına dönük söylentiler olduğunu kaydeden Cizrelioğulları, Sur içi ve mahallelerinin belli noktalarında da akrep ve TOMA’ların bekletildiğini bildirdi

BÖYLE OLUR KAYMAKAM’IN BAYRAM ‘HEDİYESİ’: BAYRAM SONUNA KADAR BOŞALTIN

Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Şerefhan Aydın da, mahallelilerin Kaymakamlık tarafından, “Evleri boşaltın gelip yıkacağız” şeklinde telefon aldıklarını aktararak, “Bayram hediyeleri, paketleri böyle” şeklinde tepki gösterdi.

DAHA FAZLA