Yemen'de Suud-BAE anlaşmazlığı: Ayrılıkçılar Aden'de kontrolü sağladı

Yemen'de Suud-BAE anlaşmazlığı: Ayrılıkçılar Aden'de kontrolü sağladı

Yemen'de BAE destekli Güney Direniş Hareketi, Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri ile çıkan çatışmaların ardından Aden'de kontrolü tamamen sağladı.

Yemen'de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen ve ülkenin güneyinin bağımsızlığını savunan Güney Direniş Hareketi militanları, 28 Ocak'tan bu yana süren çatışmaların ardından Aden'de kontrolü tamamen sağladı. 

KARARGAH ELE GEÇİRİLDİ

BAE destekli ayrılıkçılar, geçtiğimiz pazar günü Suudi Arabistan destekli Abdurabbu Mansur Hadi hükümetine karşı isyan başlatmıştı. Üç gündür ülkenin ikinci büyük kenti olan Aden'de süren çatışmalarda en az 36 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. 

Ayrılıkçılar son olarak Aden'in Dar Sad bölgesinde yer alan hükümete bağlı askeri karargahı da ele geçirerek kentte zaferini ilan etti. Ele geçirilen karargaha Güney Yemen bayrağı asıldı. 

SUUD-BAE ANLAŞMAZLIĞI

Yemen'de Şii Ensarullah Hareketi'nin (Husiler); Suudi Arabistan destekli Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi devirmesinin ardından, Suudi rejimi öncülüğünde bir uluslararası koalisyon Yemen'e saldırmıştı. 

BAE de koalisyonun Yemen'de Ensarullah'a karşı düzenlediği saldırılara 2015 yılında katılım göstermişti. Ülkenin güneyindeki ayrılıkçı güçlere askeri destek veren BAE ile ülkenin kuzeyindeki Hadi'ye bağlı güçlere destek veren Suudi Arabistan arasında, ülkenin yönetimi konusunda anlaşmazlıklar çıktığı belirtiliyor.

YEMEN'DE KUZEY-GÜNEY BÖLÜNMESİ

Yemen'de Osmanlı Devleti'nin 16'ncı yüzyılda kurduğu egemenliğin ardından, 19'uncu yüzyıla girildiğinde iç bölgelerd eve güneyde Osmanlı egemenliği sarsılmaya başladı. İç bölgelerde Şii Zeydi hareketi Osmanlı'ya karşı direnişe geçerken, ülkenin Aden merkezli güneyi ise İngiliz sömürgesi altına girdi. 

Ülkenin San'a merkezli kuzeyinde 1918 yılında Osmanlı egemenliğine son verilirken, Güeny Yemen ise 1969 yılında ise Ulusal Kurtuluş Cephesi tarafından iktidarın alınmasıyla özgürleştirildi. Sovyetler Birliği destekli Güney Yemen hükümeti, ülkenin adının Güney Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti olarak ilan etti.

Ancak daha sonra Suudi Arabistan destekli Kuzey Yemen ile Güney Yemen arasında çatışmalar çıktı.  Ülkenin iki kanadı arasında 1980'lerin sonunda başlayan müzakereler sonuç verdi. 1990 yılında Kuzey Yemen lideri Ali Abdullah Salih'in devlet başkanlığında Birleşik Yemen Cumhuriyeti kuruldu. Ancak Salih'in 1994 yılında güneyli yöneticileri hükümetten çıkarmasıyla iki kesim arasında yeniden çatışmalar başladı.