YAŞ'ın yapısında değişiklik: Başbakan Yardımcıları ve Bakanlar YAŞ üyesi oldu

YAŞ'ın yapısında değişiklik: Başbakan Yardımcıları ve Bakanlar YAŞ üyesi oldu

Darbe girişiminin ardından TSK'nın yapısının yapılan değişiklilerin yanı sıra Yüsek Askeri Şura'da da birtakım düzenlemeler yapıldı. 

Olağanüstü hal kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameye göre, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı ve İçişleri Bakanı da Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi oldu.

Kararnameye göre, Yüksek Askeri Şura Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanlarından oluşacak.

SEKRETARYA HİZMETLERİ BAKANLIK TARAFINDAN YÜRÜTÜLECEK

Şuranın görevlerinin belirlendiği ilgili maddenin, "Başbakan, Genelkurmay Başkanı veya Milli Savunma Bakanı'nın lüzum gördükleri hallerde silahlı kuvvetlerle ilgili diğer konular halinde görüş bildirmek" fıkrası ise "Başbakan'ın, lüzum gördüğü hallerde silahlı kuvvetlerle diğer konular halinde görüş bildirmek" olarak değiştirildi. 

Mevcut kanun kapsamında Genelkurmay 2. Başkanı Şura'nın genel sekreteri olarak görevlendiriliyordu. Değişiklikle Şura'nın sekretarya hizmetleri
Milli Savunma Bakanlığınca yürütülecek. Şura'nın çalışma usulleri, genel sekreterliğin her türlü iş ve işlemleri Yüksek Askeri Şura ile kabul edilecek bir iç tüzükle düzenleniyordu. Değişiklikle, söz konusu işlemler Başbakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.