Yeni doğan bebekler sayılara dair temel anlamlandırmada bulunabiliyor

Yeni doğan bebekler sayılara dair temel anlamlandırmada bulunabiliyor

Yeni doğan bebeklerin, sayılara dair temel bir anlamlandırma yetisine sahip oldukları öğrenildi.

Yeni doğan bebekler, sayılara dair temel bir anlamlandırmada bulunabiliyor. Yapılan araştırmaya göre, yeni doğmuş bebekler; küçük sayıları solda, büyük sayıları sağda olacak şekilde anlamlandırıyorlar. Araştırma sonuçları, bu soldan sağa sayı diziminin insanlarda doğuştan bir özellik olabileceğini öngörüyor.

Batı kültüründe sayılar, soldan sağa doğru küçükten büyüğe doğru olacak şekilde dizilen bir zihinsel çizgi üzerinde düşünülürken, Arapça ve İbranice konuşan insanlarda bu akış tam tersi yöndedir. Sayıların diziliminin doğuştan gelip gelmediğini ya da kültür ve dille belirlenip belirlenmediğini görmek için, University of Padua’dan araştırmacılar, yeni doğmuş (doğum anından sonra 12 ila 117 saat geçmiş- ortalama 55 saatlik) bebeklerde zihinsel sayı dizilimine odaklandılar.

Bilimfili'nin aktardığına göre; araştırmada, bebeklerin her birine, içerisinde küçük siyah karelerin bulunduğu bir dizi beyaz kare resmi gösterildi. İlk etapta, bebeklere her birinin içerisinde dört siyah kare bulunan iki beyaz kare yanyana gösterildi. Kalan zamanda ise, bebeklere içerisinde 36 adet siyah kare bulunan iki beyaz kare gösterildi.

ERKEN TERCİH

Bebeklerin nereye baktıklarını ortaya çıkaran bir göz takip cihazı yardımıyla, bebeklerin, sayıca küçük siyah kare bulunan beyaz kareler gösterildiğinde sola doğru daha uzun süre, sayıca büyük adette kare bulunan beyaz kareler gösterildiğinde ise sağa doğru daha uzun süre baktıkları gözlemlendi.

Bebeklerde bu durumun görülmesi (soldan sağa doğru bir zihinsel sayı sıralaması); bazı araştırmacılara göre bu özelliğin doğuştan geldiğinin güçlü bir göstergesi: sol gözden alınan görsel bilginin işlendiği sağ beyin bölgesi daha büyüktür. Önce sol tarafa daha dikkatli bakılmasının sebebi de bu olabilir.

DAHA FAZLA