Yemen’den Suudi Arabistan'a füzeyle saldırı

Yemen’den Suudi Arabistan'a füzeyle saldırı

Yemen’de Şii Husiler, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ı füzelerle vurdu.

Foto: Arşiv

Yemen'de etkin olan Şii Husiler, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bulunan Kral Halid Uluslararası Havaalanı yakınlarına balistik füze saldırısı düzenledi.

“SUUDİ ARABİSTAN SALLANDI”

Yemen Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada saldırının Yemen yapımı ve uzun menzilli Burqan 2H adlı balistik füze kullanılarak gerçekleştirildiği belirtilerek, "Operasyon başarılı oldu. Suudi Arabistan'ın kalbi sallandı" ifadeleri kullanıldı.

Husilerin sözcüsü Muhammed Abdul Salam, "Yemen'e saldıran ülkeler, balistik füzelerimizden korunamayacak" açıklamasını yaptı.

İHA’nın aktardığı habere göre, Kral Halid Uluslararası Havaalanı'nın resmi Twitter hesabından ise “Her şeyin yolunda gittiği, seferlerin tam zamanlı gerçekleştirileceği" açıklaması yapıldı.

SUUDİ ARABİSTAN’DAN AÇIKLAMA

DHA’nın geçtiği bilgiye göre ise, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Yemen tarafından atıldığı belirtilen füzenin Riyad'ın kuzeydoğusunda havada imha edildiği kaydedildi.

“MASUM YEMENLİ SİVİLLER İÇİN”

DHA’nın CNN International'a dayandırdığı haberde, Yemen'in büyük bir bölümünü denetimleri altında tutan ve Suudi Arabistan'ın kendilerine karşı operasyona liderlik ettiği Husilerin sözcüsü Muhammed Abdul Salam'ın "Daha önce, Yemen'e saldıran ülkelerin başkentlerinin balistik füzelerimizden nasibini alacağı konusunda uyarıda bulunduk. Bugünün füze saldırısı, masum Yemenli sivilleri öldüren Suudi Arabistan'a karşılık vermek için yapıldı" şeklindeki ifadeleri yer aldı.

FÜZE SALDIRISININ ARDINDAN GÖREVDEN ALMALAR GELDİ

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a balistik füze saldırısı gerçekleştirilmesinin ardından ülkede hareketli dakikalar yaşanmaya başladı. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in kraliyet kararnameleri yayımlayarak kabinede revizyona gittiği kaydedildi. Ekonomi ve Planlama Bakanı Adil Fakih ve Ulusal Muhafızlar Bakanı Emir Mutab bin Abdullah bin Abdulaziz ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Abdullah Sultan’ın görevlerinden alındı. Bakan Fakih’in yerine Ekonomi ve Planlama Bakanlığı’na Muhammed Al-Twaijri’nin, Ulusal Muhafızlar Bakanı Mutab bin Abdullah’ın yerine de Prens Halid bin Ayyaf’ın getirildiği öğrenildi.

RÜŞVET VE YOLSUZLUK OPERASYONU

Öte yandan Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz tarafından bu gece yarısı oluşturulmasına karar verilen “Rüşvet ve Yolsuzluklara Karşı Mücadele Komisyonu” harekete geçti. Başkanlığını Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın yaptığı komisyonun, bazı prens ve eski bakanların tutuklanması yönünde karar aldığı bildirildi.

Karar sonrası aralarında 11 prens, 4 bakan ve 34 eski bakanın da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Operasyon kapsamında gözaltına alınanların 2009'da gerçekleşen Cidde su baskınları ve 2012'deki Mers virüsüyle ilgili açılan soruşturmalarla ilişkili olduğu öne sürülüyor.