Yeni yıl hediyesini seçmemişlere Günışığı’ndan 3 kitap

Yeni yıl hediyesini seçmemişlere Günışığı’ndan 3 kitap

Belki de bir çocuğa verilebilecek en güzel hediyelerden birisi ona “uçmayı” öğretmektir.

Güzelle Bayındır

Acıyla, hüzünle, sıkıntılarla geçen bir yılı daha bitiriyoruz. Zaman zaman küçük vahalar yeşertiyoruz hayatımızda. Benim için genellikle kitaplar oluyor bu vahalar. Kitapların yanında sağlam bir film/dizi keşfetmişsem arada bir de onlara sardırıyorum. Yoğun ve sancılı ülke gündeminden az da olsa uzaklaşmış oluyor insan böylece.

Kitap okumak hayatımın bir parçası okumayı öğrendiğim andan beri. Yeni bir kitap aldığımda, yeni bir kitap okuduğumda, postadan bir yazarın ya da yayınevinin kitapları çıktığında ilk kitabımı aldığım gün nasıldıysa o kadar mutlu oluyorum. Hele o kitaplar kapak resminden, yazı karakterine, içindeki illüstrasyonlardan konusuna hiçbir sorun taşımıyorsa değmeyin keyfime.

Aralık ayının ikinci yarısında üç kitap ulaştı elime. Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlanan kitapların ikisi aynı yazarın; Ahmet Büke’nin kitapları. Diğeri ise bir çeviri eser; Rocio Bonilla’nın güzel kitabı.

Zeyno Kitapları

Genç öykücülerimizi sıralasak en önde gelenlerinden birisi şüphesiz Ahmet Büke olur. Dili kullanışındaki özen, dinginlik, muziplik öykülerinin genel özelliklerinden. Bu çok üretken öykücünün Zeyno Kitapları dizisi adıyla çocuklara yönelik iki kitabı çıktı. ‘Eyvah, Babam Şiir Yazıyor!’ ve ‘Annemle Uzayda’ adlarını taşıyor bu kitaplar.

Zeyno Kitapları dizisinin benim için en önemli artısı toplumsal cinsiyet rollerini tersine çeviriyor oluşu. Ders kitaplarının, Walt Disney filmlerinin, sürü sepet çocuk kitabının kadını erkeğe bağımlı resmettiği bir ortamda Büke çok önemli bir işe soyunmuş ve her iki kitabında da çok başarılı olmuş.

Uzay bilimci bir anneyle, şiir yazan, evde kızıyla ilgilenen, annenin eve dönmesini bekleyen bir baba figürü var her iki kitapta da. Çok mutlu ve sempatik bir aile Zeyno’nun ailesi.

“Üzüm salkımıyla güzeldir” diyen ve karısına âşık bir adamla, zeki, becerikli, uçmayı hayatının amacı edinmiş bir kadın. Bu çiftten doğan en az onlar kadar munis, pozitif bir kız Zeyno. Sanıyorum çocuk yapmak isteyen, çocuğu olan herkes için en tercih edilebilir çocuk modeli Zeyno.

Ahmet Büke’nin kitap kahramanıyla aynı adı taşıyan bir kızı var ve Zeyno karakteri oradan doğmuş. 

İlk röportajlarından birinde edebiyata şiirle başladığını ve şiir konusunda pek yetenekli olmadığını fark ettiğinde öykü ve romana geçtiğini söyleyen Büke, her iki kitapta da Zeyno aracılığıyla şairliğiyle alay ediyor.

“Bana kalırsa babamın yaptığı ütü, şiirlerinden çok daha iyiydi ama bunu, çocukluğundan beri şiire âşık birisine söyleyemezsiniz. Annem için uçmak neyse, babam için de şiir yazmak oydu.” 

Ahmet Büke çocuk kitapları konusunda en az öyküleri kadar başarılı. Ben en çok baba karakterini sevdim. Umarım Zeyno’nun ailesinin yeni maceralarını da okuyabiliriz.

Dünyanın En Yüksek Kitap Dağı

Günışığı Kitaplığı tarafından daha önce ‘Öpücük Ne Renktir?’ adlı kitabı yayımlanan Rocio Bonilla’nın dilimizdeki ikinci kitabı ‘Dünyanın En Yüksek Kitap Dağı.’

Barcelonalı Rocio Bonilla kitabı hem yazmış hem de resimlemiş. Yaratıcısının aynı zamanda onu resimlemesi kitabı çok daha ilgi çekici hale getirmiş. 

Dünyanın En Yüksek Kitap Dağı; hayal gücünün ve kitapların önemini o kadar yalın bir dille anlatıyor ki…Biraz içeriğinden bahsedeyim.

Kahramanımız Lucas’ın en büyük arzusu uçmak. Doğum gününde, Noel’de tek dileğinin uçmak olduğunu tekrarlayıp duruyor. Alınan hediyeler arasında elbette kanatlar da oluyor ama bunlar Lucas’ı uçurmak için çok güçsüz kanatlar. O uçarak gezmek ve dünyayı keşfetmek istiyor.

Bir gün doğum gününde annesi ona uçmak için illa kanatlarının olması gerekmediğini söyleyip bir kitap hediye ediyor. İlk kitapla birlikte Lucas için kitap okumak; başka hayatları tanımak, gezmek, maceralar yaşamak için büyük bir tutku haline dönüşüyor.

İçeriği, dilin kullanımı -bunun için Türkçeleştiren Halil Türkden’i de ayrıca kutlamak gerekiyor -, hayal gücünün yansıtılışı öyküyü zevkle okumanızı sağlıyor.

Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istediğiniz çocuklarınız varsa Rocio Bonilla’nın kitaplarıyla başlayabilirsiniz.


Künye: Eyvah, Babam Şiir Yazıyor!, Annemle Uzayda, Ahmet Büke, resimleyen: Sedat Girgin, Günışığı Kitaplığı, 2017.

Künye: Dünyanın En Yüksek Dağı, Rocia Bonilla, çev: Halil Türkden, Günışığı Kitaplığı, 2017, 32 sayfa.

 

DAHA FAZLA