Yeni Bakan Sarıeroğlu’nun tweetlerine uzman yorumu: Otomatik tweet mümkün mü?

Yeni Bakan Sarıeroğlu’nun tweetlerine uzman yorumu: Otomatik tweet mümkün mü?

Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu’nun Fethullah Gülen ve Erdoğan hakkında hesabından atılan tweetlere ilişkin yaptığı ‘fotoşop’, ‘otomatik tweet’ gibi açıklamaları uzman görüşü yalanlıyor. İleri'ye açıklama yapan bir uzman “Herhangi bir hesap ya da bir kimsenin müdahelesi olmadan, "paylaş" butonuna manuel olarak basılmaksızın hiçbir sekilde paylaşım yapılamaz ” dedi.


Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu görevine Fetullah Gülen ve Gezi Direnişi sırasında attığı tweetlerin gündem olmasıyla başladı.

@jsarieroğlu isimli hesaptan Gülen’in sözlerinin ve Gezi Direnişi’nin yaşandığı 2013 yılına ait "Antakya'da halk AKP'ye karşı yürüyor: Binler 'Tayyip istifa' diyor" gibi haberlerin paylaşıldığı ortaya çıktı.

Tweetlerin yayılmasının hemen ardından  @jarseroglu kullanıcı adıyla yeni bir Twitter hesabı açın Sarıeroğlu “Jülide Sarıeroğlu resmi twitter adresi bu adrestir. Bunun dışındaki paylaşımlar tarafımıza ait değildir" dedi.

ÖNCE “FOTOŞOP” DEDİ

Sarıeroğlu daha sonra yeni hesabından attığı tweette "Hakkımda atmış olduğum öne sürülen tweetler photoshop ile yapıp medyaya sürülmüştür. Dikkatli bakarsanız o ekran görüntülerine anlayacaksınız" dedi.

Ancak arşiv Sarıeroğlu’nu yalanladı: http://archive.is/0e7Wy


SONRA OTOMATİK TWEET…

Jülide Sarıeroğlu kapattığı söz konusu Twitter hesabının daha önce  Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanının danışmanı olarak görev yaptığı sürede  kendisine haberleri  hızlı şekilde iletebilmek amacıyla açılan korumalı bir Twitter hesabı olduğunu, medya takip ekibinde yer alan kişilerle  ortak kullanılan bu hesabın sadece başkanın göreceği şekilde kullanıldığını söyledi. 

Sarıeroğlu, “Doğal olarak, bu hesap üzerinden her türlü haber paylaşılmakta ve retweet edilmekteydi. Bu çalışmanın hemen ardından başlayan Gezi Olayları döneminde de yine aynı hesap üzerinden, bilgilendirme amaçlı paylaşımlar yapılmıştı” diyerek ‘Tayyip İstifa’ gibi paylaşımlara açıklama getirmeye çalıştı.

Daha sonra hesabı kendi kullanmaya başladığını bildiren Sarıeroğlu'nun  açıklamasında “Hesabın, otomatik tweet paylaşımlarına açık olduğu ve burada kontrol dışı birtakım paylaşımlar yapıldığı ise daha sonra fark edilmiştir” deniliyor.

Sarıeroğlu’nun “otomatik tweet” açıklaması hakkında konunun uzmanlarının görüşüne başvurduk. Twitter’ın kullanım özelliklerine bakıldığında ve uzmanlara sorduğumuzda ise aldığımız cevaplar benzer: “Yazılım yoluyla müdahale edilmeden hiçbir şekilde  tweetler otomatize edilemez.”

Konuya ilişkin edindiğimiz bilgiler şöyle:

“TWEETLER OTOMATİK ATILAMAZ”

“Herhangi bir hesap ya da bir kimsenin müdahelesi olmadan; yani haber sitesi yahut herhangi bir başka icerik sitesinden "paylaş" butonuna manuel olarak basılmaksızın hiçbir sekilde paylaşım yapılamaz. Twitter, bir mikroblogdur ve manuel yönetilir. Hesap hacklenmediği, içeriden "daha sonra atılmak" suretiyle bir tweet yazıp/kopyalayıp/hazırlayıp, saat kurarak hesabında tutmadığı sürece; ki bu işlem de yine manuel olarak hesap sahibi yahut yetkilendirdiği kişiler tarafindan yapılmak durumundadır. Yazılım yoluyla müdahale edilmeden hiçbir şekilde otomatize edilemez.       

Burda istisnai olarak, otomatik bir takım işlem yapan hesaplar; reklam yahut spam amaçlı açılmış bot hesaplardır, bunlar da diğer hesaplara "takip etme/edilme" üzerine kurulu bir yazılımın Twitter’a entegre edilmesi sonucu çalışırlar ve yasal çerçevede Twitter kurallarını ihlal ederler. 

Raporlandığı tespit edildiği zaman "otomatik takip" yaptıran bu hesaplar da kullanıcı hizmetleri tarafından kapatılır.                        

Bunun dışında hiçbir kisisel hesabın kendi yetkisi, paylaşım isteğine yönelik aksiyonu (aksiyon: sitelerdeki paylaş butonları yahut icerikleri kopyalayarak tweet oluşturulması); özel bir yazılım entegre edilerek daimi/saatlik/günlük paylaşım yapması istenmiş (reklam ve bot hesap yöntemi gibi) vs. durumlar hariç hesaplar hiçbir kaynaktan otomatik olarak içerik paylaşamazlar.

Burada istisnai olarak, otomatik bir takım işlem yaptırılanlan, içlerine kod entegre edilmiş hesaplar vardır ki bunların yüksek çoğunluğu reklam ve spam amaçlı açılmış bot hesaplardır. Bu kodlar yoluyla Twitter uzerindeki diğer hesaplarla bazı etkileşimleri (hesaplar izin verdigi müddetçe, yahut farketmeden bir linke tıklayarak eklentiyi diğer kullanıcıyaya yükletmek yoluyla) otomatik olarak yapabilirler. Örnegin; diğer hesaplara "takip etme/edilme/tweet ve direkt mesaj atma" üzerine kurulu bir yazılımın Twitter’a entegre edilmesi sonucu çalışırlar ve yasal çerçevede bu tur yazılımların çoğu Twitter kurallarını ihlal ederler.                        

Bu kadar kisinin attığı tweetler yüzünden hapse girdiği ve cezalar aldığı göz önünde bulundurulursa 10 seneden uzun bir süredir AKP’ de yüksek mevkilerde görev aldığını söyleyen bir bürokratın "kendi adıyla" kullandığı hesabını bu şekilde kullanmış olması da şaşırtıcıdır.”