Yeni Meclis başkanı bu hafta belli oluyor

Yeni Meclis başkanı bu hafta belli oluyor

TBMM’nin yeni başkanı bu hafta belli olacak.

TBMM’yi 26. dönemin ikinci yarısında yönetecek başkanın ismi, bu hafta belli oluyor. AKP’nin adayıyla birlikte tüm adaylar en geç 16 Kasım Perşembe gece yarısına kadar resmi başvurularını yapacak. AKP’de TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı Kahraman’a bıraktığı, Kahraman’ın istediği sürece başkanlığa devam edeceği konuşuluyor.

Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre kulislerde, AKP'den aday olabilecek isimler arasında Bekir Bozdağ ve Hayati Yazıcı'nın adı öne çıkıyor. AKP’nin bu dönem 2002 ayarlarına döneceği, toplumun farklı kesimlerine açılan “merkez” parti siyaseti izleme konusunda daha hassas davranacağı, bu çerçevede Kahraman’ın değişme ihtimalinin yüksek olduğu da iddia ediliyor. AKP’de bazı isimlerin ise “Bizim mahallenin ağabeyi olarak bizim mahalleye hitap edecek isim Kahraman’ın görevinde kalma ihtimali yüksek” görüşünde olduğu ileri sürüldü. 

PERŞEMBE AKŞAMI SON

Meclis Başkanı’nın göreve başladığı 22 Kasım itibarıyla 2 yıllık görev süresi dolacağından, seçim takvimi dün sabahtan itibaren başladı. Adayların en geç 16 Kasım gece yarısına kadar başvurularını yapması gerekiyor. Seçim ise 20 Kasım Pazartesi günü yapılacak ve sonuçlandırılacak. Yeter sayıya 3’üncü turda ulaşılması beklendiğinden 3 turun da aynı gün yapılması planlandı. Aynı gün sabah saatlerinde yapılacak AKP Grup Toplantısı’nda, grup başkanvekilleri ve divan üyelerinin belirlenmesi bekleniyor.

CHP, MHP VE HDP'NİN ADAYLARI NETLEŞMİŞTİ

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel’i, MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan’ı, HDP de cezaevinde bulunan Hakkâri Milletvekili Selma Irmak’ı başkanlığa aday gösterecek. TBMM Başkanlık Divanı’nda da görev değişikliği bekleniyor.

MECLİS’İN BU HAFTAKİ MESAİSİ YOĞUN

Öte yandan Meclis bu hafta, pazartesi ve cuma günleri de dahil yoğun bir mesai yapacak. Genel kurulda Torba Yasa, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ise bakanlıklar ve bağlı kuruluşların bütçelerinin görüşülmesine devam edilecek.