Yaş sebze-meyve ihracatı yandaşlara peşkeş çekildi, yılların firmaları haraca bağlandı

Yaş sebze-meyve ihracatı yandaşlara peşkeş çekildi, yılların firmaları haraca bağlandı

“Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden biri olan yaş meyve-sebze pazarı yandaşlara peşkeş çekildi, yıllardır bu alanda faaliyet gösteren firmalar ise yandaşlara haraca bağlandı.” Konuyu, CHP’li Pekşen soru önergesiyle Meclis’e taşıdı.

İleri Haber

Yaş sebze ve meyve pazarı Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden birisi. Pazarının büyüklüğü ile kritik önemde olan yaş meyve sebze ihracatı ise AKP hükümeti tarafından diğer tüm sektörlerde olduğu gibi yandaş firmalara peşkeş çekildi. Sorunu Meclis gündemine getiren CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, konuya ilişkin bir soru önergesi verdi.

BİTME NOKTASINDA

AKP iktidarının yaş sebze ve meyve ihracatını da yandaşlara peşkeş çektiğini ifade eden Pekşen, “Rusya Federasyonu, ülkemizin en stratejik sektörlerinden ve istihdama yaptığı büyük katkının yanı sıra tarımla uğraşan vatandaşlarımızın geçim kaynağı olan yaş meyve ve sebze sektörü için vazgeçilemez ve en önemli ihracat pazarıdır. Ancak AKP her alanda olduğu gibi yaş sebze ve meyve ihracatını da yandaşlara peşkeş çekerek yıllardır bu sektörde önemli başarılar sağlayan firmaları devre dışı bırakarak ihracatçıyı bitme noktasına getirmiştir.” dedi.

‘KARADENİZ’DE BİR HARAÇ DÜZENİ KURULDU’

Karadeniz’de yaş sebze ve meyve ihracatında adeta bir haraç düzenin kurulduğunu söyleyen Pekşen, “AKP yandaşlarına ihracat izni verildi ve diğer firmalar ihracat için bu firmalara haraç verir duruma geldi. İhracat yapma yetkisi alan yandaşlar bu yetkiyi alamayan firmaların ihracatına aracılık etmeye başlamıştır” dedi.

HER TIR İÇİN 3 BİN DOLAR: BU HARAÇLAR KİMİN CEBİNE GİDİYOR?

“Her tır için 2-3 bin dolar komisyon aldıkları söyleniyor. Bu paraları kimler paylaşıyor, bu haraçlar kimin cebine gidiyor?” diye soran Pekşen, şöyle devam etti: “Lisans alamayan firmalar isyan ediyorlar. Resmen haraca bağlanmışlar. Yandaş firmalar aldıkları haraçla zenginleşiyor. 25 yıldır bu işi yapan, çok önemli başarılara imza atan firmalar şimdi ihracat yapmak için haraç vermek zorunda kalıyor.”

‘İHRACATÇILAR ‘AVANTAYI KİME NEDEN VERİYORUZ’ DİYE SORUYOR’

“Haraç düzeni kurulmuş. Bu haraç kimler arasında paylaşılıyor? AKP’nin elini attığı her alanda yolsuzluk var. Yolsuzluk yapmadan kazanç elde etmiyorlar. Allah korkusu yok mu? İhracatçılar avantayı kime neden veriyoruz diye soruyorlar. Biz de soruyoruz, ‘Yolsuzluk yapmadan hizmet yapmayacak mısınız? Avantasız ticaret yapılamaz oldu ülkede.”

'25 YILLIK FİRMALARDAN BU YETKİ NEDEN ALINDI?’

Pekşen, “Buradan Tarım Bakanı Fakıbaba’ya sesleniyorum, Sayın Bakan bu düzenden haberiniz var mı, Karadeniz’e gelmişken bu konuya el atın, 25 yıldır bu işi yapan firmaların elinden bu yetki neden alınmıştır?” şeklinde seslenerek, “Bu düzeni görmezden mi geleceksiniz yoksa bu haraç düzenini değiştirecek misiniz?” sorusunu yöneltti.

'14 FİRMA HANGİ KRİTERLERE GÖRE BELİRLENDİ?'

CHP’li Pekşen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’dan şu soruları cevaplamasını istedi.

1) Yaş sebze ve meyve ihracat yetkisi verilen 14 firma hangi kriterlere göre belirlenmiştir?

2) 25 yıldır Rusya’ya yaş sebze ve meyve ihracatı yapan ve bu alanda büyük başarılara imza atan firmalar neden liste dışı bırakılmıştır?

3) İhracat yetkisi verilen bu firmalar kim tarafından belirlenmiştir?

4) Bu firmalar belirlenirken Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin görüşü alınmış mıdır?

5) Belirlenen bu firmalar ne zaman kurulmuştur?

6) Belirlenen bu firmalar bugüne kadar hangi ülkelere, hangi ürünleri ihraç etmişlerdir?

7) Bu firmaların son 5 yıllık ihracat rakamları nedir?

8) Bu firmaların üretim, paketleme vb. gibi alt yapı tesisleri var mıdır?

'HER TIR İÇİN 3 BİN DOLAR KOMİSYON ALINDIĞI DOĞRU MU?'

9) Domates ihraç yetkisi neden sadece 4 firmaya verilmiştir?

10) Bu 4 firma hangi kriterlere göre kim tarafından belirlenmiştir?

11)  İhracat yetkisi alan firmaların diğer firmaların ihracatına aracılık etmek için her bir tır için 2-3 bin dolar civarında komisyon aldığı doğru mudur?”

DAHA FAZLA