'Yerli ve milli' arama motoru Geliyoo'nun Google altyapısını kullandığı ortaya çıktı

'Yerli ve milli' arama motoru Geliyoo'nun Google altyapısını kullandığı ortaya çıktı

10 yıllık bir sürede 10 milyon lira maliyetle kurulduğu belirtilen 'yerli ve milli' arama motoru Geliyoo'nun Google'ın altyapısını kullandığı ortaya çıktı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Yerli bir arama motorunu geliştirmemiz ülkemiz açısından çok önemli" şeklindeki açıklamasının ardından Hakan Atabaş ve Fatih Arslan adındaki iki mühendis tarafından geliştirilen Geliyoo adlı arama motorunun test yayını geçtiğimiz günlerde hizmete açıldı. 

Bakanlık tarafından yürütülen çalışmayla ilgisi olmadığı belirtilen söz konusu arama motorunun 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğu ve kurulumunda 10 milyon liranın harcandığı açıklandı.

'YERLİ VE MİLLİ' ARAMA MOTORU GOOGLE'IN ALTYAPISINI KULLANIYOR

Geliyoo'nun test yayınının başlamasının ardından bir çok ana akım medya organın 'yerli ve milli' arama motorunun hizmete girdiği haberleri yer aldı. 

Ancak söz konusu 'yerli ve milli' arama motorunun Geliyoo.com’un direkt olarak arama sonuçlarını Google üzerinden verdiği ortaya çıktı.

LOGOSU KOPYA, SCRİPTİ 15 DOLAR!

Geliyoo.com'da ayrıca 15 dolar maliyetinde bir hazır script kullanıldığı ortaya çıktı. 

Geliyoo'nun logosunun Google'ın 'G'sinin üzerine Microsoft Edge temasının giyidirlmiş hali ve Yahoo'nun adından esinlerek sonuna iki 'o' eklenmesi de eleştiri konusu oldu. Öte yandan internette Geliyoo'nun logosuna benzer çok sayıda görsel olması, logonun özgünlüğü konusunda eleştirilere yol açtı.

Uzmanlar isteyen herkesin kendi evinde çok düşük bir bütçe ile bu şekilde arama moturu kurabileceğini ancak bunun 'yerli ve milli' bir proje olmakla uzaktan yakından ilgisinin bulunmadığını söylüyorlar. 

 

stock-gorsel

GELİYOO'DAN ELEŞTİRİLERE YANIT

Geliyoo'dan yapılan açıklamada söz konusu eleştirilere yanıt verildi. Açıklamada, Geliyoo'nun yayına sürülen halinde hazır script ve Google API kullanıldığı kabul edilerek, 'test aşamasında' bu şekilde hareket edilmesinin yeterli ödenek sağlanması için tercih edildiği söylendi. Ancak özgün altyapının test yayını yerine böyle bir adımın izlenmesi, Geliyoo'nun altyapısına ilişkin soru işaretleri yarattı. 

Geliyoo'dan yapılan açıklama şu şekilde:

"Öncelikle haberimizin yapılmasında emeği geçen tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ve minnetlerimizi sunuyoruz. 

Değerli kullanıcılarımıza ve ilgili kurum ve kuruluşların bilgisine sunulmak üzere bu yazı yayınlanmıştır. Haber yayın organlarında bahsi geçen çalışma hazır bir script’den faydalanılarak alan adı test olarak açılmıştır. “Google Özel Arama” servisi kullanılarak yayına açılan bu sitenin ve yazılımın hiç bir şekilde “Geliyoo” nun gerçek altyapısı ile ilgisi bulunmamaktadır.
 
Önceki haberde sunucu ve servisler için yeterli kaynak ve bütçeye sahip olmadığımızdan dolayı bu çalışma yayına açılmıştır. İlgili makam ve kuruluşlara varlığımızı hatırlatmak adına Geliyoo’nun reklam yayına sunulmuştur. Ziyaretçilerin kapalı bir site ile karşılaşmaları için sonuçlar bu şekilde servis edilmiştir.

Geliyoo’nun gerçek yazılım altyapısı, BigData üzerine kurulmuş ve içerisinde temel BigData özelliklerinin tamamı yer almaktadır. Türkiye’de arama motoru teknolojisine harcamış olduğumuz zaman, para ve emek vurgulanarak haberin kaynağında ve temelinde bilgilendirme yatmaktadır. Harcanan miktar için bahsedilen rakam 10 Milyon Türk Lirasıdır. Ayrıca bu para 7 yılda harcanmış olup her biri Resmi Fatura ve Gider Makbuzları ile tarfımızca arşiv altına alınmıştır. Vurgu yapılarak bahsedilen 10 Milyon Türk Lirası harcanmış olan çalışma şu anda online da görülen çalışma DEĞİLDİR.

Her haber kanalı ve yayın organının yapacağı haberi kontrol edemediğimiz için yapılan haberlerde kullanılan telafuzlar, bilgiler ve anlatımlar farklı anlaşılmış olabilir. Bu nedenle yanlış anlaşılmaların önüne geçmek ve doğru açıklamayı yapmak adına bu bildiri hazırlamış bulunuyoruz.

İlgili makam ve kuruluşlar “gerçek Geliyoo altyapısı” hakkında bilgi almak istediklerinde bizler ile iletişime geçerek alabiliyorlar. Şu ana kadar gelen telefon, mesaj ve maillere ilgili altyapının açıklaması yapılmış ve örnek altyapı için hazırlanan çalışma sunulmuştur.

Profesyonel arama motoru çalışmasını yayına açamadığımız için üzgünüz, ancak yeterli kaynak ve destek bulunduğunda yayına açacağımızı bir kez daha belirtiyoruz. Bu güce, beceriye ve tecrübeye sahip ve altyapısı ile de gerekli çalışmaları yaptığımız bilinsin istedik.

Tüm Kamuoyunun Bilgisine Saygı İle Duyurulur…"

DAHA FAZLA