Yeni KHK ile 375 dernek kapatıldı, kamudan binlerce kişi ihraç edildi

Yeni KHK ile 375 dernek kapatıldı, kamudan binlerce kişi ihraç edildi

677 sayılı KHK ile birlikte 375 dernek ile birlikte 7 gazete, 1 dergi ve 1 radyo kapatıldı. KHK ile ayrıca Emniyet müdürlüğünden 7 bin 586, kuvvet komutanlıklarından ise 2 bin 391 personel ihraç edildi.

Dün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplatısının ardından bu sabah Resmi Gazete'de 677 ve 678 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayınlandı.

EMNİYET VE ORDUDAN BİNLERCE İHRAÇ

677 sayılı KHK ile Kara Kuvvetleri Komutanlığında bin 259, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında 391, Hava Kuvvetleri Komutanlığında 338, Jandarma Genel Komutanlığında 403, Emniyet Genel Müdürlüğünde ise 7 bin 586 personel ihraç edildi.

242 AKADEMİSYEN İHRAÇ EDİLDİ

Kamu kurumlarından ise 5 bin 434 kişi görevden uzaklaştırıldı, bazı kamu kurum ve kuruluşlarından daha önce ihraç edilen 157 kişi mesleğe iade edildi. Kamu kurumlarından ihraç edilenlerin arasında 242 akademisyen de var. Daha önce 675 sayılı KHK ile de 1267 akademisyen ihraç edilmişti. 

İhraç edilen akademisyenler arasında 'Bu suça ortak olmayacağız' başlıklı bildiriyi imzalayan akademisyenler de bulunuyor. 

Akdeniz Üniversitesi'nden ihraç edilen Barış İçin Akademisyenler:

Bülent Şık Yrd. Doç. Dr. / Assist. Prof. Dr.
Suzan Yazıcı Yrd. Doç. Dr. / Assist. Prof. Dr.
Erdal Gilgil Prof. Dr.
Mustafa Cumhur İzgi Doç. Dr. / Assoc. Prof. Dr.
Hafize Öztürk Türkmen Yrd. Doç. Dr. / Assist. Prof. Dr.
Nursel Şahin Prof. Dr.
Taha Karaman Prof. Dr.
Süleyman Ulutürk Doç. Dr. / Assoc. Prof. Dr.

Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi'nden ihraç edilen Barış İçin Akademisyenler:

Canani Kaygusuz Yrd. Doç. Dr. / Assist. Prof. Dr.
Melda Yaman Prof. Dr.
Özgür Öztürk Doç. Dr. / Assoc. Prof. Dr.
Taner Özbenli Prof. Dr.
Engin Delice Yrd. Doç. Dr. / Assist. Prof. Dr.

KAMU KURUMLARINDAN İHRAÇ EDİLENLERİN LİSTESİ (1) İÇİN TIKLAYIN

KAMU KURUMLARINDAN İHRAÇ EDİLENLERİN LİSTESİ (2) İÇİN TIKLAYIN

BURDUR CEZAEVİ'NDE KOLU KOPARTILAN VELİ SAÇILIK DA İHRAÇ EDİLDİ

5 Temmuz 200'de Burdur Cezaevi'nde 19 Aralık katliamının 'provası' olarak nitelendirilen operasyonda askerlerin saldırısı sırasında kepçeyle kolu kopartılan Veli Saçılık da KHK ile görevinden ihraç edildi. Saçılık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğünde sosyolog olarak görev yapıyordu. 

Saçılık, ihraç kararına sosyal medya hesabından, "Kolumu koparıp köpeklere attınnız yılmadım. Dişimle tırnağımla kazandığım işimi alınca mı yıllacağım. DİRENİŞ DAİMA." ifadelerinin yer aldığı mesajla tepki gösterdi. 

Öte yandan KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Fikret Aslan ile sendikanın Ankara 1 Nolu Şube Başkanı İsmet Meydan ve Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Mevlüt Çakmak da Maliye Bakanlığındaki görevlerinden ihraç edildiler. 

550 DERNEK VE 7 GAZETE KAPATILDI

677 sayılı KHK ile ayrıca 375 dernek ve 18 vakıf kapatıldı. Ayrıca 7 gazete, 1 dergi ve 1 radyoda yeni KHK ile kapatılmış oldu. 

Kapatılan dernekler arasında bir önceki KHK ile faaliyeti durdurulan Gündem Çocuk Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Kürt Yazarlar Derneği, Mezopotamya Dayanışma Derneği, Barış Derneği, Gökkuşağı Kadın Derneği, Okmeydanı Haklar ve Özgürlükler Derneği, TAYAD da yer aldı. 

KAPATILAN DERNEKLERİN LİSTESİ (1) İÇİN TIKLAYIN

KAPATILAN DERNEKLERİN LİSTESİ (2) İÇİN TIKLAYIN

KAPATILAN VAKIFLARIN LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN

KAPATILAN BASIN-YAYIN KURULIŞLARININ LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN

15 TEMMUZ'DA HAYATINI KAYBEDENLERİN YAKINLARINA ASKERLİK MUAFİYETİ

678 sayılı KHK ile de 15 Temmuz darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenlerin çocukları ve kardeşlerine askerlik muafiyeti getirildi. Kanun hükmünde kararname kapsamında Milli Savunma Bakanlığına yönelik düzenlemede, Askerlik Kanunu'na geçici madde eklendi. Böylelikle darbe girişimi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemleri, görevi olmadığı halde engel olmaya çalışırken hayatını kaybedenlerin çocukları ile kardeşleri, istekli olmadıkça silah altına alınmayacak. Bunlardan askerde olanlar ise istemeleri durumunda terhis edilecek.